Bauturi Racoritoare Carbogazoase - Stas 2567-78

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Bauturi Racoritoare Carbogazoase - Stas 2567-78.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dumbrava Camelia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Prezentul standard stabileste metodele de analiza specifice folosite pentru determinarea unor proprietati chimice ( aciditatea totala, bioxidul de carbon, benzoatul de sodiu,acidul clorhidric,ciclomatul de sodium),precum si metodele de analiza microbiologica (numar total de bacterii mezofile,bacterii coliforme,drojdii si mucegaiuri, proba incubarii la thermostat, metoda diferentierii microforei sporulate de microflora nesporulata) ale bauturilor racoritoare pasteurizate si nepasteurizate.

Metodele de analiza folosite pentru determinarea celorlalte caracteristici, comune pentru mai multe grupe de produse sunt descrise in urmatoarele standarde:

- examenul organoleptic, conform STAS 1754-75;

- determinarea substantelor solubile (grade refractometrice), conform STAS 5956-71;

- determinarea arsenului, conform STAS 184/23-70;

- determinarea plumbului, conform STAS 5955-78;

- determinarea cuprului, conform STAS 5954/2-77.

Reactivii folositi pentru analiza trebuie sa fie de calitate pentru analiza (p.a.), sau de calitate echivalenta. Apa trebuie sa fie distilata sau de puritate echivalenta.

Luarea probelor.Se face conform STAS 10547-67.

Determinarea aciditatii totale.

a). Principiul metodei.

Se titreaza aciditatea probei de analizat cu o solutie de hidroxid de sodiu cu titrul cunoscut, in prezenta rosului de fenol sau a fenolftaleinei ca indicator, dupa indepartarea bioxidului de carbon.

b). Reactivi:

- hidroxid de sodium, solutie 0,1n.

- fenolftaleina, solutie 0.1% in alcool etilic 96% vol.

- rosu de fenol, solutie 0,02% in apa.

c). Modul de lucru.

● Pregatirea probei. Intr-un vas Erlenmeyer de 300 cm³, se introduce cu pipeta 25 cm³ din proba pentru analiza bine omogenizata, se fierbe circa 3 minute, pentru indepartarea bioxidului de carbon si apoi se raceste sub un jet de apa.

● Cazul probelor necolorate sau slab colorate. In proba pregatita anterior se adauga 1cm³ solutie de fenolftaneina si se titreaza cu solutie de hidroxid de sodiu, pana la aparitia culorii roz care trebuie sa persiste timp de un minut.

● Cazul probelor intens colorate. Proba pregatita anterior se titreaza, picatura cu picatura, cu solutie de hidroxid de sodiu, sub agitare continua. Dupa fiecare ados de hidroxid de sodiu, se scoate cu bagheta o picatura din proba si se amesteca cu o picatura din solutia de rosu de fenol, pe o lama de sticla parafinata sau pe o placa speciala pentru titrare in picaturi.

Se continua titrarea picatura cu picatura, incercand ca mai sus, dupa fiecare adaos de solutie de hidroxid de sodiu, pana cand indicatorul vireaza in rosu.

Se executa doua titrari paralele; prima titrare orientativa pentru stabilirea numarului de cm³ de solutie de hidroxid de sodiu necesar pentru neutralizare si a doua care reprezinta titrarea finala.

● Se executa in paralel doua determinari din aceeasi proba pentru analiza.

d)Calculul si exprimarea rezultatului.

1) Aciditatea totala, exprimata in cm³ NaOH la 100 cm³ proba, se calculeaza cu formula:

Aciditatea totala =[(0,1 x Vֽ)/V] x 100 (cm³ NaOH la 100 cm³)

In care: - „Vֽ” volumul solutiei de hidroxid de sodiu 0,1n la titrare (cm³)

- „V” volumul probei luat pentru determinare (cm³).

Ca rezultat se ia media aritmetica a celor doua determinari efectuate in paralel, daca sunt indeplinite conditiile de repetabilitate.

2) Repetabilitate. Diferentele dintre rezultatele a doua determinari paralele efectuate in cadrul aceluiasi laborator, de acelasi operator, din aceeasi proba pentru analiza, trebuie sa nu depaseasca 5% din media aritmetica a celor doua determinari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bauturi Racoritoare Carbogazoase - Stas 2567-78.doc

Alte informatii

Am facut acest proiect pentru materia Ambalaje