Bolile Vitei de Vie

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Bolile Vitei de Vie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Bolile vitei de vie . . .

Bolile parazitare specifice vitei de vie se impart in trei grupe: boli criptogamice produse de ciuperci, boli virotice produse de virusuri si micoplasme si boli bacteriene (bacterioze) produse de bacterii.

Bolile virotice includ degenerarile infectioase (scurtnodarea, mazaicul galben), mozaicul nervurian, marmorarea ,boala lemnului striat (Legno-riceia, Stempitting), rasucirea frunzelor (Leafroll, Enroulement), ingalbenirea aurie (Flavescence dore) s.a.

Bolile criptogamice cuprind o prima grupa de prezenta relativ regulata in tara noastra si pentru care se intreprind an de an masuri de prevenire si combatere. Acestea sunt: mana (Plasmopara viticola), fainarea (Uncinula necator) si putregaiul cenusiu al strugurilor (Botrytis cinerea Pers.). A doua grupa de boli criptogamice, pentru care se intreprind masuri de combatere, numai atunci cand acestea devin necesare, cuprinde: antracnoza (Gleosporium ampelofagum) si escorioza (Pomopsis viticola Sacc.).

Bolile bacteriene (bacteriozele) au ca reprezentant de temut cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens).

1. VIROZE

Virozele sunt boli cu caracter infectios, provocate de agenti patogeni, numiti virusuri. In tara noastra au fost semnalate, la vita de vie, o serie de viroze, dintre care cele mai raspindite sunt scurtnodarea, ingalbenirea aurie, rasucirea frunzelor, boala lemnului striat, mozaicul nervurian, marmorarea.

In prevenirea aparitiei si raspindirii virozelor se adopta masuri indirecte ca: lichidarea focarelor de infectie.

1.a. Scurt nodarea (Rahitismul) - Marmor viticola Holmes

Raspandire: -în zonele viticole din Europa si nordul Africii. În tara noastra, boala se întâlneste în plantatiile situate pe terenuri argiloase si în anii cu primaveri reci si umede.

Simptome: -plantele infectate cu acest virus prezinta lastarii slab dezvoltati, cu internodii scurte, dispuse în zig-zag. Datorita acestui fapt, frunzele apar înghesuite, lastarul luând aspectul de tufa deasa. Frunzele de pe lastarii atacati sunt mai mici decât de pe plantele sanatoase, deformate, asimetrice si cu numeroase pete clorotice. Plantele atacate au ciorchini ce prezinta fenomenul de "meiere", bobitele ramân mici si nu se matureaza.

-radacinile plantelor atacate sunt slab dezvoltate, cu aspect coraliform, iar în sectiune lemnul are o culoare rosiatica. Ca aspect general, plantele sunt mai mici ca talie, vegeteaza defectuos, diferentiindu-se de cele sanatoase.

Agentul patogen: Grapevine fan leaf virus - Virusul are forma poliedrica, cristalele masurând 30 mµ.

-Transmiterea virusului se poate face prin altoire, iar în natura prin anastomozele radiculare cât si prin intermediul nematodului Xiphinema index.

Combatere. Noile plantatii vor fi amplasate pe terenuri corespunzatoare acestei plante, evitându-se solurile reci, argiloase, care retin puternic apa. Se vor întrebuinta altoi si portaltoi sanatosi; plantele furnizoare de altoi vor fi observate si marcate în timpul perioadei de vegetatie. Se vor combate nematozii din terenurile destinate a fi plantate cu vita de vie, folosindu-se preparate ca : D. D. (diclorpropan) 1.000 kg/ha sau sulfura de carbon, injectata în sol la 20-30 cm adâncime, Dazomet granulat- 450 kg/ha.

1.b. Mozaicul nervurian al vitei de vie –

Grapevine vein mosaic virus

Aceasta viroza nu este raspândita. Ea a fost semnalata în S.U.A. (california) iar în ultimul timp si la noi în tara unde unele soiuri sunt infectate în procent de 100% (I. P o p, 1975).

Simptome: principalul simptom este reprezentat prin îngalbenirea nervurilor principale si secundare ale frunzelor, fenomen care apare în luna mai-iunie. Deseori nervurile în totalitate se prezinta ca o retea galbuie iar tesuturile limbului prezinta pete clorotice care dau frunzei aspect de mozaic. Dezvoltarea plantelor este normala, plantele manifestând vigurozitate. Pot sa mai apara fenomene de meiere si margeluire care nu sunt absolut specifice acestei viroze.

Agentul patogen. Virusul ataca numai speciile genului Vitis. Ca planta indicatoare se foloseste soiul St. George pe care virusul formeaza pete verzui-deschis în lungul nervurilor. Agentul patogen se transmite numai prin altoire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bolile Vitei de Vie.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ NAPOCA