Branzeturi Semitari

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Branzeturi Semitari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Introducere

Brânzeturile sunt produse naturale sau proaspete, care se obţin prin eliminarea zerului din coagulul format în urma închegării laptelui integral, degresat sau partial degresat, a smântânii, zarei sau a amestecurilor acestor produse. Ele au constituit, alături de lapte, alimente principale în hrana diferitelor popoare, din cele mai vechi timpuri.

Se presupune că prima brânză s-a obtinut întâmplător laptele fiind ambalat în stomace, pentru transport la distantă. Sub actiunea căldurii şi a fermenţilor din mucoasa stomacului, laptele se coagula, cu eliminarea unei părti din zer si astfel a aparut brânza, a cărei productie s-a dezvoltat treptat. La vechii greci si romani, brânza era un aliment obisnuit si mult apreciat, în special cea din lapte de oaie si capră, mai grasă cu gust picant. De la romani productia de brânzeturi a trecut la gali, unde s-a dezvoltat foarte repede, apoi s-a extins pe valea Ronului în Elvetia si de aici în Germania. Roma este considerat locul de formare a mai multor varietăti de brânzeturi care s-au extins treptat în numeroase tări europene (brânza Emmental ar fi fost preparată prin anul 58 I.C., de tribul helvetic din Alpii elvetieni, ca rezultat al influentei romane din timpul invaziei acesteia. Prin anul 1900, Elvetia avea 700-800 brânzării).

În tara noastră, productia de brânzeturi a existat de peste 10.000 ani în urmă, tracii si geto-dacii fiind crescători de animale renumitti. Mai întâi s-a produs brânza de oaie, apoi de vacă, sortimentele variind functie de influenta altor popoare. Cascavalul , de exemplu , a început să se producă în timpul formării poporului român, tehnologia lui fiind identică cu cea a brânzei Cacio-Cavallo care se prepară în Italia de astăzi, dar a cărei origine este foarte veche. În ce priveste originea cuvântului "brânză", aceasta este geto-dacă.

Din punct de vedere tehnologic, brânza este cazeina mai mult sau mai puţin eliberată de alte constituenţi ai laptelui şi mai mult sau mai puţin modificată. Norma FAO/OMS nr.A-6(1978, modificată în 1990) dă definiţia următoare:”brănza este produsul proaspăt sau maturat, solid sau semisolid, în care raportul proteine din zer/ cazeină nu este mai mare decât al laptelui şi este obţinută prin:

• coagularea laptelui integral, laptelui smântânit, laptelui parţial smântânit şi zer sau zara, singure sau în combinaţie, sub acţiunea coagulului sau altor agenţi coagulaţi similar şi prin scurgerea parţială a zerului rezultat din această coagulare

I. CLASIFICAREA BRÂNZETURILOR:

Clasificarea brânzeturilor se face după mai multe criterii, datorită marii diversităti a acestora, ca urmare a progresului tehnic apărând noi tipuri de brânzeturi:

• După consistentă si continutul de umiditate :

Tipul de brânză % apă

Brânzeturi tari pentru răzuit max. 17 %

Brânzeturi tari 17-55

Brânzeturi semitari 62-68

Brânzeturi moi 68-73

Brânzeturi proaspete (nematurate) 73-82

Brânzeturi tartinabile 73-82

Fisiere in arhiva (1):

  • Branzeturi Semitari.docx

Bibliografie

1. Banu, C ; Manualul inginerului de industrie alimentara, Editura tehnica,Bucuresti 1999
2. Trasca Teodor, Operatii, utilaje instalatii in industria alimentara, Editura Agroprint Timişoara 2003
3. Mayer Elisabeth, Produse lactate, tehnologii şi reţete de obţinere, Editura Ceres Bucureşti 1988
4. Puchianu Gheorghe, Lucrări practice de microbiologie alimentară
5. Banu,C; Tratat de industrie alimentara Editura ASAB, Bucuresti,2008
6. Costin G , “Stiinta si ingineria fabricarii branzeturilor”, Ed.Academica, Galati, 2003
http://www.mila.it/it/prodotti/formaggi-freschi/mascarpone/
http://www.lumeasatului.ro/vizualizare.php?articol=285
http://retetedeosebite.wordpress.com/category/branza/
http://www.biolait.
http://www.scribd.com/doc/48088060/cascaval