Calitatea Nutritionala a Carnii de Suine

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Calitatea Nutritionala a Carnii de Suine.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Notiunea de calitatea carnii se defineste in functie de normativele referitoare la compozitia chimica,starea fiziologica si tratamentele aplicate.In principiu calitatea se poate exprima prin asa numita formula a celor 4 S care corespunde practic exigentei legate de santatea publica,securitatea alimentara ,siguranta si satisfactia oferita consumatorului.Calitatea nutritiva reprezinta una dintre calitatile esentiale care contribuie la conturarea calitatii globale a unui aliment.

Calitatea nutritiva deriva direct din compozitia chimica a unui aliment,ea este determinata in principal de componenti esentiali ai acestuia, continutul in glucide,proteine,lipede,vitamina hidro si liposolubile si substante minerale si calitatea acestora.

Conceput de calitatea a carnii este acea combinatie de proprietati fizice ,organoleptice structurale si chimice ale carnii,care determina preferinta maxima a consumatorului din punct de vedere al aspectului exterior si al consumabilitatii.

Se disting 3 tipuri de calitate a carnii si anume:

-carnea de inalta calitate cu savoare fina ,suculenta apreciata de catre consumatori furnizate de animalele adulte apartinand raselor specializate pentru carne,bine ingrasate,avand carnea marmorata,perselata si savuroasa.

-carnea de calitate obisnuita unde factorul fragezime domina suculenta si savoarea este furnizata de animalele tinere ingrasate intensiv.

-carnea de calitate mediocra nu poseda fragizime nici alte caractere organoleptice.

Carnea se defineste prin 5 grupe de insusiri si anume:

-valoare nutritiva (data de compozitia chimica)

-valoare de atractivitate(consistenta,culoare,miros,gust,aspect exterior)

-statusul igienic(incarcatura microbiana)

-statusul tehnologic(insusirile de prelucrare a carnii)

-statusul toxicologic(continutul in reziduuri ,respectiv substante toxice)

Datele prezentate în tabelul de mai sus sunt valori medii specifice carcaselor provenite de la porcii îngrăşaţi pentru carne, scoţându-se în evidenţă faptul că ţesutul osos şi chiar pielea au valori energetice superioare cărnii, iar grăsimea internă este mai bogată în apă, de peste 2 ori, faţă de slănină (deci pentru conservare trebuie topită).

Însuşirile chimice ale cărnii

Valoarea nutritivă a cărnii este influenţată în mare măsură de compoziţia sa chimică.Principalele componente chimice, sau substanţe nutritive, din carne sunt: apa,proteinele, grăsimile, glucidele, substanţele minerale şi vitaminele.

Compoziţia chimică a cărnii suinelor variază în funcţie de o serie de factori, cum sunt:rasa, vârsta, sexul, starea de îngrăşare (scopul producţiei), hrana, regiunea anatomică etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Nutritionala a Carnii de Suine.ppt