Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Agronomie, Geografie, Turism

Extras din document

Carpaţii Maramureşului şi ai Bucovinei reprezintă grupa muntoasă ce ocupă partea nordică a Carpaţilor Orientali, desfăşurându-se de la graniţa de nord, cu Ucraina, până la Culoarul depresionar Dornelor–Câmpulung Moldovenesc–Gura Humorului şi Pasul Mestecaniş, ce o separă în partea sudică de Grupa Centrală a Carpaților Orientali. În partea de est se învecinează cu Podişul Moldovei (Podişul Sucevei), iar în partea de vest cu Depresiunea Colinară a Transilvaniei, Dealurile de Vest şi Câmpia de Vest.

Relieful reprezintă baza desfăşurării oricăror activităţi ale societăţii umane şi implicit a turismului. În ansamblu, relieful reprezintă suportul tuturor componentelor mediului geografic. Relieful este suport pentru turism atât prin valoarea potenţialului său de atractivitate, cât şi prin elementele climatice care sunt etajate în funcţie de altitudine.

Altitudinea medie a grupei este de cca. 1300 m, vârfurile cu înălţimile cele mai mari fiind Vf. Pietrosu (2303 m) şi Vf. Ineu (2279 m), ambele situate în Munții Rodnei.

Această grupă se caracterizează printr-un paralelism petrografic, fiind alcătuită din trei şiruri paralele de roci, ce impun şi un paralelism al culmilor, orientate de la NV la SE. Astfel, în partea de vest întâlnim roci vulcanice (andezite, granite, bazalte), în partea centrală roci dure, metamorfice (şisturi cristaline, gnaise, filite), iar în partea estică, roci sedimentare cutate (fliş-argile, calcare, conglomerate, gresii).

Grupa Nordică se caracterizează printr-o masivitate redusă, datorită fragmentării accentuate, dată de mulţimea depresiunilor, pasurilor, trecătorilor şi văilor largi (Bistriţa, Moldova, Moldoviţa).

Ca tipuri de relief se poate constata o mare varietate a acestora. În această grupă se găseşte relief glaciar format doar ȋn Munţii Rodnei, la altitudini de peste 2000 m, reprezentat de circuri şi văi glaciare, aici aflându-se si lacurile de origine glaciară Lala si Buhăescu. În partea vesticǎ a grupei se află relief vulcanic, definit prin conuri și cratere vulcanice, iar în partea centrală, relieful are aspect masiv, greoi, fiind format pe şisturi cristaline.

Fisiere in arhiva (1):

  • Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei.pptx