Catina

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Catina.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Introducere

Catina alba - Hippophae rhamnoides - a fost introdusa recent in cultura, una din cele mai mari plantatii din tara gasindu-se in apropierea Bacaului. Este un abust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala.

Catina este o planta valoroasa si prin faptul ca, spre deosebire de alte plante,poate fi valorificata in intregime prin fructe, frunze si radacini.

1. Generalitati. Caracterizare biologica si morfologica

Catina alba , cunoscuta in unele parti si sub numele de ,, catina de rau" sau simplu ,, catina " (Hippophae rhamnoides), este un arbust care poate creste pana la 5-6 metri inaltime. Cercetarile au evidentiat faptul ca fructele de catina, greu de cules si extrem de perisabile in stare proaspata, contin o serie de substante bioactive valoroase cu rol important in reglarea metabolismului uman. Stimularea sistemului imunitar are actiune terapeutica si curativa in prevenirea si tratarea unor multiple afectiuni.

Anumite caracteristici biologice si compozitia chimica a fructelor au facut ca planta sa prezinte in ultimul timp un interes deosebit, urmarindu-se elaborarea unor tehnologii hibride pentru separarea, concentrarea si purificarea extractului de catina,in vederea obtinerii unor concentrate de principii active cu aplicatii in domeniul alimentar, farmaceutic si cosmetic.

Raspandirea pe un areal apreciabil de mare, cantitatile mari de fructe ce pot fi recoltate, ca si numeroasele argumente in favoarea folosirii acesteia in cultura, mai ales pentru fixarea terenurilor degradate si a exploatarii terenurilor

saraturate,constituie elemente extrem de importante in vederea exploatarii intensive.

2. Descrierea catinei

2.1. Ramurile

Prezinta numerosi tepi lungi, foarte ascutiti, iar frunzele sunt inguste, de culoare verde -argintiu. Florile, brun-galbui, sunt mici si apar in lunile martie - aprilie. Principala parte folosita in fitoterapie sunt fructele (Fructus Hippo-phaes). Acestea seamana cu niste margele de forma ovoidala si de culoare galben-portocaliu intens (in realitate, niste drupe false), se pot recolta in lunile august si septembrie, avand un gust acru, usor amarui , cu aroma placuta si miros caracteristic, asemanator afinelor. In interiorul drupelor se afla fructul propriu-zis (achena). Se recomanda ca recoltarea sa se faca inainte de primul inghet, deoarece gustul si calitatea fructelor inghetate se deterioreaza repede.

Catina alba se prezinta ca un arbust inalt de 1,5-3 m cu numerosi tepi puternici. În functie de conditiile de clima si sol, ea poate creste si ca tufa joasa taratoare, in zonele aride si pe soluri sarace, dar si sub forma arborescenta de 1,5-5 m inaltime pe soluri fertile. Intra pe rod in anul trei de la plantare si are o durata de productie de 18-20 ani. Sistemul radicular este foarte bine dezvoltat, raspandit mai mult la suprafata solului, pana la circa 20 cm adancime, avand o mare capacitate de drajonare. Catina alba este o specie unisexuata, avand plante de ambele sexe. Plantele barbatesti sunt mai viguroase decat cele femele, au ramuri anuale mai mici, mai groase si de culoare inchisa, precum si muguri mai mari. Florile barbatesti sunt grupate in conuri scurte de culoare bruna si se afla pe ramurile anuale. Florile femele sunt grupate cate 10-12 intr-un racem foarte scurt.

2.2. Pe radacinile catinei se formeaza nodozitati fixatoare de azot, ca la plantele leguminoase. Aceste nodozitati sunt formatiuni simbiotice produse de bacterii din genurile Rhizobium, Azotobacter, Chlostridium, care exista libere in sol si patrund in planta prin perisorii absorbanti, printr-un mecanism de atractie chimica (recent s-a descoperit ca bacteriile sunt atrase de flavone secretate de radacina).

Formarea nodozitatilor este favorizată de prezenta unor microelemente ca: bor, molibden,calciu si sulf.

2.3. Tulpina

Catinei are o scoarta neteda, de culoare bruna-verzuie, care cu timpulse inchide la culoare. O particularitate a acestei plante este prezenta a numerosi spini puternici, lignificati si foarte ascutiti. Toate cresterile anuale de pe tulpina si ramuri se termina cu astfel de spini.

2.4. Fructele

Sunt drupe false, mici, de forma variabila, de la ovoide la globuloase,uneori chiar turtite. Culoarea lor predominanta este portocalie cu treceri spre galben.Mai rar apar si fructe de culoare rosie. Fiind in numar foarte mare, foarte scurt pedunculate si asezate unul langa altul, fructele imbraca ramurile ca un manson. Pulpa fructelor este de culoare galbena sau portocalie, este foarte suculenta si lasa pete unsuroase. Fructele de catina au un miros placut si aromat, dar nu se pot consuma cu placere in stare proaspata, fiind acre si astringente. La maturitate completa ele pierd multa aciditate si au aroma particulara mai puternica atunci cand se recolteaza dupa inghet.

Catina alba infloreste in aprilie-mai, cand temperatura medie diurna este de 12-15 °C, inflorirea desfasurandu-se pe o perioada de 15 zile. Plantele barbatesti infloresc mai devreme, in timp ce plantele femele infloresc odata cu infrunzirea. Polenizarea se face cu ajutorul vantului si al insectelor. La sfarsitul perioadei de inflorire, florile femele polenizate evolueaza spre fructe.

Maturarea fructelor incepe in luna august. În primele saptamani, fructele se ingalbenesc iar semintele sunt complet formate si capabile sa germineze. La maturare, culoarea pielitei si a pulpei se intensifica odata cu cresterea in volum a fructelor. La sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie fructele ajung la maturitate optima. Daca recoltarea se face cu intarziere calitatea fructelor se depreciaza, acestea crapa si pierd suc.

In plantatii, catina alba intra pe rod din anul al treilea, in perioada optima de productie obtinandu-se cantitati ce pot depăsi 25 t / ha. Dupa 18-20 ani, catina intra in declin, perioada in care cresterile vegetative sunt mici, productia scade foarte mult,iar plantele incep sa se usuce total sau parţial.

Fisiere in arhiva (1):

  • Catina.doc