Cele Mai Sanatoase Alimente de Post

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cele Mai Sanatoase Alimente de Post.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1. Consideraţii generale

În perioada postului, proteinele necesare bunei funcţionări a organismului ni le putem lua din mazăre, fasole, ciuperci, soia nemodificată genetic, măsline, seminţe de floarea-soarelui, de dovleac, nuci, migdale, arahide, alune de pădure (conţin de trei ori mai mule proteine decât carnea).

În categoria produselor nocive intră pateurile vegetale şi "mezelurile", din cauza conţinutului mare de "E-uri" sau alte sintetice menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

Multe persoane se îngraşă în timpul postului, pentru că mănâncă în exces pâine, paste, cartofi preparaţi divers, margarină, dulciuri de post (care conţin mai mult zahăr).Deşi postul este o bună ocazie pentru detoxifierea organismului, carnea, lactatele şi ouăle conţin proteine neegalate de produsele vegetale.

Persoanele care suntobişnuite să mănânce foarte multă carne zilnic vor resimţi mai adânc postul, vor avea stări de astenie, eventual modificări ale tensiunii arteriale.

Prin definiţie, postul presupune un regim alimentar din care lipsesc produsele de origine animală.“Postul este înţeles în general ca o practică de abţinere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii – miercurea şi vinerea – sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică.

Produse de post care atrag atentia: produse alimentare constituite din ingrediente de origine vegetala si animala, texturat proteic de soia, faina de soia, mixuri pe baza de soia.

De aceea, un consumator informat verifica intotdeauna eticheta unui produs!

Etichetele produselor alimentare ne sunt de mare ajutor în alegerile pe care le facem în calitate de consumatori, oferindu-ne toate informaţiile necesare – de la eventualele pericole majore pentru sănătate, precum alergiile la arahide, până la conţinutul de sare sau tipurile de grăsimi.

Etichetarea clară şi lizibilă ne ajută să mâncăm mai sănătos, întrucât ştim exact ce cumpărăm. În schimb, o etichetă vagă, prea încărcată sau înşelătoare, poate reprezenta un obstacol în calea opţiunii pentru o alimentaţie echilibrată.

Pe eticheta oricărui produs alimentar trebuie să existe lista ingredientelor în ordine descrescătoare, după proporţia fiecărui ingredient (cu excepţia amestecurilor de fructe sau legume), incluzând acele ingrediente care se cunoaşte că pot provoca reacţii alergice (de exemplu: arahide, lapte, ouă, peşte). Trebuie indicată proporţia în procente (%) a ingredientelor evidenţiate în prezentarea produsului, ca de exemplu în numele produsului sau în imaginea de pe ambalaj.

1.1 Cele mai sănătose alimente de post

Bananele

Cantitatea mare de potasiu ajută la funcţionarea normala a inimii, menţinand tensiunea arterială în limite normale, îmbunatateste memoria şi previne anemia. Datorita trytophanului, o proteină care se transformă în serotonină, bananele au proprietăţi relaxante şi calmante.

Ciupercile

Sunt o sursă importantă de potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc, vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, F si acid folic. Datorita continului de glicocen (zahar specific carnii) si de aminoacizi, ciupercile au gust asemanator cărnii, aducand organismului proteine, dar nu şi grăsimi si nici multe calorii. În plus, substantele cu efect antibiotic previn infecţiile virale, iar fitonutrienţii au efect de stimulare şi de întarire a sistemului imunitar.

Dovleacul

Conţine mult betacaroten, cu rol deosebit în prevenirea bolilor cardiovasculare sau a diabetului. Este bogat în potasiu, stimulează funcţionarea sitemului cardiovascular si a celui nervos. În plus, dovleacul este o sursă naturală de fibre care stimulează tranzitul intestinal.

Morcovii

Morcovul are calitaţi diuretice, digestive şi decongestive, acţionand benefic în fucnţionarea plămanilor şi a splinei. Datorită conţinutului mare de vitamina A şi betacaroten, îmbunataţeşte vederea şi dă un aspect frumos pielii. În plus, conţine şi fibre utile în digestie.

Maslinele

Conţin sărur minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, clor, fier, cupru, mangan caroten) si vitaminele A, B, C, E si F. Maslinele acţionează ca un laxativ uşor, diminuează durerile de stomac prin reducerea efectului acidităţii sucurilor gastrice. Un regim alimentar bogat în ulei de măsline şi măsline poate scădea concentraţia de zahăr în sânge şi reduce nevoia de insulină a diabeticilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cele Mai Sanatoase Alimente de Post.docx

Bibliografie

1. Gheorghe Mecinicopschi, Ioana Mecinicopschi, Cristina Cîmpean; Adevărul despre alimente, nutriţie sănătoasă şi diete- ortodietoterapie; Editura Medicală; Bucureşti-2012;
2. http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/sanatatea-familiei/ce-alimente-consumam-si-cum-le-combinam-in-perioada-de-post-religios-628925.html
3. http://www.femeia.ro//sanatate/nutritie/cele-mai-sanatoase-alimente-de-post-1782423?p=1
4. http://www.studentie.ro/campus/ce_mananci_in_postul_craciunului/c-1790-a-186547
5. http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/dieta/meniul-unei-zile-de-post-1202295
6. http://www.calificativ.ro/referate/referat-Soia-rid2600.html
7. http://it.wikipedia.org/wiki/Lecitina
8. http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/11/13/produsele-de-post-din-comert-ne-pot-face-rau/