Clase de calitate, puncte critice de control pe fluxul tehnologic si factori cu influenta asupra calitatii carnii de porc

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Clase de calitate, puncte critice de control pe fluxul tehnologic si factori cu influenta asupra calitatii carnii de porc.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 32 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

IMPORTANȚĂ
CAPITOLUL 1. INFLUENȚA TEHNOLOGIEI DE CREȘTERE ȘI FACTORILOR ENDOGENI ASUPRA CALITĂȚII CĂRNII
Influența condițiilor de creștere asupra calității cărnii
Influența factorilor endogeni asupra calității cărnii de porc
CAPITOLUL 2. STRESORII ȘI INFLUENȚA LOR ASUPRA CALITĂȚII CĂRNII
Stări de stres mai importante
Sindroame cauzate de factorii stresori
Sindromul de stres al porcinelor (PSS)
Sindromul PSE (Pale-Soft-Exudative)
Sindromul DFD (Dark-Firm-Dry)
CAPITOLUL 3. ABATORIZAREA SUINELOR ȘI PUNCTELE CRITICE DE CONTROL PE FLUXUL TEHNOLOGIC
Schema de abatorizare a suinelor
Etapele fluxului tehnologic
Riscurile și punctele critice de control pe fluxul tehnologic
Riscuri
Puncte critice de control
CAPITOLUL 4. CLASE DE CALITATE ALE CARCASELOR DE PORC
Modul de clasificare
Clasificare SEUROP
Clasificarea și descrierea porțiunilor anatomice în funcție de calitate
CONCLUZII

Extras din document

IMPORTANȚĂ

Încă din cele mai vechi timpuri, creșterea suinelor, în țara noastră, a constituit o preocupare importantă a populației umane, mai ales pentru cei din mediul rural.

Pentru început, a predominat o creștere extensivă a unor populații primitive de porcine, având la bază rasele Stocli și Mangalița, precum și alte populații locale.

Între ramurile zootehnice, creșterea porcilor ocupă locul al II-lea după bovine.

Prin conținutul său superior de proteină și grăsimi, valoarea sa energetică (exprimată în Kcal/kg) este superioară celorlalte specii: 2700 Kcal. la carnea de porc.

După recomandările F.A.O., O.M.S. ca și ale unor otunda e români, o persoană “standard” trebuie să primească zilnic între 2800-3000 kcal. Și circa 1g proteină pentru fiecare kg greutate, pentru care sunt necesare annual circa 73 kg carne (în carcasă), din care: 13,3 kg de bovine, 5,1 kg de ovine, 27,9 kg de porcine, 15,9 kg de pasăre 10,5 kg din alte resurse (în principal din carne de pește), alături de circa 240 kg lapte și produse din lapte și 280 ouă.

Carnea de porc

Este producția principală și se caracterizează prin valoarea energetică mare, în comparație cu cea rezultată de la alte specii, ca urmare a prezenței substanțelor grase.

În tehnologia curentă, prin “carne de porc” se înțelege țesutul muscular cu bazele anatomice osoase respective.

Carnea de porc reprezintă cca. 54% din greutatea animalului viu, sacrificat la 100 kg, cu variații între 50-60%.

Aceasta poate fi consumată o perioadă relativ îndelungată de timp, deoarece are un conținut redus de apă și se poate prelucra sub formă de semipreparate, mezeluri, afumături, conserve etc.

Grăsimea

Este producția secundară și se compune, în principal, din slănină și osânză.

Ambele sortimente sunt utilizate sub formă de preparate în alimentația umană, iar topite atât în hrana oamenilor cât și pentru diverse industrii.

Slănina, ca atare, de porc, are o importanță mai redusă pentru alimentația umană, deoarece posedă o valoare biologică redusă.

Slănina reprezintă cca. 20% din greutatea vie a animalului, iar osânza între 2-3% .

Subprodusele

Rezultate în urma sacrificării porcilor sunt utilizate în alimentația umană, în industria alimentară și în cea farmaceutică.

Acestea reprezintă cca. 20% din greutatea animalului viu, din care, cca. 11%, sunt comestibile, iar cca. 9% necomestibile.

Subproduse comestibile : ficatul, creierul, inima, limba, urechile, testicolele, rinichii, picioarele și chiar plămânii.

Subprodusele utilizate în diversele industrii sunt : pielea, stomacul, vezica urinară, sângele , părul, extremitățile, unghiile, grăsimea rezultată de la răzuirea pielii și din curățarea intestinelor și mai rar conținutul aparatului digestiv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Clase de calitate, puncte critice de control pe fluxul tehnologic si factori cu influenta asupra calitatii carnii de porc.pptx