Coloane de Distilare si Rectificare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Coloane de Distilare si Rectificare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Teodor Trasca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1. DISTILAREA

Distilarea este o metoda de separare a amestecurilor de diferite substante chimice, bazata pe diferenta de volatilitate a componentelor amestecului. Distilarea face parte uzual dintr-un proces chimic complex, insa este definita uzual ca operatie unitara.

Comercial distilarea are multiple utilizari. Este folosita pentru separarea uleiurilor brute in mai multe factiuni specifice, utilizate la transport, generarea de energie si incalzire. Apa este distilata pentru indepartarea impuritatilor. Aerul este distilat in vederea separarii componentelor sale, in special oxigen, azot si argon pentru utilizare industriala. Distilarea solutiilor fermentate a fost utilizata din vechime pentru obtinerea de bauturi distilate cu un continut ridicat de alcool.

In figura de mai jos sunt prezentate componentele unei coloane de distilare:

1-sursa de caldura

2-balon de fierbere

3-refrigerant ascendent

4-termometru

5-condensator

6-intrare apa rece

7-iesire apa rece

8-distilat

9-aerisire

10-refrigerant descendent

11-buton reglare temperature

12-buton reglare agitatie

13-control sursa de caldura

14-baia de ulei

15-granule anti-floculare

16-baie de racire

Figura 1. Coloana de distilare

2. INSTALATIA PENTRU DISTILAREA AZEOTROPA

Distilarea azeotropă se foloseşte pentru amestecuri a căror componenţi sunt foarte greu de separat: se adaugă un alt component care formează cu unul din componenţii amestecului iniţial un azeotrop care se separă mai uşor.

Procesul de cristalizare a acidului tartric din mediu apos, se efectuează concomitent cu distilarea apei dintr-un amestec azeotrop.

Instalaţia experimentală constă dintr-un balon cu fund rotud de 500 ml ce se uneşte cu un dispozitiv de separare a apei şi a unui solvent organic rezultaţi la răcirea vaporilor corespunzători în refrigerent.

Figura 2. Instalatie pentru distilarea azeotropa

1 – balon cu fund rotund

2 – dispozitiv pentru separarea apei şi solventului

3- refrigerent

Fisiere in arhiva (1):

  • Coloane de Distilare si Rectificare.DOC

Alte informatii

Universitatea De Ştiinţe Agricole Şi Medicină Veterinară A Banatului Timişoara Facultatea Tehnologia Produselor Agroalimentare Disciplina: Utilaje In Industria Alimentara