Conditii de Calitate si Defecte la Oparirea Suinelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Conditii de Calitate si Defecte la Oparirea Suinelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Cap.1 Fluxul tehnologic de tăiere a porcinelor

Acest flux tehnologic cuprinde instalaţiile de pre¬lucrare şi transport a carcaselor de porc în cadrul unui proces de muncă în flux conti¬nuu, cu diviziunea muncii şi cu un înalt grad de mecanizare a operaţiilor.

Linia care asigură transportul carcaselor în poziţie verticală este în mod obişnuit con¬fecţionată din ţeava (care reprezintă calea de ghidare), croşete de susţinere şi organe pur¬tătoare sau cârlige de agăţare si de transport .

Transportul carcaselor pe linie din ţeava se poate face manual (prin împingere) sau mecanic, atunci când pe linie este montat şi un conveier cu pinteni care preia cârligul şi îl împinge pe calea de ghidare.

Tehnologia de tăiere a porcilor în cadrul liniilor de tăiere în flux continuu şi prelucrarea în variantele opărire integrală şi opărirea parţială se realizează corespunzător mijloacelor tehnice specifice fiecărui procedeu, prin executarea operaţiilor de prelucrare.

1.1. Recepţia calitativă şi cantitativă a animalelor

Recepţia calitativă se face pe platforme amenajate special de către personal specializat şi autorizat de Inspecţia Sanitar-Veterinară.

Recepţia cantitativă se efectuează prin cântărire înainte/după scurta cazare în ţarcuri sau padocuri.

1.2. Pregătirea animalelor pentru tăiere

Această operație constă în:

- examen sanitar-veterinar (se execută cu 3 ore înainte de sacrificare) şi are rol de a dirija animalele către abatorizare sau către ţarcuri sau către sacrificare şi incinerare;

- cântărire (se realizează pe cântare–basculă, deservite de culoare de aducţie şi evacuare);

- odihnă (minimum 6 ore iarna şi 12 ore vara), fără alimentaţie, doar cu adăpare şi cu un regim satisfăcător de temperatură şi ventilaţie;

- toaletare (constă în duşarea cu apă a porcinelor).

1.3. Asomarea porcilor

Asomarea este prima operaţie executată în cadrul liniei de tăiere. În mod obişnuit se execută cu ajutorul curentului electric, cu ajutorul unor instalaţii speciale folosind bioxid de carbon, sau cu ajutorul pistolului de asomare.

În abatoarele moderne, în cadrul liniilor de tăiere de mare capa¬citate sînt montate instalaţii de transport şi imobilizare cu ajutorul cărora porcii sînt aduşi în stare suspendată între cele două benzi transportoare, până la punctul de asomare electrică.

După asomare, porcii sînt ridicaţi pe linia de tăiere cu ajutorul elevatorului montat chiar în boxa de asomare.

1.4. Înjunghierea

Înjunghierea porcilor se face după ce animalele asomate au fost ridicate pe linia de tăiere. Ea se realizează prin înfigerea cuţitului, oblic în jos, în locul de unire între gât şi piept şi secţionarea trans¬versală a vaselor mari de sânge, vena jugulară şi artera carotidă, printr-o mişcare uşoară, de rotire a cuţitului.

Înjunghierea trebuie executată într-o singură mişcare, fără a se atinge inima.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conditii de Calitate si Defecte la Oparirea Suinelor.doc