Conservele de pește

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 16441
Mărime: 515.50KB (arhivat)
Publicat de: Valeriu Păduraru
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. PARTEA I - PARTEA TEORETICĂ 3
  3. CAPITOLUL I
  4. GENERALITĂȚI PRIVIND IMPORTANȚA ECONOMICĂ ȘI ALIMENTARĂ A PEȘTELUI ȘI PREPARATELOR DIN PEȘTE
  5. 3
  6. I.1.Importanța alimentară și economică 3
  7. I.2.Compoziția chimică a peștelui 6
  8. I.3.Asigurarea și garantarea calității peștelui, semiconservelor și conservelor din pește.6
  9. CAPITOLUL II
  10. ANALIZA GENERALĂ A PIEȚEI DE PEȘTE ȘI A PRODUSELOR DIN PEȘTE ÎN ROMÂNIA
  11. 10
  12. II.1.Piața producției de pește și consumul de pește în România 10
  13. II.2.Politici structurale în domeniul ofertei și controlul resurselor piscicole 12
  14. II.3.Obiective și priorități urmărite în strategia de dezvoltare a filierei de piață a produselor pescărești
  15. 14
  16. CAPITOLUL III
  17. COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI - ABORDARE TEORETICĂ
  18. 19
  19. III.1. Dimensiuni, concepte și noțiuni privind comportamentul consumatorului 19
  20. III.2. Definirea comportamentului consumatorului 23
  21. III.3. Motivația și atitudinea - variabile în reacția comportamentală a consumatorului 29
  22. PARTEA A II-A PRACTICĂ 35
  23. CAPITOLUL IV
  24. METODOLOGIA DE CERCETARE
  25. 35
  26. IV.1. Alegerea temei de cercetare și stabilirea ipotezelor de cercetare 35
  27. IV.2. Abordarea cercetării, metoda și design-ul de cercetare 35
  28. IV.3. Colectarea datelor, constituirea chestionarului și metoda de analiză utilizată 36
  29. CAPITOLUL V
  30. CERCETAREA OBICEIURILOR DE CONSUM ȘI CUMPĂRARE ALE PEȘTELUI ȘI PRODUSELOR DIN PEȘTE ÎN JUDEȚUL BIHOR
  31. 37
  32. V.1.Incidența, frecvența și profilul consumatorilor de pește și produse din pește 37
  33. V.2. Motivele și criteriile de cumpărare a peștelui și produselor din pește 40
  34. V.3. Locul de achiziție a peștelui și produselor din pește 44
  35. CONCLUZII 47
  36. BIBLIOGRAFIE 49
  37. ANEXE 52

Extras din proiect

Studii recente privind media consumului anual de pește în Uniunea Europeană arată că un spaniol, de exemplu, mănâncă aproape 40 de kilograme de pește pe an, pe când România este la coada clasamentului cu o medie de sub 6 kilograme.

O familie din România consumă, în medie, o masă de pește la trei săptâmâni. În prezent, românii mănâncă puțin peste 6 kilograme de pește per capita anual, iar la polul opus se situează țări ca Spania (40 de kg de pește/capita anual) și Franța (38 de kg/capita anual. Dacă românul prins în statistici va ajunge să consume, în medie, 18 kilograme de pește pe an, valoarea pieței locale de pește și produse de pescărie va crește de la 350 de milioane de euro, cât este estimată acum, la 1 miliard de euro, în 2021.

Studiile pe teme de nutriție arată că într-o dietă echilibrată trebuie să se regăsească proteine, glucide, vitamine, minerale și grăsimi, toate în proporții moderate. Pentru a corecta în proporție de 100% dezechilibrul actual, ar trebui ca românii să ia cam două mese de pește sau fructe de mare pe săptămână.

“Rezistența la consumul de pește își are rădăcinile și în faptul că România este o țară continentală, care nu are o tradiție de a mânca pește și fructe de mare. În țara noastră încă se mai asociază peștele cu perioada de post sau cu o dietă dedicată strict copiilor sau persoanelor care trebuie să urmeze un regim alimentar”, a declarat directorul general al Romfood Trading, Cristian Dărmănescu.

“Peștele este o resursă de proteine curate. Pentru o dietă echilibrată, ar trebui ca românii să ia cam două mese de pește sau fructe de mare pe săptămână. Conform statisticilor, în acest moment în România se consumă, în medie, o masa de pește la trei săptămâni, ceea ce este extrem de puțin”, subliniază Cristian Dărmănescu. În România există aproape o mie de societăți comerciale care lucrează în domeniul acvaculturii. Cercetătorii vor ca, prin intermediul Ministerului Agriculturii și a Autorității Naționale de Pescuit și Acvacultură, să poată colabora cu ele, astfel încât, într-un an și jumătate - cât va dura proiectul, să poată face în toată țara cât mai multe pescării. Mai rămâne o singură problemă: prețul.

PARTEA I - PARTEA TEORETICĂ

CAPITOLUL I. GENERALITĂȚI PRIVIND IMPORTANȚA ECONOMICĂ ȘI ALIMENTARĂ A PEȘTELUI ȘI PREPARATELOR DIN PEȘTE

I.1.Importanța alimentară și economică

Sistemul mondial al produselor mării prezintă o specificitate marcată, comparativ cu piețele altor produse alimentare.

Spre exemplu, rezultatele pescuitului nu sunt previzibile precum cele din agricultură; piețele sunt în mod particular diversificate; oferta este adeseori prea fracționată, dispersă și deseori ea este cea care modelează cererea.

În ultima jumătate de secol producția mondială a crescut de 5 ori, ajungând astăzi la aproximativ 110 mil. tone, din care 86% pește, 9% moluște și 5% crustacee. Dar ea se concentrează încă asupra unor specii, regiuni geografice (Pacificul) și țări ( China, Japonia).În ciuda imensității oceanelor, produsele mării nu asigură decât 16% din proteinele de origine animală, iar cererea pe locuitor crește în permanență. Alimentația umană absoarbe ¾ din producție, 1/3 sub formă de produse proaspete, 1/3 sub formă de produse congelate și restul sub formă de produse uscate, afumate sau sărate.Consumul mediu pe locuitor atinge 12 kg/an. El este de 3 ori mai mare în țările bogate decât în cele sărace; de 3 ori mai ridicat în Japonia față de Europa sau chiar America de Nord. În Europa consumul pe locuitor variază între 8,5 kg/an în Țările de Jos și 43 kg/an în Portugalia. Consumul rămâne redus în țările Europei de Est și în ansamblul lumii a treia, cu mici excepții.

Comerțul mondial cu produse ale mării cunoște o perioadă de expansiune; ca valoare, schimburile internaționale se situează în jur de 40 miliarde $.Principalii exportatori sunt: SUA, Canada, Thailanda, Danemarca, Norvegia, Coreea de Sud, iar principalii importatori: Japonia, SUA, Franța, Italia, Spania, Anglia.În mările și oceanele lumii există mai mult de 20.000 de specii de pește, din care aproximativ 1.000 pot servi alimentației umane, dar pentru consum sunt utilizate circa 100 specii care trăiesc în general în bancuri mari și care reprezintă 2/3 din producția mondială. În România, din cele cca. 200 de specii existente în Marea Neagră și în ape dulci, se valorifică în jur de 30 de specii.

Peștele reprezintă unul dintre alimentele importante pentru hrana omului, deoarece are o carne gustoasă și ușor asimilabilă.Princilalele famili de pești cu impotanță economică în comerțul internațional sunt: Acipenseridae, Clupeidae, Thunidae, Salmonidae, Gadidae.Din familia Acipenseriadae fac parte: sturionii, morunul, nisetrul, păstruga și cega. Sturionii se caracterizează prin schelet osos format din plăci, în mare parte cartilaginos, au carne cu valoare nuritivă și organoleptic ridicată, au randament mare la prelucrare, iar icrele lor (icre negre) sunt printre cele mai apreciate și valoroase.Din familia Clupeidae fac parte scrumbiile și sardinele.Scrumbiile trăiesc în bancuri în apele de suprafață din aproape toate oceanele. Au fost considerate "una din acele producții natural care decid destinul imperiilor". Scrumbiile au dominat economia Europei de Nord timp de 50 de ani. Hamburgul a înflorit datorită pescuitului acestei specii. Actualmente pescuitul scrumbiilor este larg practicat de Norvegia, Canada, etc. Sardinele (din Australia, din Pacific) trăiesc în ape temperate. Trei țări ( Japonia, Chile și Peru) domină produția cu două specii principale: sardine de Japonia și sardine de Chile. Expluatatrea sardinelor în Europa (India, Indonezia) rămâne secundară. Tonul (familia Thunidae) depășește 4,2 mil. tone/an. Principalele varietăți pescuite sunt tonul roșu și tonul tropical. Piața tonului se divide în două compartimente: acela al tonului proaspăt și congelat (dominant) și cel al tonului în conserve. Caracterizată prin câțiva clienți și numeroși ofertanți (Coreea de Sud, Taiwan, UE, SUA, Thailanda, Indonezia, Mexic), piața tonului este o piață a negociatorilor, într-o structură spot (80% din schimburi), puternic industrializată, dependent de dolar, ca monedă de referință. Din familia Salmonidae fac parte păstrăvul de munte, păstrăvul curcubeu și somonul care cresc în apele de munte repezi și reci, au carne foarte fină și gustoasă, fără oase intramusculare.

Producția mondială de somon este estimată la 1,1 mil. tone, un sfert provenind din crescătorii ce au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare spectaculoasă, mai ales în Norvegia și Anglia, dar și în Canada, Japonia, Chile. În același timp,cererea și schimburile mondiale progresează rapid. Astfel, Norvegia își sporește exporturile cu 1/5 în valoare spre CEE, Europa de Est, iar SUA export în principal în Japonia.Produsul cel mai apreciat - somon afumat - se produce în cantități foarte mari în Europa (40.000 tone), Japonia (7.400 tone) și SUA (4.200 tone), francezii rămânând cei mai mari consumatori (20.000 tone).

Mai puțin dinamică, piața conservelor de somon (57.000 tone) este dominată de Anglia ce importă în principal în SUA.

Bibliografie

1. Adăscăliţei Virgil, 1996, Tehnici promoţionale fundamentate, Ed. Universităţii, Braşov

2. Alexa Constantin, 1990, Transporturi şi expediţii internaţionale, A. S. E. Bucureşti

3. Ajzen, I., 2005, Attitudes, Personality And Behaviour .Second Edition.Open Unievrsity Press, McGraw-Hill Education.

4. Ajzen, I., 2005, Attitudes, Personality and Behaviour.Berkshire England:Open Unievrsity Press, McGraw-Hill Education.E-book

5. Banu C., coordonator, 1998, Manualul inginerului de industrie alimentara. Vol. I si II, Ed Tehnica, București

6. Banu C., coordonator, 2000, Aditivi si ingrediente pentru industria alimentara, Editura Tehnica, București

7. Banu C., coordonator, 2010, Alimente funcționale, suplimente alimentare și plante medicinale, Editura Asab, Bucureşti

8. Banu C., coordonator, 2009, Alimentație pentru sănătate, Editura Asab, Bucureşti

9. Balaure Virgil (coordonator), Adăscăliţei Virgil, Bălan Carmen, Boboc Şefan, Cătoiu Iacob, Olteanu Valerică, Pop Nicolae Al., Teodorescu Nicolae, 2003, Marketing, ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Editura Uranus, Bucureşti

10. Cătoiu Iacob, Teodorescu Nicolae, 2004, Comportamentul consumatorului, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, Editura Uranus, Bucureşti

11. Chiran A., Gându E., Banu A., Ciobotaru E., 2003, Marketing agroalimentar, Editura Pim, Iaşi

12. Chiran A. (coordator), 2004, Piața produselor agricole și agroalimentare – abordare teoretică și practică, Editura Ceres, București, ISBN 973-40-0636-3

13. Chiran Aurel, Elena Gîndu, Andy-Felix Jităreanu, 2015, Strategii de marketing agrar, Editura Pim, Iaşi

14. Constantin, Marian, 2006, Marketing: Filiera și piața producției animaliere, Editura AgroTehnica, Bucureşti

15. Diaconescu M., 2005, Marketing agroalimentar, Editura Universitară, București

16. Diaconescu I., D. Ardelean, M. Diaconescu, 2007, Merceologie alimentară: calitate și siguranță, Editura Universitară, București

17. Dona I., Politici Agricole, 2000, Editura Semne, București

18. Donaldson Bill, 2001, Managementul vânzărilor. Teorie şi practică, Editura Codecs, Bucureşti

1. Epure Manuela, 2001, Programe de marketing, Editura Fundaţiei „România de mâine”, Bucureşti

19. Florescu C. (coordonator), 1992, Marketing, Editura Marketer, Bucureşti

20. Florescu C. (coordonator), 1997, Marketing, Editura Independenţa Economică, Bucureşti

Preview document

Conservele de pește - Pagina 1
Conservele de pește - Pagina 2
Conservele de pește - Pagina 3
Conservele de pește - Pagina 4
Conservele de pește - Pagina 5
Conservele de pește - Pagina 6
Conservele de pește - Pagina 7
Conservele de pește - Pagina 8
Conservele de pește - Pagina 9
Conservele de pește - Pagina 10
Conservele de pește - Pagina 11
Conservele de pește - Pagina 12
Conservele de pește - Pagina 13
Conservele de pește - Pagina 14
Conservele de pește - Pagina 15
Conservele de pește - Pagina 16
Conservele de pește - Pagina 17
Conservele de pește - Pagina 18
Conservele de pește - Pagina 19
Conservele de pește - Pagina 20
Conservele de pește - Pagina 21
Conservele de pește - Pagina 22
Conservele de pește - Pagina 23
Conservele de pește - Pagina 24
Conservele de pește - Pagina 25
Conservele de pește - Pagina 26
Conservele de pește - Pagina 27
Conservele de pește - Pagina 28
Conservele de pește - Pagina 29
Conservele de pește - Pagina 30
Conservele de pește - Pagina 31
Conservele de pește - Pagina 32
Conservele de pește - Pagina 33
Conservele de pește - Pagina 34
Conservele de pește - Pagina 35
Conservele de pește - Pagina 36
Conservele de pește - Pagina 37
Conservele de pește - Pagina 38
Conservele de pește - Pagina 39
Conservele de pește - Pagina 40
Conservele de pește - Pagina 41
Conservele de pește - Pagina 42
Conservele de pește - Pagina 43
Conservele de pește - Pagina 44
Conservele de pește - Pagina 45
Conservele de pește - Pagina 46
Conservele de pește - Pagina 47
Conservele de pește - Pagina 48
Conservele de pește - Pagina 49
Conservele de pește - Pagina 50
Conservele de pește - Pagina 51
Conservele de pește - Pagina 52
Conservele de pește - Pagina 53
Conservele de pește - Pagina 54
Conservele de pește - Pagina 55
Conservele de pește - Pagina 56
Conservele de pește - Pagina 57
Conservele de pește - Pagina 58
Conservele de pește - Pagina 59
Conservele de pește - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Conservele de peste.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de obținere și fabricare a conservelor din pește

1. IMPORTANȚA ECONOMICĂ ȘI ALIMENTARĂ A PEȘTELUI Sistemul mondial al produselor mării prezintă o specificitate marcantă, comparativ cu piețele...

Aprecierea Merceologică a Conservelor de Pește

1. Introducere. Noţiuni generale Conservele sterilizate din peşte sunt produse alimentare ,gata preparate pentru consum,care se comercializează în...

Metode și tehnici de conservare, ambalare și design în industria alimentară

CAP.1 PRINCIPALELE METODE UTILIZATE IN CONSERVAREA PRODUSELOR AGROALIMENTARE Conservarea produselor alimentare constituie o verigă importantă în...

Conservarea Peștelui și a Produselor Obținute din Pește

1.Caracteristicile materiei prime și a produsului finit. 1.1 Caracteristicile materiei prime. Peștele (fig 1.1) este un animal vertebrat,...

Conservarea peștelui

INTRODUCERE În alimentaţia umană, peştele deţine o pondere însemnată, asigurând o proporţie de 12-15% din totalul proteinelor consumate. Carnea...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Studii Statistice privind Calitatea și Consumul Conservelor din Carne de Pește

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1. Justificarea studiului Producţia mondială a produselor mării a crescut în ultimii 50 de ani de peste 5 ori,...

Conservarea Produselor Alimentare

INTRODUCERE Conservele sunt produse obţinute prin sterilizarea cărnii, laptelui, legumelor şi fructelor, a unor preparate sau mâncăruri, ambalate...

Tehnologia de obținere și fabricare a conservelor din pește

1. IMPORTANȚA ECONOMICĂ ȘI ALIMENTARĂ A PEȘTELUI Sistemul mondial al produselor mării prezintă o specificitate marcantă, comparativ cu piețele...

Peștele

Capitulul I I. Definirea pestelui ca aliment Caracteristica generala a carnii de peste este culoarea alb-roz la majoritatea speciilor, motiv...

Aprecierea Merceologică a Conservelor de Pește

1. Introducere. Noţiuni generale Conservele sterilizate din peşte sunt produse alimentare ,gata preparate pentru consum,care se comercializează în...

Proceduri de igienizare în industria peștelui

• CAPITOLUL 1 INDUSTRIA PESTELUI Pestele este un aliment extrem de valoros prin continutul sau in proteine de calitate superioara, grasime bogata...

Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării

I. SEMICONSERVE DIN CARNE SI PESTE 1. Generalitati Semiconservele sunt produse alimentare care se obtin in urma unor prelucrari tehnologice si...

Controlul sanitar al cărnii de pește

PRODUSELE MARII IN COMERTUL INTERNATIONAL Sistemul mondial al produselor mării prezintă o specificitate marcantă, comparativ cu pieţele altor...

Ai nevoie de altceva?