Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 14114
Mărime: 3.57MB (arhivat)
Publicat de: Ludmila Oros
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Varasciuc A.
Dezvoltarea în trepte a agriculturii s-a înfăptuit nu numai în sectorul producţiei vegetale ci şi în sectorul creşterii animalelor.

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAPITOLUL I 7
  3. CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA CONDITIILOR DE CREŞTERE ŞI EXPLOATARE A VACILOR DIN RASA BĂLŢATĂ CU NEGRU ROÂNEASCĂ 7
  4. 1. 1. SISTEMATICĂ 7
  5. RASA BĂLŢATĂ CU NEGRU ROMÂNEASCĂ (BNR) 8
  6. 1. 2. CREŞTEREA ŞI EXPLUATAREA BOVINELOR- REZULTATE LA NIVEL MONDIAL 11
  7. 1. 3. CREŞTEREA ŞI EXPLOATAREA BOVINELOR - REZULTATE ÎN CONDIŢIILR ŢĂRII NOASTRE 13
  8. 1. 4. CREŞTEREA ŞI EXPLOATAREA RASEI BNR ÎN CONDIŢIILE S.C.D.C.B. DANCU IAŞI 15
  9. 1. 5. DATE OBŢINUTE DIN LITERATURA DE SPECIALITATE PRIVIND DINAMICA PROFILULUI ENERGETIC SI PROTEIC PE PARCURSUL LACTAŢIEI LA VACILE DE LAPTE 18
  10. 1. 5.1. Date generale privind fazele fiziologice ale ciclului de lactatie la vaca 18
  11. 1. 5.2. Dinamica profilului energetic 20
  12. 1.5.2.1. Particularitaţile metabolismului glucidic 21
  13. 1. 5.2.2. Particularitaţile metabolismului lipidic 25
  14. 1. 5. 3. Dinamica profilului proteic 28
  15. 1. 5. 3. 1. Particularităţile metabolismului proteic 30
  16. CAPITOLUL II 34
  17. 2. 1. SCOPUL ŞI OBIECTIVELE LUCRĂRII 34
  18. 2. 2. MATERIALUL BIOLOGIC 34
  19. 2. 3. MOD DE LUCRU 35
  20. 2. 3. 1. Recoltarea sângelui şi analiza biochimică 35
  21. 2. 3. 2. Calcul statistic 36
  22. 2. 4. REZULTATE ŞI DISCUTII PRIVIND PARAMETRI PLASMATICI AI PROFILULUI ENERGETIC LA VACI DE LAPTE RASA BNR 37
  23. 2. 4. 1. Glicemia 37
  24. 2. 4. 2. Lipemia 39
  25. 2. 4. 2. 1. Colesterolul 39
  26. 2. 4. 2. 2. Tigliceridele 40
  27. 2. 4. 3 Discuţii privind parametrii plasmatici ai profilului energetic la vaca de lapte, pe baza datelor obţinute 42
  28. 2. 5. REZULTATE ŞI DISCUŢII PRIVIND PARAMETRI PLASMATICI AI PROFILULUI PROTEIC LA VACI DE LAPTE RASA BNR 45
  29. 2. 5. 1. Proteiemia 45
  30. 2. 5. 1. 1.Proteina totală 45
  31. 2. 5. 1. 2. Albumina 46
  32. 2. 5. 1. 3. Globulinele 48
  33. 2. 5. 2. Discuţii privind parametrii plasmatici ai profilului proteic la vaca de lapte, pe baza datelor obţinute 49
  34. 2. 6. CONCLUZII 52
  35. BIBLIOGRAFIE 54

Extras din proiect

Introducere

Agricultura a cunoscut o dezvoltare lentă şi continuă în decursul istoriei. Se disting două etape care au marcat agricultura – prima etapă a constat în obţinerea de produse agricole pentru familie iar a doua etapă în realizarea produselor agricole cu scopul de a le comercializa. Dezvoltarea în trepte a agriculturii s-a înfăptuit nu numai în sectorul producţiei vegetale ci şi în sectorul creşterii animalelor.

În prima etapă, oamenii practicau creşterea animalelor într-un mod simplu şi tradiţional, respectiv produceau lapte, carne, ouă şi fibre pentru necesităţile de zi cu zi ale familiei. În acele vremuri, nu putea fi vorba de o cercetare ştiinţifică şi tehnologii de exploatare ci de o cultură transmisă şi statornicită în familie. Fiecare crescător hotăra ce animale, ce specii şi ce exemplare să reţină pentru înmulţire, pentru a le creşte în continuare. Ţinând seama de scopul producţiei şi nu în ultimul rând de modul de organizare a ei, oamenii au fost catalogaţi în agricultori şi crescători de animale. Această etapă s-a extins până în momentul când a început prelucrarea produselor obţinute. De asemenea, dezvoltarea creşterii animalelor a fost şi este determinată, pe lângă alţi factori şi de dezvoltarea învăţământului şi al cercetării ştiinţifice.

A doua etapă a început cu prima parte a secolului trecut şi mai ales după primul război mondial când această ramură a agriculturii – creşterea animalelor – s-a transformat în zootehnie, destinată să producă carne, lapte, ouă şi fibre pentru comercializare. La noi în ţară, pentru prima dată în anul 1864, ION IONESCU DE LA BRAD a înlocuit termenul de „păstorie” cu cel de „zootehnie” pe care o defineşte ca „o ştiinţă, o artă care se ocupă cu creşterea, întreţinerea şi înmulţirea vitelor domestice, adică a calului, boului, bivolului, oilor, porcilor etc. şi ce foloase aduc ele pentru om”. De acum încolo produsele animaliere devin o marfă care trebuie vândută pentru a obţine venit. Activitatea gospodarului devine în acest fel o afacere, din care el obţine profit iar în felul acesta poate avea acces la produsele civilizaţiei, ale ştiinţei şi ale culturii. Charles Richet spunea „Viitorul şi bunăstarea omenirii depind de ştiinţă”. În acest mod şi într-un ritm alert, fostul crescător de animale se transformă în zootehnician.

Prin activitatea sa fermierul zootehnician a determinat dezvoltarea şi a altor activităţi, în aval şi în amonte de zootehnia propriu-zisă. Ea se numeşte industria zootehnică. Industria zootehnică a apărut şi s-a dezvoltat puternic datorită fermierului care în goana lui pentru obţinerea de produse în cantitate mare, de calitate şi la costuri joase, a determinat naşterea şi dezvoltarea unor activităţi situate înaintea proceselor care se desfăşoară doar în ferma cu animale şi acestea sunt: producerea, prepararea şi conservarea nutreţurilor; fabricile de nutreţuri combinate; fabricile care produc vitamine, proteine microorganice, produse farmaceutice etc. Zootehnia a influenţat şi a canalizat nu în ultimul rând dezvoltarea activităţilor care urmează procesului de producţie din ferme şi anume: industria prelucrătoare de produse animaliere, industria alimentară şi o parte din industria uşoară. Prin urmare, toate aceste activităţi, privite în ansamblul lor, ne conduc la concluzia definitivă, că în zile noastre se poate vorbi nu numai despre zootehnie, ci şi de o adevărată industrie zootehnică integrată în marea industrie agricolă.

În zilele noastre organismul uman este supus unui număr foarte divers de solicitări, fapt pentru care acesta necesită o mai atentă îngrijire, îngrijire ce se caractzerizează prin respectarea timpului de odihnă şi recreere şi o alimentaţie raţională şi sănătoasă, bazată atat pe alimente de origine vegetală cât şi pe cele de origine animală produse în condiţii optime si cu un conţinut echilibrat în nutrienţi. Alimentele folosite trebuie să furnizeze energia şi componentele exogene necesare organismului pentru desfăşurarea anumitor funcţii si activităţi.

Principalele surse de energie sunt glucidele ce furnizeză energie uşor acesibilă şi lipidele care reprezină o formă de depozit, stocare a energiei neutilizate. Alături de acestea proteinele au un rol complex determinând creşterea şi dezvoltarea normală cât şi întrteţinerea şi regenerarea ţesuturilor şi organelor.

Aceste principii alimentare se gasesc printre altele şi în lapte şi produsele lactate rezultate de la specia bovină, dar măsura în care se găsesc depinde de stadiul de lactaţie al animalului şi de gradul de inteţinere si ingrijire oferit de crescător.

Pe baza peincipiului emis de Lamarck precum că ,, funcţia creează organul ” rezultă că pe baza exteriorului şi interiorului se poate stabili caracterul şi nivelul producţiei, întrucât caracteristicile morfologice sunt în fond o expresie şi o creaţie a funcţiei, este evidentă valabilitatea reversului, în sensul că în mod obligatoriu exteriorul prin caracteristicile acestuia exprimă producţia (funcţia) corespunzătoare.

Astfel, se poate deduce că, prin specificul lor, funcţiile organismului imprimă anumite caracteristici morfologice pe baza cărora se poate deduce într-o oarecare măsură specificul productiv, ceea ce constituie raţiunea studiului şi a utilizării anumitor parametri din producţiile obţinute.

În present, şi în perspectivă, ca urmare a ritmului de crestere a populaţiei umane şi a preferinţelor crescânde pentru produsele alimentare de origine animală, scopul principal în creşterea bovinelor urmăreste sporirea continuă şi susţinută a producţiilor de lapte şi carne, lucru care este dependent de numeroşi factori socio-economici.

CAPITOLUL I

Consideraţii generale asupra condiţiilor de creştere şi exploatare a vacilor din rasa Bălţată cu Negru Roânească

1. 1. Sistematică

Bovinel fac parte din familia Bovidae(Cavicornae), animale cu coarne spongoiase, cepi ososşi îmbrăcaţi cu teci cornoase, în general necaduce. Subfamilia Tauroidae, animale rumegătoare cu caninii şi incisivii superiori dispăruţi şi înlocuirea acestora cu un burelet gingival. Subordinul Ruminantia, animale cu digestia precedată de rumegare cu regim vegetarian. Ordinul Artiodactyla (paricopitatae) animale cu două degete acoperite de ongloane, supraodinul Ungulata, subclasa Eutheria, animale la care fătul este legat de mamă prin intermediul placentei care asigură hrănirea acestuia. Clasa Mamalia, se deplasează prin locomoţie teresră, femela naşte pui vii pe care îi hrăneşte cu lapte matern din glanda mamară. Subordinul Vertebrata, animale cu coloană vertebrală. Încrengătura Chordata, au simetrie bilaterală, schelet elastic, reproducere sexuată, exceptie facând Urocordatele la care reproducţia e asexuată. Subregnul Metazoa, animale pluricelulare cu ţesut şi cellule specializate. Regnul Animal ce include toţi taxonii animali caracterizaţi prin nutriţie heterogenă.

Preview document

Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 1
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 2
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 3
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 4
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 5
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 6
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 7
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 8
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 9
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 10
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 11
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 12
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 13
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 14
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 15
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 16
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 17
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 18
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 19
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 20
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 21
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 22
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 23
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 24
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 25
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 26
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 27
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 28
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 29
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 30
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 31
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 32
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 33
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 34
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 35
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 36
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 37
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 38
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 39
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 40
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 41
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 42
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 43
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 44
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 45
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 46
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 47
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 48
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 49
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 50
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 51
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 52
Considerații generale asupra condițiilor de creștere și exploatare a vacilor din rasă bălțată cu negru românească - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Consideratii Generale asupra Conditiilor de Crestere si Exploatare a Vacilor din Rasa Baltata cu Negru Romaneasca.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?