Creșterea bovinelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 12061
Mărime: 526.78KB (arhivat)
Publicat de: Gheorghe Ignat
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ “Ion Ionescu de la Brad”IAŞI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE

Cuprins

  1. Capitolul I. Memoriu justificativ
  2. 1.1. Importanţa creşterii bovinelor
  3. 1.2. Caracterizarea rasei
  4. Capitolul II. Tehnologia de întreţinere şi exploatare
  5. 2.1. Sistemul de întreţinere
  6. 2.2. Organizarea mulsului
  7. Capitolul III. Optimizarea procesului de reproducţie
  8. 3.1. Organizarea reproducţiei
  9. 3.2. Structura efectivului
  10. 3.3. Situaţia vârstei animalelor tinere
  11. 3.4. Planul de montă şi fătări
  12. 3.5. Mişcarea lunară a efectivului
  13. Capitolul IV. Tehnologia hrănirii animalelor
  14. 4.1. Tehnica hrănirii şi modul de administrare a furajelor
  15. 4.2. Cerinţe de hrană
  16. 4.3. Valoarea nutritivă a furajelor
  17. 4.4. Raţii furajere
  18. 4.5. Programarea necesarului de furaje
  19. Capitolul V. Organizarea producţiei
  20. 5.1.Producţia de lapte
  21. Capitolul VI. Eficienţa economică
  22. 6.1.Calculul profitului
  23. Capitolul VII.Concluzii şi propuneri
  24. Bibliografie

Extras din proiect

Capitolul I.

Memoriu justificativ

Ferma de vaci de lapte este amplasată la 30 km de oraşul Botoșani. În cadrul acestei ferme se creşte şi se exploateză vaci din rasa Bălţată Românescă, cu o producţie medie anuală de lapte de 6500 kg şi cu o greutate corporală de 600 kg.

Ferma are o capacitate redusă , structura efectivului fiind următoarea:

- Vaci lapte - 30 capete (din care 20 % sunt vaci în gestaţie avansată şi 80 % vaci în lactaţie);

- Juninci - 7 capete;

- Tineret - 99 capete din care:

• Viţele montate - 8 capete;

• Vitele > 18 luni - 10 capete;

• Viţele 12-18 luni - 12 capete;

• Viţele 6-12 luni - 14 capete;

• Viţele 0-6 luni – 14 capete;

• Viţei 0-3 luni - 16 capete;

• Taurine la îngrăşat – 25 capete;

Datorită faptului că ferma are un efectiv mic de animale, forţa de muncă este asigurată de membrii familiei şi de către 2 muncitori cu jumătate de normă .

Amplasarea fermei urmăreşte valorificarea resurselor furajere şi a condiţiilor naturale care le deţine zona astfel că se foloseşte în hrana animalelor fânul natural , fânul de lucernă , orzul şi altele .

Normele de hrană pentru vacile de lapte sunt stabilite în funcţie de producţie şi de greutatea corporală iar pentru vacile gestante în funcţie de luna de gestaţie, de asemenea la tineret se ţine cont de categorie de vârstă.

Întreţinerea vacilor este liberă, în adăposturi închise, animalele fiind protejate astfel de factorii de mediu nefavorabili .

Evacuarea dejecţiilor se execută mecanizat cu ajutorul transportului cu racleţi batanţi. Mulsul se face mecanizat cu instalaţia de muls la bidon deoarece permite tratarea inviduală a vacilor şi aprecierea calităţii laptelui de vacă , spălarea şi dezinfectarea instalaţiei fiind destul de uşoară .

Ferma are de încheiat un contract cu firma Albalact care achiziţionează laptele la preţul de 1,2 lei/litru. Viţeii înţărcaţi sunt vânduţi la preţul de 6 lei/kg viu.

Ferma dispune de 28,6 de ha teren pe care se cultivă nutreţuri pentru asigurarea alimentaţiei efectivului astfel : 7,86 ha cu fân lucernă, 6,6 ha cu fân natural, 9,67ha pajiște de deal, 4,32ha trifoi şi 0,15ha sfeclă furajeră .

Prin realizarea acestui proiect se va încerca pe cât posibil aplicarea cunoştinţelor acumulate până în prezent cu un rezultat bun sau mai puţin bun dar cu siguranţă cu greşeli ce se vor fixa mult mai bine deoarece sunt făcute de de noi şi se va căuta ca pe viitor acestea să nu se mai repete .

DATE NECESARE

Efectiv total: 136 capete Rasa Bălţată Românească

Efectiv matcă: 30 capete Zona Botoşani

Structura efectivului la 31 decembrie 2008

o Vaci .30 cap.

o Juninci .7 cap.

o Viţele montate . .8 cap.

o Viţele > 18 luni.10 cap.

o Viţele 12-18 luni .12 cap.

o Viţele 6-12 luni .14 cap.

o Viţele 0-6 luni .14 cap.

o Viţei 0-3 luni. .16 cap.

o Taurine la îngrăşat.25 cap.

Situaţia reproducţiei la finele anului :

o Vaci în lactaţie (80 %).24 cap.

o Vaci gestante (20 %).6 cap.

Vârsta introducerii la însămânţări artificiale - 20 luni - greutatea 385 kg :

o % Fecunditate.95 %

o % Rata concepţiei.75%

o % Natalitate.99 %

o % Reforme vaci.10 %

o % Pierderi la viţei.2 %

Producţia de lapte :

o Pe vacă furajată – 6500 litri

o Lapte marfă (100 %) din producţia totală

Necesar de furaje :

Suprafaţa totală necesară asigurării bazei furajere este de 81,65 ha.

1.1. Importanţa creşterii bovinelor

Creşterea taurinelor reprezintă ramura de bază a agriculturii, pe acest concept unanim recunoscut, urmărind să se fundamenteze întreaga strategie de redresare şi dezvoltarea ei.

Acest lucru poate fi argumentat prin situaţia actuală din ţări cu performanţe deosebite în producţia agricolă, atât din Estul Europei cât şi de pe alte continente în care ponderea producţiei animală reprezintă 65-75% din total faţă de numai 35-40% în România.

În România datorită condiţiilor naturale deosebit de favorabile a existat şi există posibilitatea creşterii animalelor din toate speciile (cabaline, taurine, ovine, caprine, porcine, păsări, familii de albine, viermi de mătase etc), practic România putând să-şi asigure din producţia internă întregul sortiment de produse de origine animală.

Datorită întinselor suprafeţe de pajişti naturale şi cultivate, ca şi potenţialului deosebit în ceea ce priveşte producţia de cereale şi leguminoase furajere, se pot creea importante disponibilităţi de produse animale pentru export obţinute în condiţii de „produs naturist” sau „ecologic”. Avem în vedere în primul rând, carnea de bovină şi ovină, dar şi de porc şi pasăre, produsele din lapte de vacă dar mai ales de oaie si bivoliţă, ca si ouăle şi mierea de albine. Acum, în plină perioadă de tranziţie spre un alt tip de economie faţă de cea din ultimii 45-50 de ani, există interes, manifestat de intreprinzători autohtoni sau din străinătate, precum şi implicarea directă în activităţile din zootehnia românească cât şi pentru produsele obţinute.

Transformările fundamentale care au avut loc după 1989, cu toată scăderea efectivelor de animale şi ca urmare a producţiilor totale obţinute, au creat totuşi, premisele unor noi orientări în practicarea zootehniei, care suntem siguri, nu peste mult timp se vor materializa în performanţele tehnice, cantitative şi calitative, ca şi de eficienţă economică de competiţie. Avem în vedere, în primul rând, faptul că majoritatea covârşitoare a efectivelor de animale a trecut în proprietate privată, vechiul „salariat” urmând a fi înlocuit treptat de „fermier” interesat nemijlocit de ceea ce se întâmplă în propria-i exploataţie zootehnică.

În România datorită condiţiilor propice, creşterea taurinelor până în 1990 a cunoscut o dinamică ascendentă. Baza efectivelor era reprezentată de fermele unităţilor de stat şi cooperatiste care funcţionau predominant în sistem intensiv şi semi-intensiv.

În ceea ce priveşte taurinele, aceasta reprezenta în România fără îndoială una dintre cele mai importante specii în cadrul şeptelului naţional, importanţa lor fiind subliniată de faptul că reprezintă o principală sursă de lapte, un produs alimentar de primă necesitate pentru alimentaţie şi starea de sănatate a populaţiei ţării. În acelaşi timp, taurinele oferă un sortiment de carne deosebit, apreciat, cu calităţi dietetice deosebite.

Producţia de lapte din România constituie o necesitate a cărei demonstraţie este inutilă, astfel încât în România producţia anuală de lapte pe locuitor să crească de la 190 lt. în prezent, la peste 300 lt. lapte, în cel mai scurt timp

Bibliografie

1. Bogdan A.T. si col.,1981 – Reproducţia animalelor de fermă, Editura Scrisul Românesc, Craiova

2. Bogdan A.T. si col.,1984 – 1985 – Fertilitatea natalitatea şi prolificitatea în zootehnie, vol. I si II, Editura Dacia, Cluj-Napoca.

3. Chelmu S., 1997 – Ameliorarea genetică din fermele private în interesul micilor fermieri, Revista Profitul Agricol, nr.8-9/1997, p.36, Bucureşti

4. Drăgănescu C.,1990 – Asupra marimii optime a fermelor de vaci de lapte din România, Lucr. Şt. ICCTC, vol.6, p.231-264, Bucureşti

5. Gemene Gh. şi col., 2005 – Ghid privind promovarea unor tehnologii moderne (vegetal si animal) pentru ridicarea calităţii laptelui conform normelor UE, Editura Pan Europe, Iaşi

6. Gemene Gh., 1993 – Căi şi posibilităţi de introducere a progresului tehnic în microfermele familiale de creştere a vacilor de lapte în zona colinara şi montană a Moldovei, Uz intern, Iaşi

7. Gemene Gh., 1994 – Eficienţa economică a microfermelor familiale pentru creşterea vacilor de lapte în zona colinară şi montană din Moldova, Uz intern, Iaşi

8. Gemene Gh., 2000 – Studiul tehnico-managerial privind tehnologia de creştere şi eficienţa economică a exploatării vacilor de lapte în microfermele familiale din zona colinară şi Montană a Moldovei, Teza de doctorat, USAMV ”Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi

9. Georgescu D.,1987 – Prezent şi viitor în creşterea bovinelor, Editura Ceres, Bucureşti

10. Georgescu Gh., 1998 – Alimentaţia raţionala a vacilor de lapte, Editura Ceres

11. Georgescu Gh., 1999 – Mulsul raţional al vacilor de lapte, Editura Ceres, Bucureşti

12. Georgescu Gh., si col., - Tratat de creşterea bovinelor, vol. I (1988), vol. II (1989), vol. III (1995), vol. IV (1998), Editura Ceres, Bucureşti

13. Georgescu Gh., şi col., 1983 – Cartea fermierului. Creşterea taurinelor, Editura Ceres, Bucureşti

14. Georgescu Gh.,Velea C., Stanciu G., Ujică V., Georgescu D., Ramneanţu N.,1990 – Tehnologia creşterii bovinelor, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti

15. Halga P. si col., 1999 – Alimentaţia şi reproducţia la erbivore domestice, Editura Dosoftei, Iaşi

16. Halga P. si col., 2002 – Alimentaţie animală, Editura Pim, Iaşi

17. Lupan V., Chilimar S., Ujică V.,1997 – Tehnologia creşterii bovinelor, F.E.P. Tipografia Centrală, Chişinău

18. Maciuc V., 2006 – Managementul creşterii bovinelor, Editura Alfa, Iaşi

19. Maciuc V., Ujică V., Nistor I., 2003 – Ghid practic de ameliorare genetică a bovinelor pentru lapte, Editura Alfa, Iaşi

20. Onaciu G., 2006 – Proiectare şi inginerie tehnologică la bovine, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca

21. Pop Cecilia, Pop V., 2007 – Management şi dezvoltare, Editura Tipo Moldova, Iaşi

22. Pop V., Pop Cecilia, Pop I.M., 2006 – Management, Economie şi Dezvoltare Regională Durabilă, Editura Risoprint, Cluj- Napoca

23. Ujică V., coordonator, Gemene Gh., 2005 – Creşterea şi exploatarea vacilor de lapte în microfermele familiale din zona de Nord-Est a Moldovei. Editura Pan Europe, Iaşi

Preview document

Creșterea bovinelor - Pagina 1
Creșterea bovinelor - Pagina 2
Creșterea bovinelor - Pagina 3
Creșterea bovinelor - Pagina 4
Creșterea bovinelor - Pagina 5
Creșterea bovinelor - Pagina 6
Creșterea bovinelor - Pagina 7
Creșterea bovinelor - Pagina 8
Creșterea bovinelor - Pagina 9
Creșterea bovinelor - Pagina 10
Creșterea bovinelor - Pagina 11
Creșterea bovinelor - Pagina 12
Creșterea bovinelor - Pagina 13
Creșterea bovinelor - Pagina 14
Creșterea bovinelor - Pagina 15
Creșterea bovinelor - Pagina 16
Creșterea bovinelor - Pagina 17
Creșterea bovinelor - Pagina 18
Creșterea bovinelor - Pagina 19
Creșterea bovinelor - Pagina 20
Creșterea bovinelor - Pagina 21
Creșterea bovinelor - Pagina 22
Creșterea bovinelor - Pagina 23
Creșterea bovinelor - Pagina 24
Creșterea bovinelor - Pagina 25
Creșterea bovinelor - Pagina 26
Creșterea bovinelor - Pagina 27
Creșterea bovinelor - Pagina 28
Creșterea bovinelor - Pagina 29
Creșterea bovinelor - Pagina 30
Creșterea bovinelor - Pagina 31
Creșterea bovinelor - Pagina 32
Creșterea bovinelor - Pagina 33
Creșterea bovinelor - Pagina 34
Creșterea bovinelor - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Cresterea bovinelor.doc

Alții au mai descărcat și

Înființarea unei ferme de vaci de rasă brună, cu un efectiv de 45 de capete, întreținere liberă

Capitolul 1. Memoriu justificativ Ferma de vaci de lapte este situata in judetul Iasi , in Lunca Pascani. In cadrul acestei ferme se cresc vaci de...

Fermă de vaci de lapte cu întreținere liberă

Cap.1 Memoriu justificativ 1.1 Importanţa şi oportunitatea investiţiei Importanţa creşterii bovinelor rezultă din ponderea pe care o au în...

Fermă vaci de lapte, rasa bălțată românească cu un efectiv matcă 20 de capete

INTRODUCERE Importanţa creşterii bovinelor. Prognoza unor instituţii specializate în cercetarea demografică umană indică menţinerea tendinţei de...

Creșterea Păsărilor

I. Prezentarea societăţii S.C. Avicola Călăraşi S.A. Mun. Călăraşi, Jud. Călăraşi, Şoseaua Sloboziei, Km.4 DESCRIERE : Societatea SC Avicola...

Creșterea bovinelor în sistem legat

CAPITOLUL I Memoriu justificativ Exploataţia agro-zootehnică LactofarmIs A.F. este amplasată în comuna Popricani la aproximativ 15 km de oraşul...

Proiectarea unei Microferme de Vaci de Lapte

1. MEMORIU JUSTIFICATIV Ferma de vaci de lapte cu circuit închis este amplasată la circa 30 km de oraşul Cluj. În cadrul acestei ferme se creşte...

Fermă vaci de lapte, efectiv matcă 50 de capete, rasa Bălțată cu Negru Românească, întreținere liberă

1.Memoriu justificativ și datele necesare pentru tema proiectului Prezenta documentație are ca scop constituirea dosarului de construcție și...

Proiectare fermă vaci lapte 150 capete Holstein Friza

Prezenta documentaţie are ca scop constituirea dosarului de constructive şi exploatare a fermei de vaci de lapte, prin aplicarea unor tehnologii...

Te-ar putea interesa și

Proiect Tehnologic pentru Înființarea unei Ferme de 20 de Vaci

INTRODUCERE Dintre toate speciile, rasele şi categoriile de animale domestice, în această epocă, vacile de lapte au stat în centrul preocupărilor...

Tehnologia creșterii animalelor - creșterea bovinelor

Creşterea animalelor pe teritoriul României a fost şi va fi o activitate de primă însemnătate în asigurarea bunurilor agroalimentare necesare...

Practică la tehnologia creșterii animalelor - studiul producției de carne la bovine

Importanţa creşterii bovinelor Creşterea bovinelor reprezintă o ramură de primă importanţă a agriculturii mondiale, datorită volumului,...

Creșterea bovinelor în sistem legat

CAPITOLUL I Memoriu justificativ Exploataţia agro-zootehnică LactofarmIs A.F. este amplasată în comuna Popricani la aproximativ 15 km de oraşul...

Aplicarea Măsurilor de Biosecuritate într-o Unitate de Bovine

CAPITOLUL 1. CONCEPTUL DE BIOSECURITATE 1.1 Principii generale de biosecuritate Pentru a fi în măsură să înţelegem conceptul de biosecuritate,...

Logistică - analiza activităților logistice la SC Vitaprod SA

Capitolul I – Prezentarea societatii comerciale Date de identificare Nume : SC VITAPROD SA Forma juridicǎ : Societate pe acţiuni Sediu social :...

Tehnologia obținerii și procesării produselor de origine animală

TEHNOLOGIA DE CRESTERE, REPRODUCTIE SI AMELIORARE A BOVINELOR TEHNOLOGIA DE CRESTERE SI INTRETINERE A TAURINELOR - In conditiile economiei de...

Performanța de creștere a bovinelor pentru carne

RASE DE CARNE IMPORTATE (SCURT ISTORIC) Incepand cu anul 1958 s-au importat in tara noastra 4 rase de carne si anume: rasa Hereford, Sant...

Ai nevoie de altceva?