Cresterea Cabalinelor

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Cresterea Cabalinelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

IMPORTANŢA SOCIALĂ SI ECONOMICĂ A CREŞTERII CALULUI

Importanţa socială

In vechime, calul a jucat un rol important în dezvoltarea social-

istorică a popoarelor,domesticirea lui fiind considerată ca una din primele îndeletniciri de bază ale omului.

Se ştie că omul a avut în cal un prieten şi ajutor preţios, cu care a împărţit bucuriile şinecazurile în decursul vremii, a străbătut lumea, a înaintat spre progres şi civilizaţie, prin explorareade noi teritorii, prin schimburile de valori materiale şi spirituale.

“Acolo unde omul a lăsat urma marii sale ascensiuni, de la barbarie la civilizaţie, se găseşte,alături, urma piciorului de cal” .(John Moore)

Conform unor scrieri mitologice, istorice şi folclorice, multe civilizaţii timpurii s-au dezvoltat în cadrul naţiunilor care au folosit calul şi s-au ocupat de creşterea sa. În sprijinul acestei afirmaţii stăş faptul că figura plină de glorie a omului călare a devenit un simbol al puterii (W. B e n t o n, 1973).Calul a constituit în trecut un ajutor neprecupeţit pentru poporul român în luptapentru libertate şi neatârnare, pentru progres şi civilizaţie.

În acelaşi timp calul, prin călărie şi sport hipic, a contribuit la dezvoltarea fizică armonioasă a omului, la imprimarea unor trăsături moral-volitive, la corectarea unor anomalii survenite prin paralizii parţiale, deviaţiide coloană, sechele de reumatism, obezitate etc., precum şi la folosirea plăcută a timpuluiliber al omului, în aer curat, în locuri pitoreşti, departe de zgomotul citadin şi atmosfera poluată.

De asemenea, din sângele de cal se produc seruri extrem de utile pentru apărareasănătăţii omului. Prin produsele alimentare pe care le furnizează, calul poate contribui lacombaterea malnutriţiei.

Importanţa economică

Creşterea calului reprezintă, pe de o parte, o sursă de energie neconvenţională,necesară lucrărilor agricole şi în transporturi, iar pe de altă parte asigură o serie de materii prime necesare.

* Utilizarea la tracţiune

Principalul folos de pe urma calului este forţa lui de tracţiune.

Deşi o serie deadepţi ai tehnicismului prevedeau un viitor sumbru pentru cal în domeniul transportului şi căacesta nu va mai putea fi văzut decât în parcurile de agrement sau în grădinile zoologice, acest lucru nu s-a întâmplat; supoziţia nu a fost lipsită de logică, dar nu s-a prevăzut că energiacalului nu va putea fi înlocuită complet prin cea mecanică, mai ales în contextul crizeienergetice, în condiţiile legate de dificultăţi de relief etc..

Trebuie reţinut că forţa de tracţiune mecanică va reprezenta şi în viitor sursa deenergie dominantă, dar în anumite condiţii (relief în pantă, lucrări agricole pe suprafeţe mici,transporturi cu volum mare pe distanţe scurte, în interiorul fermelor etc.), forţa hipo est e mai eficientă. Această forţă animală completează pe cea mecanică şi contribuie, în felul acesta, la îmbunătăţirea balanţei energetice

* Producţia de carne

Folosirea cărnii de cal în hrana omului se cunoaşte din timpuri străvechi.

Carneade cal se consumă şi azi mai ales în Europa Centrală şi de Vest, ca şi în Asia.Carnea de cal deţine o pondere mică în balanţa producţiei mondiale de carne, dareste deficitară în raport cu cerinţele.

Carnea de cal, deşi este inferioară sub raportul însuşirilororganoleptice şi caloricităţii altor sortimente de carne, este preferată de consumatori pentrucalităţile sale dietetice, deoarece are un conţinut mai favorabil lipido-proteic, iar grăsimea estemai bogată în acizi graşi saturaţi, ceea ce reduc e pericolul apariţiei aterosclerozeI.

* Laptele de iapă

Utilizat în consum de către popoarele asiatice, mai ales sub formă de băuturi fermentate („cumâs”)indicate pentru tratarea unor afecţiuni digestive.

*Pielea

Serveşte în industria încălţămintei, îmbrăcămintei, marochinăriei, la confecţionareaharnaşamentelor şi în arta artizanală.

* Părul

Utilizat în industria instrumentelor muzicale cu corzi, precum şi la confecţionarea diferitelor ţesături, site, perii sau în tapiţerie etc.

* Oasele, sângele şi cornul copitei

Se utilizează în producerea unor uleiuri speciale, a cleiului, a gelatinei, precum şi a făinurilor animale.

* Sângele

Serveşte la obţinerea unor preparate biologice de uz sanitar şi veterinar (seruri imune, seruri normale, preparate în scop; sero-diagnostic şi ser gonadotrop).

Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea Cabalinelor.doc