Cresterea Suinelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cresterea Suinelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 21 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: sef lucr. Gabi Hoha

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Importanţa creşterii suinelor
2. Scopul proiectului
3. Fişa individuală
4. Raţii de hrană
5. Evoluţia stării fiziologice la scroafe şi scrofiţe de reproducţie
6. Evoluţia vârstei şi greutăţii corporale la tineretul porcin pe decade
7. Fişa tehnologică la categoria scroafe şi vier
8. Fişa tehnologică la categoria tineret înţărcat
9. Fişa tehnologică la categoria porc gras
10. Calculaţii
11. Alimentaţia suinelor
12. Concluzii
13. Bibliografie

Extras din document

1.Importanţa creşterii suinelor

Porcul este un mamifer ce face parte din familia Suideelor. Rasele actuale de porci provin din mistretul asiatic (Sus vittatus) şi din mistreţul european (Sus scrofa ferus). Din domesticirea mistreţului au rezultat rasele de porci primitive (Mangaliţa, Stocli, Bazna), astăzi pe cale de dispariţie, iar din acestea, prin încrucişări nedirijate cu unele rase importante s-au format rasele Negru de Shei şi Alb de Banat. Din rasele importante fac parte Marele Alb, Landrace, Duroc, Hampshire, Yorkshire. Creşterea porcinelor este o îndeletnicire străveche a oamenilor. Peste 80% din populaţia globului consumă carnea de porc atât ca atare cât şi sub formă de preparate. În România porcinele asigură peste 50% din consumul de carne al populaţiei. Carnea de porc este apreciată pentru gustul, frăgezimea şi suculenţa sa, având totodată şi o mare valoare nutritivă ( este bogată ân proteine şi grăsimi). Obţinerea unor rezultate bune în creşterea porcilor - un număr mai mare de purcei şi sporuri mai mari de creştere în greutate - depinde de două procese biologice: procesul de reproducţie şi procesul de creştere şi îngrăşare a tineretului. Creşterea şi îngrãşarea porcilor, în gospodãria familialã reprezintã o necesitate obiectivã, deoarece prin aceste îndeletniciri se asigurã necesarul de carne pentru consum propriu, iar prin extinderea numericã şi crearea de ferme sau exploataţii, acestea pot deveni aducãtoare de venituri în zonele de şes, unde cerealele obţinute la preţuri avantajoase pot fi valorificate eficient.

Cea mai bună carne se obţine de la porcii de până la 120 kg. Datorită caracteristicilor biologice şi economice deosebite creşterea porcilor prezintă anumite avantaje comparativ cu creşterea altor specii de animale: - este un animal puţin pretenţios la condiţiile de hrană şi climă, putând fi crescut în toate zonele geografice ale ţării; - fiind omnivor poate valorifica o gamă variată de nutreţuri, resturi de mâncare, resturi din industria alimentară, bostănoase, rădăcinoase, cereale; - se dezvoltă repede, la o săptămână de la naştere dublându-şi greutatea; - o scroafă sănătoasă, hrănită corespunzator, poate produce purcei până la vârsta de 6 – 7 ani, timp în care fată de 8 – 10 ori; - gestaţia durează puţin (aproximativ 117 zile), o scroafă dând naştere la 10 – 12 purcei odată, putând fata chiar de 2 ori pe an, obţinându-se deci de la o singură scroafă până la 20 de purcei pe an; - porcul realizează un spor mediu zilnic de 500 – 700 g putând fi sacrificat la 6 – 8 luni.

Atât pe plan mondial, cât şi în ţara noastră au existat cereri mari pe piaţă privind acoperirea necesarului populaţiei umane cu carne şi preparate din carne de porc. De-a lungul timpului s-au încercat performanţe deosebite în creşterea suinelor, pentru a satisface cerinţele legate de:

-Sporirea cantitativă şi calitativă a produselor alimentare

-Repartizarea lor echitabilă , pe plan general dar şi zonal

-Găsirea de noi sortimente cu conţinuturi sporite în substanţe proteice.

Oamenii de ştiinţă au apreciat ca şi în perspectiva anilor 2050 produsele animaliere vor continua să deţină ponderea în alimentaţia umană. În prezent se apreciază că necesarul mediu zilnic de substanţe proteice pentru om este de cca.70g, din care cel puţin 40g trebuie să provină din produsele animaliere.Carnea rezultată din creşterea suinelor, a contribuit şi va continua să aducă un aport substanţial în acoperirea necesarului de substanţe proteice, se apreciază că are în medie 2700 kcal /kg, deci cu o valoare energo-protrică superioară.

Importanţa pentru consum a acestor produse, rezidă în aprecierea nivelului de trai şi de dezvoltarea unei ţări sau popor, luându-se în vedere un complex de indicatori, între care sunt incluşi şi nivelurile producţiilor animaliere, raportate pe locuitor.

Produsele animaliere conţinând cele mai mari proporţii de substanţe proteice, unele cu mare valoare biologică, sunt asimilate într-o alimentaţie raţională.

Avantajele creşterii suinelor

În aprecierea productivităţii suinelor, precocitatea este de mare importanţă şi se apreciază aptitudinile pentru valorificarea hranei şi pentru sporul de creştere în greutate vie. Privind în ansamblu putem certifica date despre nivelul productiv, despre sănătate sau constituţie etc.

Avantajele crescătorului depinde foarte mult de următoarele aspecte de reproducţie :

-Maturitatea sexuală a femelelor să fie atinsă la vârste cât mai timpurii;

-Prolificitatea să fie cât mai mare;

-Perioada de exploatare economică a reproducătorilor să fie cât mai extinsă.

Atât pe plan mondial cât şi în ţara noastră se înregistreză un consum pentru carnea de porc din ce în ce mai mare, aceasta datorându-se anumitor însuşiri biologice productive foarte favorabile acestei specii, în comparaţie cu alte animale. În urma sacrificării suinelor, rezultă în proporţii mari ţesutul adipos, adică slănina şi osânza dar şi o carne cu valoare energetică mare, iar în proporţii mici rezultă oasele şi subproduse care sunt utilizate în diverse industrii alimentare, de nutreţuri combinate şi farmaceutice. Carnea de porc se caracterizează prin valoare energetică destul de mare şi conţinut în substanţe grase care îi conferă fragezime şi savoare. Carnea reprezintă cca 54 % din greutatea animalului viu; aceasta se poate întrebuinţa sub formă de semipreparate, mezeluri, afumături, conserve dar şi ca atare.

2.SCOPUL EXECUTĂRII PROIECTULUI

Scopul acestui proiect este de a produce carne se porc în condiţii de exploatare intensivă.

Stabilirea principalelor condiţii şi parametrii tehnici şi biologici de funcţionare ai unei ferme cu o capacitate de 1800 capete.

Fisiere in arhiva (3):

  • Partea II.doc
  • Partea III.doc
  • PROIECT FINAL PORCI partea I.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ „ION IONESCU DE LA BRAD” FACULTATEA DE ZOOTEHNIE IAŞI