Cresterea Suinelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cresterea Suinelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Păsărin Benone Dr. Hoha Gabriel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Introducere – importanţa creşterii suinelor
2. Scopul lucrării
3. Fişa individuală
4. Evoluţia stării fiziologice la scroafe şi scrofiţe
5. Evoluţia vârstei şi greutăţii corporale la tineretul porcin
6. Fişa tehnologică la scroafe şi vieri
7. Fişa tehnologică la tineretul înţărcat
8. Calculaţii (număr zile furajate,cantităţi nutrţuri şi valoarea lor)
9. Alimentaţia suinelor
10. Reţete nutreţuri combinate
11. Concluzii
12. Bibliografie

Extras din document

Tema proiectului

Stabilirea tehnologiei de producţie într-o unitate de creştere intensivă a porcilor cu o capacitate de 2618 capete, in comuna Micleşti,la 2 km de sat Micleşti, judeţul Vaslui.

1. Introducere

Importanţa creşterii suinelor

Creşterea suinelor reprezintă un sector dinamic care a suferit transformări enorme în ultimii ani.Prin Globalizare porcul care ajunge în farfuria noastră poate proveni de oriunde din lume.În acelaşi timp consumatorii cumpără acum diferit faţă de trecut şi preferă să meargă in supermarket, de unde pot alege dintr-o gamă variată de produse,în loc să meargă la măcelarul local.

Cerinţele stringente impuse de aceşti retaileri au creat presiune asupra fermierilor de porcine şi i-au forţat sa câştige doar prin încadrarea lor in scara economică.Această tendinţă spre ferme mai mari,înseamna că costurile de producţie si optimizarea eficienţei au devenit conceptele cheie in creşterea suinelor. Pentru a optimiza rezultatele producţiei ,fermele de suine trebuie să aibă ca obiectiv un înalt status sanogenic, pentru ca astfel să fie menţinute sub control costurile de prevenţie a bolilor.Acest lucru poate fi realizat de exemplu, prin introducere în fermă de scroafe (LPS)(libere de patogeni specifici)sau mai uşor ,prin introducerea managementului de grup sincronizat.

Pe lângă această schimbare a pieţei, crescătorii de suine trebuie să se conformeze la o serie de ghiduri regionale si directive europene, care nu numai că au impus reguli stricte cu privire la reducerea emisiei de amoniac si gospodărirea gunoiului , ci au aplicat regulile si în alte arii , cum ar fi creşterea grupată a scroafelor pentru o bunăstare mai crescută a animalelor.

În ţara noastră creşterea suinelor este o tradiţie, românii fiind mari consumatori de carne de porc.Creşterea suinelor este o afacere rentabila in momentul in care este făcuta corespunzător,porcul furnizează 47- 48 % din totalul producţiei de carne.

Ca importanţă zootehnică porcul se situează pe locul 2 dupa taurine.Pe lângă carnea de porc se obţin şi alte produse cum ar fi grasime ,piele ,părul,gunoiul de grajd.Pe piaţă este o cerere din ce în ce mai mare de proteină de origine animală şi implicit carne de porc.Din această cauya a trebuit să se realizeze o creştere a efectivului de animale diverificând în acelaşi timp rasele de porci.

În ultimii ani consumatorii au optat pentru o carne de porc din ce în ce mai slabă(făra grăsime).pentru a satisface cererea consumatorilor ,rasele de porci au trebuit să fie perfecţionate ,implicit cu aceasta a trebuit să se perfecţioneze si tehnologia de lucru.

Datorită însuşirilor ei, această specie prezintă foarte multe avantaje atât economice cât şi sociale:

1. -această sepcie se adaptează foarte bine la toate condiţiile de mediu acestea nefiind pretenţioase nici la hrană, nici la climă. Din această cauză porcii pot fi crescuţi în toate zonele ţării.

2. suinele fiind o specie omnivoră valorifică foarte bine o gamă mare de furaje.(cereale, leguminoase, bostănoase, rădăcinoase, resturi din industria alimentară), toate acestea fiind valorificate cu maximul de eficienţă economica

3. -suinele au o precocitate ridicată atât la producţia de carne cât şi la reproducţie.

4. -prolificitatea este deosebita la această specie (8-12 purcei, chiar şi mai mult la speciile specializate)

5. -gestaţia are o durată foarte mică 114-115zile.

6. -suinele au o fecunditate ridicată diferenţa făcându-se doar in sistemul de exploatare

7. -suinele valorifică hrana mai bine decât celelalte specii, au un randament la sacrificare ridicat intre 72-82% ,valoarea energetică a cărnii fiind foarte ridicată.

8. -din carcasa unui porc se folosesc atât produsele secundare cât şi subprodusele.

2. Scopul executării proiectului

Acest proiect are un rol didactic,teoretic care mai apoi poate fi transpus în practică.În această lucrare am tratat creşterea suinelor intr-o formă completă care dispune de un efectiv matcă de 100 descroafe si un efectiv total de 2618.

Scopul lucrării este şi acela de a ne invita ,pe noi viitorii ingineri zootehnişti în tehnica conducerii unei exploataţii pentru creşterea suinelor ,dar şi în organizarea fluxului tehnologic dintr-o astfel de unitate.

Acest proiect are şi un scop economic însumând cantităţile de furaje, apă şi forţă de muncă ,transformându-le in bani.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea Suinelor.doc

Bibliografie

1. Pop,I.M. Halga, P.,Avarvarei Teona,2006- Nutriţia şi alimentaţia animalelor vol. I II III, Editura Tipo Moldova, Iasi
2. Ruben Brabant ,Want Maies, Helena Brutsaier,Nele D.Hoop,2011 – Porci (biosecuritatea în ferma de porci), editor Cid Lines M.V.,Belgia-
3. Stan Traian, Păsărin Benonie -2005 „Creşterea suinelor”, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iaşi ;
4. Tănase Dumitru, Gherasim Nacu -2005 „Biologia reproducerii animalelor vol. II ”, Editura Alfa, Iaşi.

Alte informatii

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi Facultatea de Zootehnie Specializarea Zootehnie