Cultura Cartofului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cultura Cartofului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 34 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

CARTOFUL

FAMILIA: Solanaceae

GENUL : Solanum

SPECIA: Solanum Tuberosum

Origine şi răspândire

- originar din America de Sud (regiunile înalte şi umede din Peru, Columbia);

- a fost adus în Europa în secolul al XVI-lea (prima oară în Spania, apoi în Anglia);

- s a răspândit în zonele cu condiţii favorabile;

- producţii mari se obţin în Germania, Olanda, Franţa, Polonia etc.;

- a fost luat în cultură în România în secolul XIX.

Relaţiile cu factorii de mediu

- căldura – creşterea plantelor şi formarea tuberculilor are loc cel mai bine la temperaturi de 15 18C; la temperaturi de –2 sau 3C cartoful este complet distrus;

- lumina – este pretenţios faţă de lumină mai ales în faza formării tuberculilor; la umbră nu formează tuberculi;

- umiditatea – are cerinţe mari faţă de umiditate; seceta determină stagnarea creşterii tuberculilor, reducerea producţiei şi capacitatea de păstrare;

- solul – are cerinţe ridicate faţă de sol; preferă soluri nisipo lutoase, luto nisipoase, aluvionare, afânate, bine aerisite, fertile.

VIROZE

RĂSUCIREA FRUNZELOR LA CARTOF ( Potato leafroll virus )

Este cea mai păgubitoare viroză a cartofului. Pierderile în producţia de tuberculi sunt de 10% la soiurile tolerante şi 95% la plantele soiurilor sensibile crescute din tuberculi infectaţi.

Simptome

La plantele formate din tuberculi infectaţi, toate foliolele sunt răsucite sub formă de cornet, pieloase, groase, rigide, iar la atingere produc un zgomot caracteristic. Plantele infectate rămân pitice, cu aspect de tufă, iar la unele soiuri se observă o pigmentare violacee sau o necroză a marginilor foliolelor.

Tuberculii ramân mici, puţini la număr şi cu necroze reticulare în pulpă.

Agentul etiologic

Este un virus sub formă de particule izometrice. Inactivarea termică are loc la 70°C; iar longevitatea în vitro este de 4 zile la 2°C.

Virusul se transmite prin tuberculi, iar în vegetaţie prin afide ( Myzus persicae). Transmiterea prin afide este persistentă şi circulativă; afidele, pentru a achiziţiona şi inocula virusul, trebuie să se hrănească timp de 24 de ore.

Profilaxie şi terapie

Se vor folosi la plantare tuberculi sanatoşi; fertilizarea cu azot în exces poate atenua sau masca simptomele; folosirea soiurilor rezistente este o măsură profilactică sigură şi economică, devirozarea prin termoterapie ( timp de 3 – 6 săptămâni se ţin tuberculii în aer încălzit la 37°C ) şi prin cultura meristemelor.

MOZAICUL ,,X,, AL CARTOFULUI ( Potato virus “X” )

Boala este deosebit de frecventă la materialul nesupus ameliorării de menţinere, iar plantele virozate îşi diminuează producţia în medie cu 10 – 20%, dar pagubele pot fi mai mari când virusul “X” se asociază cu virusurile “Y”, “A” şi “S”.

Simptome

Simptomele variază de la un mozaic uşor, internervurian, până la un mozaic puternic, însoţit de rugozitatea frunzelor. Virusul “X” împreună cu virusul “A” produce un mozaic asociat cu deformare, iar cu virusul “S” reduce numărul şi greutatea tuberculilor.

Fisiere in arhiva (2):

  • Cultura Cartofului
    • protectia plantelor.doc
    • tabel.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL SPECIALIZAREA INGINERIE ŞI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAŢIE PUBLICĂ ŞI AGROTURISM