Delta Dunarii - Biodiversitate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Delta Dunarii - Biodiversitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 29 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Berca Mihai

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Prezentare generala

Izvorand din muntii Padurea Neagra din Germania si traversand 8 tari si trei capitale, parcurgand 2857 km, Dunarea cel de-al doilea fluviu ca marime din Europa, isi incheie drumul formand inaintea contopirii sale cu Marea Neagra, una dintre cele mai frumoase delte din Europa si chiar din lume. Lungimea fluviului este 2840 km, suprafata hidrografica = 817.000 kmp.

Istoria Deltei Dunarii incepe acum 10000 de ani, prin depunerea mai multor straturi de aluviuni succesive, ce vor colmata golful maritim existent la varsarea Dunarii in Marea Neagra, aceasta fiind obligata sa se retraga in matca sa. Din nisipul marin si aluviuni se formeaza marile grinduri, insulele Deltei, Letea, Caraorman, Saraturile Sf.Gheorghe. Treptat se formeaza cele trei brate, incepand cu bratul Sf.Gheorghe (69.7 km), apoi bratul Sulina (63.7 km) si terminand cu cel mai tanar, bratul Chilia (120 km).Intre aceste brate s-au format o multime de legaturi naturale, canale si lacuri, prin care,la cotele favorabile ale fluviului, s-ar putea strabate intreaga Delta.Suprafata totala a Deltei este de 5800 km², cuprinzand si complexul lagunar Razelm Sinoe.

Orasul Tulcea este poarta de acces catre Delta Dunarii. Ridicat pe sapte coline acest fost oras comercial a devenit in prezent un important port riveran si maritim, precum si cel mai important centru al industriei de pescuit din Romania.

Reteaua hidrografica

Delta Dunarii se afla la intretaierea paralelei 45º latitudine nordica cu meridianul 29º longitudine estica.

Suprafata: 5640km² din care 4470 km² teritoriu romanesc.Zona este relativ plana, cu o inclinatie de 0,006‰, acoperita cu apa permanent ori temporar in proportie de 70-80%.Are aspectul unui triunghi echilateral cu laturile de cca 80 km lungime.La un debit de 5000-9000 m³/s, transporta anual, in medie, 50 milioane de aluviuni (aproximativ de 8 ori mai mult ca Tibrul si de 20 de ori mai mult ca Rinul).

Suprafetele de uscat din delta au doua caracteristici: sunt dispuse fara o ordine aparenta iar inaltimile lor prezinta valori mici.Grindul Chilia are inaltimea maxima de 6,5 m , la vestul satului Chilia Veche. Dunele din nordul grindului Letea ajunge la altitudinea de 13 m.Unele insule din lacul Razelm sunt scunde, de exemplu, Bisericuta are 4 m, dar altele sunt mai inalte : Gradiste 19 m, Popina 49 m, depasind deci inaltimile intalnite intre bratele Dunarii.

Principalele cursuri de apa sunt cele 4 brate de varsare ale Dunarii in mare sunt:

CHILIA - cel mai nordic brat si cel mai activ, cu doua ramificatii si o microdelta proprie. Lungime de 105 km pana la Periprava;latime maxima: 1000m; adancime maxima:39m.Transporta cca 60% din totalul apelor fluviului; coeficient de sinuozitate: 1,56.Navigatie de interes local. Cursul Dunarii dimtre localitatea Isaccea si Ceatalul Chilia prezinta la sud o sumedenie de ostroave marunte, care-l fac sa se imparta in cursuri de apa linistita, razletite pe laturi.

TULCEA - brat ce se intinde intre ceatalurile Chilia si Sf.Gheorghe (pe malul drept, orasul Tulcea).Lungime: 19 km; latime maxima: 300 m; adancime maxima: 34 m.In amonte de portul Tulcea, bratul cu acelasi nume are o albie lata , ca si cum si-ar lasa libere apele pentru a forma un lac.La vreo 7-8 km de portul Tulcea se afla insusi “capul” deltei, considerat cel mai important punct geografic din regiune.Este locul unde Dunarea isi imparte pentru prima oara apele, constituind bratele Chilia si Tulcea. Transporta cca 40% din apele fluviului; coeficient de sinuozitate: 1,40.Cale principala de navigatie.

SULINA – cel mai scurt, mai drept si mai amenajat brat de varsare.Lungime: 64 km; latime maxima: 250 m; adancime maxima;18 m. Despartirea la Ceatalul Sulina a apelor bratului Tulcea este analoga pe teren cu aceea a apelor bratului Chilia la Pardina.Pe cand apele bratului Chilia se readuna curand, formand ostroave, apele bratului Tulcea se separa definitiv.Cele doua “noi” brate astfel create –Sulina si Sfantul Gheorghe- nu se intalnesc ci curg fiecare pana la varsare in cate o albie proprie, unica.

Transporta cca 22% din apele fluviului; coeficient de sinuozitate: 1,03. Canal de trafic fluvio-maritim (la adancimea minima obligatorie de 7,32 m, pot circula nave de 7000 tone).

SFANTUL GHEORGHE – cel mai vechi brat de varsare a Dunarii in mare.Lungime: 64 km; latime maxima: 550 m; adancime maxima: 26 m . La sudul bratului Sfantu Gheorghe se desfasoara gruparea de lacuri Razelm-Sinoe, formand impreuna cu zona de mlastini si de grinduri din preajma un ansamblu morfologic si hidrografic. Transporta cca 22% din apele fluviului; coeficientul de sinuozitate:1,60. Navigatie de interes local.

Biodiversitate

Un studiu recent al Academiei Romane, a relatat existenta a aproximativ 5000 de specii diferite de plante, animale si insecte care traiesc in Delta Dunarii. Flora este compusa din elemente autohtone, specii mediteraneene, balcanice, asiatice si reprezentata de cea mai compacta zona stuficola din lume ca intindere ca si padurea de stejari si liane mediteraneene de pe grindul Letea si Caraorman, cu vegetatie specifica nisipurilor litorale.

Fisiere in arhiva (2):

  • Delta Dunarii - Biodiversitate.doc
  • Delta Dunarii - Biodiversitate.ppt