Detectarea Patogenilor in Alimentele Lichide

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Detectarea Patogenilor in Alimentele Lichide.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 29 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Asist.univ.drd. Catalina Voaides

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Introducere
2. Importanta detectarii patogenilor pentru managementul sigurantei alimentului in productia alimentara de lapte, sucuri de fructe si ape
3. Aspecte legislative si sanitare
4. Metode moderne de detectare a patogenilor in unitatile de productie si procesare a laptelui, sucurilor de fructe, apelor minerale si de izvor
4.1. Tehnica bioluminiscentei
4.2. Tehnica membranelor filtrante
4.3 Tehnica petrifilmelor
5. Concluzii
6. Bibliografie

Extras din document

1. Introducere

Proiectul “Metode moderne de detectare a patogenilor in laboratoarele producatorilor de lapte, sucuri de fructe, ape minerale si de izvor” doreste sa aduca informatii practice asupra metodelor moderne de detectare a patogenilor folosite in prezent, pe scara larga, in laboratoarele unitatilor de productie alimentara din Romania.

In mod special se pune accent pe prezentarea metodelor utilizate in practica zilnica a laboratoarelor unitatilor de productie a laptelui, sucurilor de fructe si apelor, prin prisma importantei deosebite pe care o au analiza si controlul patogenilor in aceste fabrici.

Lucrarea este structurata in trei capitole principale, incepand cu prezentarea importantei detectarii patogenilor din perspectiva sigurantei alimentelor, productiei si eficientei economice. Capitolul urmator se concentreaza asupra cerintelor legislative - norme microbiologice – si sanitare din cele trei subdomenii. In ultima parte sunt prezentate detaliat trei metode moderne, simple, rapide si economice, utilizate in mod curent in detectarea si controlul patogenilor in industria alimentara – metoda bioluminiscentei, tehnica membranelor filtrante si tehnica petrifilmelor – de la modul de utilizare a lor, tehnica propriu-zisa, pana la avantaje si impactul asupra costurilor.

Proiectul se incheie cu o concluzie finala privind tendintele din domeniu si strategia firmelor producatoare de aparatura si consumabile de laborator, oferind de asemenea informatii despre sursele bibliografice intr-o forma inovatoare, ce usureaza cititorului cautarea.

Imi exprim speranta ca proiectul sa fie util colegilor, reprezentand o lectura practica, interesanta, ce ii va ajuta in integrarea lor profesionala si ii va directiona spre lecturarea unor studii relevante in domeniul tehnicilor de detectare a patogenilor, realizate de cercetatori romani si straini.

2. Importanta detectarii patogenilor pentru

managementul sigurantei alimentului in

productia alimentara de lapte, sucuri de fructe si ape

In cadrul implementarii si imbunatatirii sistemului HACCP in unitatile de productie alimentare analiza riscurilor si evaluarea gravitatii lor are cea mai mare importanta. Dintre toate riscurile, cele mai importante sunt cele de natura microbiologica, caci prevenirea imbolnavirilor datorate contaminarii cu microorganisme patogene a reprezentat mereu problema principala a specialistilor in domeniul sigurantei alimentelor.

In productia industriala de lapte, sucuri de fructe, ape minerale si de izvor

determinarea concentratiei patogenilor in produsul alimentar are o importanta cruciala, datorita pe de o sensibilitatii produselor - mediul lichid apos fiind ideal pentru multiplicarea microorganismelor patogene -, riscurilor de imbolnavire, impactului asupra sanatatii publice al unui volum mare de marfuri alimentare livrate catre populatie, iar pe de alta parte valorii economice pe care marfurile alimentare contaminate si retrase din piata o au, efectul negativ asupra fidelitatii consumatorului fata de marca si costurilor asociate neconformitatilor – amenzi, transport marfa, oprirea ciclului de productie, operatiuni suplimentare de igienizare, scaderea vanzarilor marcii, etc.

De aceea detectarea permanenta a patogenilor si concentratiei acestora pe lantul tehnologic are o importanta vitala atat in asigurarea sigurantei si calitatii produsului alimentar cat si in prevenirea pierderilor pe care o fabrica le-ar putea inregistra.

Fisiere in arhiva (1):

  • Detectarea Patogenilor in Alimentele Lichide.pdf

Alte informatii

USAMV FAC. DE BIOTEHNOLOGII MASTER BIOTEHNOLOGIE ŞI SIGURANŢĂ ALIMENTARĂ Metode Moderne de Detectare a Patogenilor in Laboratoarele Producatorilor de Lapte, Sucuri de Fructe, Ape Minerale si de Izvor