Dezvoltare Rurala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Dezvoltare Rurala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 30 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dona Ion

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Plan afacere

Valoare investitie 35.000E

* un teren destul de mare, de peste 2000 mp (minim pentru rentabilitate), neumbrit si usor inclinat spre nord (panta nu mai mare de 10%, adica 10 m diferenta de inaltime la 100 m de teren) ca sa nu se

formeze balti in timpul ploilor.

Teren=6.500 euro

In practica melcii nu se vor ineca daca terenul nu sta sub apa de 5 cm mai mult de 20 minute.

* optional, o analiza chimica a solului si a indicilor termici din aer si din sol din ultimii 15 ani (225 euro).

* un gard solid care sa inconjoare terenul pentru a apara melcii de pradatorii terestri (vulpea, ariciul, broaste, nevastuici etc.),-5.225 euro

Pentru o ferma de 2000 mp avem nevoie cam de 200 m de tabla zincata 1*2 m ondulata sau dreapta care poate fi obtinuta si de la centrele de colectare a fierului vechi, 250 m de gard de sarma cu ochiuri mari, 2,5 m3 pentru parii exteriori, 200 m sarma ghimpata, 400 m sarma zincata, 2 kg nituri, 3 kg suruburi, 2 kg cuie. Poarta de intrare ar trebui plasata la mijlocul laturei mai lungi pentru comoditate si sa fie cam 2 m lungime pentru ca nu se stei cand avem nevoie sa intram cu masina in ferma, cost 2300 euro.

* impartirea terenului pe lungime in fasii de cate (aproximativ) 4 m dintre care jumatate de metru va fi pentru trecerea lucratorilor si de inconjurat fasiile cu pereti de lemn, plastic, fibra sau tabla subtire de otel care sa fie cam de 60-70 cm inaltime si 10-15 cm ingropati in pamant ca sa nu sape melcii pe sub pereti.

Pentru sustinerea peretilor avem nevoie de niste pari (cel mai simplu ar fi din lemn) de dimensiuni 1,25m*8cm*8cm plasati la distanta de 2,5m, cost 400 euro.

Fasiile ar trebui orientate est-vest deoarece aceasta pozitie ofera melcilor mai multa umbra de la peretii fasiilor pe parcursul zilei.

Pentru a evita iesirea melcilor se infasoara partea de sus a peretelui cu o banda de cupru cam de 7 cm latime (unii crescatori sustin ineficienta acestei metode). Atentionam ca peretele de lemn nu protejeaza ferma impotriva daunatorilor precum urechelnite, miriapode s.a.

O alta metoda de a mentine melcii in ingraditura este sa indoirea parti de sus a gardului inauntru, daca este posibil, intr-un V ascutit cu un unghi de 20 grade. Cochilia melcilor va atinge cu spatele paravanul inainte sa se tarasca pe partea inclinata si astfel nu va putea inainta.

Intre gardul exterior si fasii se lasa 2-3 m pentru diverse lucrari, cost 2390 euro.

Se pot inconjura fasiile de pamant cu Helitex (o plasa speciala patentata in Italia si garantata pentru 20 ani) cam de 1 m inaltime (pentru calcul: 3,5 m * lungimea terenului * pretul de metru de helitex cam de 1m latime) care va fi prinsa la fiecare un metru de cate un stalp de lemn sau PVC cam de 80 cm inaltime.

Helitexul vine la 100 m bobina.

Trebuie mentionat ca in prezent pretul acestui material este destul de ridicat in Romania, pentru un hectar de teren ajungandu-se la aproximativ 8000 euro.

Un exemplu de materiale necesare pentru constructia fasiilor pentru o ferma de 2000 m2 este: 900 m sarma zincata, 900 m Helitex, 2,4 m3 lemn de brad pentru pari, 5 kg suruburi, 2 kg cuie si

cam 3 zile de munca intensa pentru doua persoane.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Rurala.docx