Drumul Vinului

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Drumul Vinului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Vinul cuceritor

Insusirea vinului de a subjuga pe om “dupa al doilea pahar” ne este relevata si intr-o legenda egipteana, pe care o rezumam dupa Emil Ludowig.

Cu trei mii de ani in urma, vestita si frumoasa regina din Saaba, impodobita cu aur si pietre pretioase, s-a dus la Ierusalim sa cunoasca un rege tot atat de frumos si de celebru , regele Solomon, din a carui gura izvorau povesti fara seaman, ganduri intelepte si faimoase cantece de dragoste.

Desi din prima clipa simpatia a fost reciproca, regina din Saaba l-a tinut la distanta pe inflacaratul rege si a refuzat sa locuiasca in palatul regal, dar s-au intalnit seri de-a randul pentru a discuta toate problemele lumii si ale filozofiei. Numai in ajunul inapoierii in tara sa, regina consimti sa petreaca ultima noapte in palatul regelui, cerand insa sa-i fagaduiasca ca o va respecta.

Inteleptul Solomon organiza o primire mareata in palatul sau. Bucatarii au pregatit mancarurile cele mai alese, iar pivnicerii au scos vinurile cele mai rare pentru acest ospat de adio. Vinul cel mai bun a fost mai cuceritor decat toata intelepciunea, elocventa si farmecul regelui: “ Te dezleg de juramant – spuse regina, dupa cateva pahare – daca mai imi dai sa beau”.

Comercializarea si etichetarea vinurilor in Romania

Comercializarea si consumul de vin reprezinta un segment important al pietei din Romania, fapt pentru care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor urmareste respectarea normelor legale in vigoare la punerea in vanzare, dar mai ales indeplinirea unor criterii de calitate de catre operatorii economici cu activitati in vinificatie.

De aceea, in perioada 17.09 – 25.09.2007, ANPC, prin organele sale teritoriale, a verificat 200.000 de litri de vin comercializat in toata tara. S-a avut in vedere modul de respectare a prevederilor legale la etichetarea si comercializarea vinurilor destinate consumului uman.

Au fost controlati 477 operatori economici si s-au prelevat 78 de esantioane (VRAC 19 eşantioane, PET 29 eşantioane, STICLA 27 eşantioane, TETRA PACK 3 eşantioane), rezultand in urma analizelor de laborator ca 31 % nu se incadrau în prevederile legilor in vigoare, in structura 83% vinuri de masa şi 17% vinuri de calitate superioara.

De asemenea, s-au descoperit 2 cazuri de falsificare, cazuri care au fost atestate de catre Comisia mixta constituita din degustatori din cadrul Inspectiei de stat pentru control tehnic viti-vinicol din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, respectiv din cadrul ANPC:

a) Vin rosu de masa MUSCATONEL demidulce 10% vol. alc., PET 2 l produs si imbuteliat CASA DE VINURI DEALU MORII – comuna Dealu Morii judetul Buzau, prelevat de la SC SAVCOM SRL Ilisesti, Suceava (Buletin de Analiza 676/28.09.2007- LACVBA) - aroma şi gust nespecifice de vin si adaos de indulcitori sintetici;

b) Vin alb IUNASCO - CHEARDONE 10% vol. alc., PET 2 l îmbuteliat CORECT TRADYNG ltd RUSE, BULGARIA, distribuitor SE KOMET IMPEX SLR Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman, prelevat de la SC DOVA & PORUT SRL Alexandria (Buletin de Analiza 708/5.10.2007- LACVBA) - aroma si gust nespecifice de vin.

Pentru vinurile falsificate (adica diluarea vinului cu apa, mascarea unor defecte sau alterari ale vinurilor prin adaosuri care determina modificari ale gustului, aromei şi compoziţiei naturale) , pentru vinurile improprii consumului uman direct (adica realizat din hibrizi direct producatori sau de hibrizi interspecifici cu rezistenţa la boli, fapt confirmat prin analize de laborator) si pentru vinurile care prezentau modificari ale parametrilor organoleptici si fizico – chimici - s-a dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare.

Cantitatea retrasa si distrusa este de aproximativ 8.150 litri, in valoare de 23.200 lei. In cazul falsurilor descoperite s-a procedat la transmiterea dosarelor catre organismele imputernicite cu cercetarile in acest domeniu.

In urma controlului s-a decis, de asemenea, oprirea temporara de la comercializare a circa 92.265 litri, vinuri in valoare de 413.500 lei, pentru neinformare completa pe eticheta.

S-au aplicat 311 sanctiuni contraventionale, dintre care 110 avertismente si 201 amenzi contraventionale in valoare de 481.800 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Controlul a reliefat neconformitati pe piata vinului, dupa cum urmeaza:

1. Vanzarea de “vinuri improprii comercializării”:

Produsul “Vin de Masa Sange De Leu”alc. min. 10,5% vol., sticla 0,75 l, producator FCP ASCONI SRL, Republica Moldova, importator SC CRAMA DEALUL VIEI SRL Focsani, judeţul Vrancea, distribuitor S.C.CIRO PRODUCTIE COMERT SI SERVICII, CLUJ-NAPOCA este, in realitate, vin de hibrizi direct producatori, fapt confirmat prin continutul diglucozidului malvidinei care era peste limita maxima admisa de Normele de Aplicare a Legii Viei si Vinului 244/2002, republicata, fiind determinat peste 30 mg/l faţă de max.15 mg/l impus, BA 688/28.09.2007- LACVBA.

2. Comercializarea de vinuri improprii consumului uman direct, confirmate prin analize de laborator:

Fisiere in arhiva (1):

  • Drumul Vinului.doc

Alte informatii

USAMV bucuresti