Ecotehnica Cultivarii Legumelor in Solarii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Ecotehnica Cultivarii Legumelor in Solarii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marcela Stefan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Importanta producerii legumelor protejate 3
2. Notiuni generale despre solarii 4
3. Ardeiul gras 6
4. Patlagele vinete 10
5. Tomatele 13
6. Bibliografie 16

Extras din document

IMPORTANTA PRODUCERII LEGUMELOR PROTEJATE

CONSUMUL DE LEGUME SI SOCIETATEA MODERNA

In societatea actuala se constata o crestere continua a factorilor de stres, cu efecte evidente asupra populatiei, prin diminuarea capacitatii acesteia de munca si creatie. Prevenirea efectelor stresului modern presupune aplicarea unui complex de masuri, in cadrul caruia alimentatia rationala detine un rol foarte important.

Conceptiile actuale despre alimentatia rationala a omului acorda produselor legumicole o pozitie prioritara, in primul rand pentru ca acestea asigura organismului uman o gama larga de vitamine, saruri minerale si apa vitala, atat de necesare pentru activitatea fiziologica normala a organismului uman.

In cadrul sistemelor de producere a legumelor, pentru o aprovizionare echilibrata, culturilor protejate in solarii le revine misiunea de a oferi produse proaspete in sezoanele in care nu pot obtinute in camp, conditii naturale.

Unele produse legumicole se remarca prin continutul lor superior in substante proteice, altele prin continutul lor in zaharuri simple si complexe si chiar prin grasimi, care le asigura o valoare energetica ridicata. Din acest motiv, legumele reprezinta baza exclusive de alimentatie pentru o pondere destul de mare a populatiei din diferite tari, mai ales sarace. Deosebit de important este continutul legumelor in vitamine si saruri minerale, care joaca un rol mare in echilibrul fiziologic al organismului uman, determinand si o valoare terapeutica a acestor produse.

IMPORTANTA ECONOMICA A CULTURILOR DE LEGUME PROTEJATE

Cultivatorul de legume, respective producatorul, prin abordarea acestei indeletniciri va desfasura o activitate profitabila, a carei importanta economica, pentru obtinerea unor venituri stabile, este proportionala cu dimensiunea exploatarilor sau cu nivelul ethnic asigurat. Ca urmare, pentru sporirea profiturilor sale, cultivatorul este interesat sa produca sortimentul de legume cu cea mai mare cautare pe piata, care presupune si obtinerea de preturi de vanzare mai ridicate. In aceeasi masura, cultivatorul este interesat sa evolueze de la producerea legumelor in camp liber, la care in mod obisnuit oferta pe piata este mult mai mare si in consecinta preturile la produsele legumicole sunt mai reduse, catre cultura protejata si fortata a legumelor. Prin aceste metode de cultura se pot obtine productii si in afara sezonului natural optim pentru plantele legumicole, pe baza unor investitii in mijloacele de productie adecvate si a practicarii unor tehnologii specifice.

In perioada de obtinere a legumelor din culture protejate si fortate oferta pe piata este mult mai redusa, ca urmare si preturile de vanzare vor fi mai mari.

NOTIUNI GENERALE DESPRE SOLARII

CRITERII DE AMPLASARE

CALDURA SI LUMINA – Atat caldura cat si lumina constituie factorii de baza de care depinde cresterea plantelor legumicole, cunoscand faptul ca speciile pretentioase la caldura sunt, in acelasi timp, pretentioase si la lumina (intensitate, durata).

Plantele legumicole cultivate in solarii sunt dependente de cantitatea de caldura acumulata din radiatia solara patrunsa pana la nivelul solului si de nivelul pierderilor de caldura in cursul zilei si noptii, datorate: radiatiei in exterior, radiatiei in straturile adanci ale solului, gradului de etanseizare, circulatiei externe a aerului (vanturile), nivelului temperaturii in exterior, frecventei si cantitatii precipitatiilor. Ca urmare, solariile vor asigura conditii mult mai bune in zonele cu clima mai blanda, unde temperaturile in perioada de primavara si toamna nu sunt prea coborate, iar radiatia solara este coborata.

Nivelul de incalzire a solariilor fiind dependent de radiatia solara, rezulta ca pentru acestea nu sunt avantajoase zonele caracterizate prin nebulozitate accentuate, mai cu seama in perioada de primavera, si cu regim pluviometric prea bogat.

RELIEFUL SI EXPOZITIA – Gradul de incalzire a solariilor depinde in exclusivitate numai de cantitatea de radiatie solara interceptata. In primul rand, terenul pe care se amplaseaza solariile trebuie sa fie neted. Daca terenul este in panta (maximum 3-5%), acesta este potrivit sa aiba o expozitie sudica sau sud – estica, sud – vestica pentru ca plantele cultivate sa beneficieze de o cantitate cat mai mare de radiatie naturala. In acelasi scop, solariile individuale se orienteaza cu lungimea pe directia nord – sud.

SOLUL SI NIVELUL APELOR FREATICE – Pentru culturile legumicole in solaria, solurile cele mai potrivite sunt cele cu textura mijlocie (luto-nisipoase, nisipo-lutoase) si permeabile. Astfel de soluri se incalzesc mai repede, deoarece apele din precipitatiile de iarna se infiltreaza in timp scurt. In cazul amplasamentelor pe terenuri mai grele, care retin multa apa si sunt reci, inainte de construirea solariilor trebuie sa se aplice o serie de masuri ameliorative ca: administrarea ingrasamintelor organice cat mai fibroase, refacerea texturii prin aplicarea nisipului (5-25 cm), prevenirea excesului de apa prin drenare. La solaria, solul are participare directa in obtinerea productiei legumicole, ca atare imbunatatirea insusirilor sale fizice si chimice este de prima insemnatate.

SURSA DE APA – Culturile de plante legumicole in solarii, care sunt realizate pe principiul celor superintensive, cu mare desime a plantelor, au nevoie de cantitati destul de mari de apa.

Sursa de apa trebuie sa aiba un character permanent, sa acopere consumul indifferent de perioada anului sis a fie corespunzatoare din punct de vedere calitativ. In acest scop, se poate folosi apa din panza freatica, din rauri, din captari de izvoare cu debit permanent.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ecotehnica Cultivarii Legumelor in Solarii.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE – FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI