Elaborarea Proiectului Tehnologic pentru o Ferma de Productie de Ovine,Situata in Zona de Deal cu Capacitatea de 180 de Capete din Rasa Turcana,Varietatea Brumarie

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Elaborarea Proiectului Tehnologic pentru o Ferma de Productie de Ovine,Situata in Zona de Deal cu Capacitatea de 180 de Capete din Rasa Turcana,Varietatea Brumarie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 71 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alexandru Iulian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1.MEMORIU JUSTIFICATIV

1.1IMPORTANTA,OPORTUNITATEA SI EFICIENTA INVESTITIEI

Importanta investitiei este motivata de faptul ca in aceasta regiune, este una din putinele unitati cu un asemenea profil.

De asemenea,conditiile pedoclimatice din aceasta zona sunt foarte bune,rasa turcana manifestandu-si caracterele morfo-productive foarte bine pe pasunile din imprejurimi.

Hrana se poate asigura relativ usor in zona,multumita suprafetei mari de teren agricol si pasune din zona,ceea ce duce la:

-procurarea si asigurarea furajelor din productia proprie;

-asigurarea uniforma si la un nivel satisfacator al hranei;

-extinderea culturilor;

-practicareaunui pasunat rational si extinderea pajistilor cultivate.

Importanta economica a cresterii ovinelor rezulta din multitudinea produselor ce se obtin de la aceasta specie.Astfel ca principale productii de la Turcana se obtin importante cantitati de lana,lapte si pielicele.

Finetea lanii este de aproximativ 30µ la fibrele subtiri si scurte,iar cantiatatile de lana sunt cuprinse intre 1.7-2.2 kg la oi si 2.5-3.5 kg la berbeci unde se poate depasi chiar si 5 kg la varietatea alba.

Productia de lapte este caracterizata ca fiind variabila,dar in conditii normale de hranire si intretinere ea este cuprinsa intre 70-90l, cu un procent de grasime de 7% si 5.9% proteina.

Pielicelele mieilor din varietatea brumarie au insusiri caracteristice, ele fiind utilizate in gospodariile populatiei si in atelierele specializate la confectionarea caciulilor,gulerelor,mantourilor etc.

Ifiintarea unei astfel de ferme contribuie la refacerea efectivelor de ovine din zona atat numeric,dar mai ales calitativ.

Eficienta investitiei presupune investitii minime si cheltuieli de intretinere reduse.

Oaia este specia cu cele mai reduse cerinte pentru intretinere, iar utilizarea in hrana a aditivilor furajeri se face in mica masura.

Pasunea ofera cel mai ieftin furaj, iar in perioada de stabulatie, furajele de volum ocupa un loc insemnat in hrana animalelor.

Cunoasterea valorificarii productiilor ovine va determina cresterea veniturilor si sporirea eficientei economice.

Rasa turcana alba reprezinta o varietate de culoare a rasei Turcana, varietate care ocupa cea mai larga arie de raspandire ,fiind si cea mai numeroasa .este apreciata pentru productia mare de lapte precum si pentru lana lunga si alba utilizata in gospodariile populatiei la confectionarea obiectelor de imbracaminte traditionala ,a celor de arta populara, iar in industria textila, in fabricarea stofelor si covoarelor de tip persan si Dorna.

Originea rasei Turcana nu este cunoscuta cu precizie. Unii cecetatori sustin ca Turcana ar deriva din ,,Ovis vignei arkar’’, insa cand si unde a fost domesticita precum si modul de raspandire nu sunt cunoscute cu precizie.

Este o rasa rustica si rezistenta, facand parte din tipul morfo productiv mixt, fiind exploatata in functie de varietate pentru productia de lana grosiera, lapte,pielicele si carne.In prezent este raspandita compact in zonele submontane si montane de pe tot cuprinsul tarii dar poate fi intalnita si sporadic in zonele de deal.

Dupa exterior,Turcana este un tip dolicomorf, cu caractere si insusiri raselor tardive.are talia intermediara, cuprinsa intre 55 – 65 cm la femele si 61 – 75 cm la bebeci, lungimea medie a trunchiului fiind cuprinsa intre 60 – 72 cm la femele si 66 – 78 cm la bebeci. Greutatea corporala cuprinsa intre 2,5 si 3 kg la nastere, 15 – 17 kg la 3 luni, 23 – 26 kg la 6 luni, 28 – 32 kg la 15 luni, 35 kg la 18 luni, 38 – 42 kg la adulte. Capul la Turcana este alungit si ingust cu profilul drept la femele si usor convex la masculi.Berbecii prezinta coarne de forma spiralata cu lungimea de 50 – 80 cm , iar la femele sunt prezente doar la cca. 15%, dar cu dimensiuni mai mici, uneori rudimentare.

Oaia Turcana are cojocul de lana alcatuit din suvite ascutite formate din fibre mixte neomogene cu aspect exterior de sulita si tirbuson, lana este rara iar cosatura larga.

Prezinta trei categorii de fibre si anume : fibre groase cu o lungime cuprinsa intre 14 – 35 cm si reprezinta scheletul suvitelor ; fibre subtiri si scurte care au finetea su 30 µ, lungimea cuprinsa intre 5 – 15 cm si reprezinta imbracamintea pieloasa propriu – zisa; fibre intermediare sunt mai reduse numeric si prezinta valori medii intre primele doua categorii.

Cantitatea medie de lana este de 1.7 – 2.2 kg la femele si 2.5 – 3,5 kg la bebeci depasind 5 kg in unele zone unde se cresc efective valoroase. Randamentul la spalare este 65 – 70 %. Productia de lapte pe o lactatie normala este cuprinsa intre 70 – 90 litri cu 7% grasime si 5.9 5 proteine iar la plus variante productia de lapte depaseste 235 l lapte.

Pielicelele sunt utilizate in gospodariile populatiei, in ateliere specializate la confectionarea caciulilor, gulerelor, mantourilor.

C a urmare a faptului ca rasa Turcana Alba este una cu efect valoros din cadrul oilor exploatatepentru productia de lana si cea de lapte fiind si foarte bine adaptata la conditiile si sistemele diferite de intretinere, de regula,aceasta va ocupa un loc important in ovicultura tarii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Elaborarea Proiectului Tehnologic pentru o Ferma de Productie de Ovine,Situata in Zona de Deal cu Capacitatea de 180 de Capete din Rasa Turcana,Varietatea Brumarie.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA “ION IONESCU DE LA BRAD”-IASI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE