Evolutia Cresterii Porcilor la Ingrasat

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Evolutia Cresterii Porcilor la Ingrasat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 92 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Daniela Alexandrescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domenii: Agronomie, Industria Alimentara

Extras din document

INTRODUCERE

Integrarea în Uniunea Europeană a impus adaptarea producţiei cărnii de porc la cerinţele pieţii comunitare care solicită o calitate superioară realizată în condiţii de eficienţă.

O eficienţă crescută impune obţinerea unor performanţe ridicate care pot fi sintetizate astfel : pentru porcinele la îngrăşat se consideră eficientă greutatea finală de 100 – 110 kg cu realizarea unui spor mediu zilnic de circa 800 - 900 g, cu un consum specific de 2,9 kg furaje/kg spor. Procentul de pierderi prin mortalităţi la această categorie să fie sub 3 %.

De o importanţă deosebită este obţinerea unei cantităţi cât mai mari de carne în carcasă, care trebuie să se situeze la peste 55 %.

În ţara noastră o parte din aceşti parametri sunt realizaţi de câteva unităţi de exploatare intensivă a porcinelor, dar generalizarea lor în ferme impune luarea următoarelor măsuri:

1. Producerea unui porc cu performanţe ridicate prin utilizarea unor linii materne şi paterne cu potenţial genetic superior într-o combinaţie optimă care să ducă la obţinerea unor carcase cu procent mare de carne.

În această direcţie se utilizează pe linie maternă a raselor Marele Alb şi Landrace, sau hibridul F1 (Marele Alb - F + Landrace - M), care au fost selecţionate şi pentru rata de creştere în ţesut muscular.

Ca vier terminal este recomandat un mascul din rasa Pietrain, fiind o rasă specializată pentru producţia de carne cu peste 60 % ţesut muscular.

Prin utilizarea acestora în programe de hibridare ale unităţii crescătoare de porcine se obţine un porc de sacrificare cu un conţinut mediu de 54 – 56 % carne macră în carcasă.

2. Administrarea unor raţii corespunzătoare noilor genotipui realizate, care, la o vârstă de circa 6 luni, realizează 100 – 110 kg în viu. Obţinerea unor carcase cu un procent ridicat de carne impune utilizarea unor raţii echilibrate la care calculul necesarului de proteină să pornească de la compoziţia ţesutului muscular în aminoacizi şi în principal în lizină.

CAP I. IMPORTANŢA CREŞTERII SUINELOR

Caracteristicile biologice şi economice, precum şi calitatea cărnii fac ca porcii să fie crescuţi în aproape toate ţările lumii.

Porcinele au pondere ridicată în asigurarea producţiei de carne pentru consum. Această pondere variază de la o ţară la alta în funcţie de zona geografică, dar în medie pe glob, din consumul total de carne, cea de porc reprezintă peste 40 %.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Cresterii Porcilor la Ingrasat.doc