Ferma de Capre - 600 Capete

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Ferma de Capre - 600 Capete.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1. DATE GENERALE

In prezent , cresterea si exploatarea caprinelor cunoaste o dezvoltare ascendenta datorita particularitatilor lor biologice si economice valoroase fapt pentru care aceasta specie a capatat o larga raspandire pe intreaga suprafata a globului.

In ultimile decenii, concomitent cu sporirea lor numerica, s-au ameliorat o serie de rase autohtone si creat altele noi, specializate atat pentru productia de lapte, cat si pentru productia mixta, anume de lapte – carne, cu prolificitate ridicata, si de lana- puf si carne.

De asemenea, s-au elaborat si lansat o serie de metode si tehnologii eficiente privind valorificarea maximala a potentialului productiv in diferite sisteme de intretinere si exploatare.

De aceea, specia caprina , datorita insusirilor de a se inmulti rapid, potentialului superior de productie si cheltuielilor reduse de exploatare (urmare a rusticitatii si valorificarii eficiente a furajelor celulozice ) , se bucura in continuare de multa importanta, atat in randul crescatorilor, cat si al diferitelor organisme internationale, ca de exemplu FAO ( Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura – ONU ) si FEZ ( Federatia Europeana de Zootehnie ).

In conditiile aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana , se impune ca o necesitate absoluta, sa fie redus sistemul actual, al productiei de subzistenta, si inlocuirea acestuia cu ferme de dimensiuni care sa permita livrarea pe piata a produselor realizate.

Un astfel de tip de ferma, posibil de realizat din punct de vedere tehnico – organizatoric si cu mari sanse de reusita din punct de vedere economico – financiar, este cel pentru cresterea rationala , interna a caprelor.

2. PROIECTAREA ADAPOSTULUI

In faza de proiectare a adapostului destinat cresterii si exploatarii caprinelor trebuie sa se tina seama de interactiunea unor factori care influenteaza conditiile de confort, in asa fel incat animalele sa-si manifeste intreg potentialul productiv pentru ca exploatarea lor sa devina rentabila.

Din punct de vadere tehnic, gradul de mecanizare a proceselor de munca influenteaza modul de proiectare a adapostului si a instalatiilor aferente, cu efect benefic asupra nivelului de productie.

La stabilirea caracteristicilor primare al fermei se pleaca de la :

- numarul de capre

- numar iezi

- tineret

- numar tapi

- sistemul de exploatare

- orientarea productiei : lapte, masculi pentru carne si tineret femel de reproductie pentru inlocuirea matcii si vanzare

- tipul de furajare

- sistemul de adapare

- organizarea interioara, precum si dotarile aferente.

Dimensiunea fermei , in general, si al adapostului , in particular , structura elementelor de inchidere ( pereti, acoperis, pardoseli ) , modul de compartimentare interioara , se aleg in asa fel incat sa asigure desfasurarea proceselor de productie in conditii impuse si sa ofere animalelor o ambianta sanatoasa, respectand normele legale in vigoare.

Pe langa respectarea normelor in vigoare se va tine seama si de comportamentul animalelor, de necesitatea de-a putea efectua un control igienico- sanitar, de marimea loturilor, asigurandu-le un spatiu corespunzator ( spatiu fizic si social ) pentru odihna si miscare.

2.1. Conditii ambientale

Conditiile ambientale alaturi de o furajare corespunzatoare, permit realizarea unui randament productiv optim.

Acest obiectiv, impune ca pe langa spatiile necesare intretinerii animalelor sa se ia in considerare toti factorii care asigura o stare corespunzatoare climatica a mediului ambient cum ar fi : temperatura, umiditatea relativa, iluminarea, viteza curentilor de aer.

2.1.2 Parametrii ambientali pentru caprine

2.1.3 Echipamente de furajare

Caprinele fiind animale ierbivore valorifica foarte bine furajele verzi si furajele voluminoase, celulozice, ceea ce face ca, in majoritatea fermelor, baza de nutritie sa o constituie masa verde si furajele fibroase, la care se adauga si unele cantitati de furaje concentrate.

Hranitorile traditionale constau din gratare simple pentru fibroase, late de 30 – 35 cm, cu acces unilateral, sau duble, cu latimea de 60 – 75 cm. cu acces bilateral.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ferma de Capre - 600 Capete.docx

Alte informatii

Proiect de an la Tehnologia Productiei Agricolo Student: Buta Flaviu C. UT Cluj - M.I.A.I.A - An 3 Aprilie 2013