Ferma de Vaci

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Ferma de Vaci.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Introducere

Pentru o ferma care creste vaci cu o productie marede lapte, furajul trebuie înteles ca o materie primacare se tansforma în lapte. De sortimentul de furaje,si mai ales de calitatea acestora, depinde în ceamai mare masura atât nivelul productiei de lapte câtsi starea de sanatate a vacilor. În aceeasi ordine deidei, trebuie spus ca nu poate fi conceputa o fermade vaci rentabila, fara asigurarea unor furaje debuna calitate si în cantitati suficiente. În prezent, prin lucrarile de ameliorare s-a ajuns înstadiul cînd, la foarte multe vaci, productia de laptepoate fi oricât de mare cu conditia ca vaca sa poataingera atatea substante nutritive câte sunt necesarepentru a se produce laptele. Dar nu numai atât, lavacile cu productie foarte mare, daca nu se asiguraprin furaje substantele nutritive necesare sustineriilactatiei , se consuma rezervele corporale (daca acestea exista) si pot aparea tulburari metabolice(în special cetoze) urmate de o reducere brusca aproductiei de lapte si a procentului de grasime sichiar pierderea animalelor.

Nu este suficient sa producem multe furaje, dacaacestea nu sunt de calitate. Practic vorbind,animalele pot sa “moara de foame“chiar daca au înpermanenta ieslea plina, însa cu furaje de slabacalitate, pe care animalele nu le consuma.

Când apreciem calitatea unor furaje, pe lânga valoarea lor nutritiva data de continutul în nutrienti (substantenutritive), esential este si consumabilitateaacestora. Cercetarile din ultimele decenii au fostaxate în mare masura pe acest aspect. În unelesisteme moderne de normare a hranirii, cum estede exemplu sistemul INRA elaborat în Franta, ca dealtfel si sitemul elaborat în tara noastra si care este în curs de a fi introdus în marea productie, se tineseama de acest aspect. Pe lânga calculareacapacitatii de ingerare a animalelor s-a determinatsi consumabilitatea pentru foarte multe furaje devolum, elaborându-se chiar si o unitate de masura,numita “unitate de satietate” sau de “încarcaredigestiva”. Toate acestea pentru a realiza unconsum cât mai mare de furaje de volum, cu caresa fie sustinuta o productie de lapte care la rândulei sa poata fi cât mai mare.

Scop si obiective

• Îmbunătăţirea calităţii mediului prin aplicarea unui management al gunoiului de bovine şi folosirea acestuia ca îngrăşământ organic pentru culturile furajere.

• Sporirea numerică şi îmbunătăţirea însuşirilor productive (lapte, carne).

• Sporirea productiei si calitatii pasunilor si faneturilor.

• Implemantarea unui sistem de rotatie a suprafetelor de pasunat.

Descrierea zonei si fermei

Pozitia geografica

Orașul Ștefan Vodă este amplasat în partea de Sud-Est a Republicii Moldova la 105 km de Chișinău. Din trei părți orașul este în apropiată vecinătate cu Ucraina. Până la orașul Tighina sunt 45 km iar până la stația de cale ferată din Căușeni 27 km.

Ferma se gaseste in zona vestica a comunei si cuprinde o suprafata de: 60 ha în regim neirigat din care 45 ha de pasuni si 15 ha de pamant arabil, pentru 58 de bovine:

• Vaci lapte – 28 capete

• Juninci - 6 capete

• Tineret femel peste 18 luni -4 capete

• Tineret femel 6 luni - 4 capete

• Tineret mascul 6 –12 luni – 8 capete

• Tineret mascul 0 – 6 luni - 8 capete

Fisiere in arhiva (1):

  • Ferma de Vaci.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE SI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA