Ferma Melci

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Ferma Melci.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Descrierea afacerii

Pentru a putea obtine un credit bancar de 12.000 € trebuie intocmit un plan de afaceri viabil pentru deschiderea unei crescatorii de melci comestibili.

Suma trebuie sa acopere costurile cu infiintarea firmei amenajarea terenului si spatiile anexe,instalatii achizitionate din afara tarii.

Planul consta in deschiderea unei fime care sa se ocupe cu cresterea si comercializarea melcilor comestibili.

Planul de afaceri prezinta sumele totale de care este nevoie inca de la infiintare si pana la generarea de profit.

In prima faza imi propun sa infiintez o crescatorie in aer liber si dupa ce aceasta va genera profit sa dezvolt afacerea acoperid spatiul si marind suprafata de crestere.

Zona geografica in care se afla terenul , pot spune din ceea ce am constatat la fata locului ca este foarte buna pentru dezvoltarea in conditii optime a specie de melci Helix aspersa maxima.

Cererea pe piata exista ,deoarece in Romania acest gen de afacere neexploatat la maximum are reale sanse de reusita .

Publicitatea on-line ne ajuta ca sa ne creem o imagine in fata clientului ,sa tinem legatura cu acesta ,raspunzand la orice cerinta sau nedumerire ar avea.

Totuşi întrucât această activitate este la noi în stadiul de pionierat este absolut necesar ca să fie privită ca o afacere în sine şi nu ca un mod de îmbogăţire peste noapte şi ca atare tratată cu seriozitate.

În plus în momentul demarării unei astfel de iniţiative omul trebuie să ia în calcul şi posibilităţile sale financiare şi să nu se hazardeze la accesarea unor credite, a căror valoare depăşeşte posibilităţile lui financiare.

Cel mai recomandat este demararea afacerii cu cumpătare prin accesarea unor fonduri nerambursabile (gen SAPARD, etc.) sau a unor credite cu dobândă redusă (ex: creditele oferite de Statul Român prin programul Fermierul), astfel încât să nu ajung în incapacitate de plată.

Piata mondiala a melcului culinar care este in continua crestere si cu o tot mai limitata disponibilitate a produsului provenit din natura.

O crestere a pietei a fost data si de sporirea initiativelor industriale pentru pregatirea si distribuirea melcului "gata deja pentru gastronomic", de o mai usoara atitudine intr-un context comercial modern. Tinand cont de indicatiile expuse este, deci clar, ca tot mai des in viitor, numai crescatoria in ciclu biologic complet, va putea garanta consumatorului si gastronomiei produsul ”melc”. De peste 20 de ani, consumul acestei moluste, este tinut sub control.

Excluzând anul catastrofei Cher-nobyl-ului, s-au înregistrat constant cresteri, atât in vânzarea produselor proaspete, cat si a celor conservate. In 2004 s-a ajuns la o crestere de aproape 10% comparativ cu anul precedent, acest lucru ducând inca o data la cresterea importurilor.

In anul 2004, s-au tranzitat pe pietele generale si in industriile de prelucare circa 250.000 chintale de melci Helix (vii, conservati si congelati); din acestia, 40% de provenienta din crescatorii iar restul de 60% de import.

Ferma în aer liber

Cresterea in aer liber este cea mai raspândita metoda practicata de helicicultori. Amenajarea fermei se face pe teren deschis, sub cerul liber, fara masuri pretentioase de protectie, cu costuri limitate.

Aceasta metoda de crestere este rodul a multor ani de studii si experiente care au evidentiat si au încercat sa rezolve toate problemele legate de aceasta tehnologie de crestere.

Reusita acestei activitati depinde de factorii determinanti, atât biologici cât si tehnico-practici.

Situatiile de maxima importanta sunt urmatoarele:

Dificultatea melcilor de a trai mai mult timp în acelasi spatiu din cauza acumularii de mucus pe sol si pe vegetatie, element ce produce probleme de crestere si altereaza hrana.

Necesitatea rotirii, pe cât posibil, a vegetatiei pe terenurile utilizate, evitându-se astfel "obosirea" solului prin anumite culturi vegetale si înnoind adesea sortimentele de hrana, care sa fie tinere, proaspete, neacoperite de mucus.

Capacitatea de a astepta cu rabdare maturizarea melcilor. E absolut imposibil sa se obtina rezultate economice înainte de al doilea an de activitate si abia dupa trecerea acestei perioade se poate vorbi de stabilizarea productiei.

Grija continua pentru factorul "alimentar", deoarece, adesea, mai ales la începutul activitatii, acest lucru nu se bucura de atentia cuvenita.

Nu e suficient sa avem vegetatie pe teren, aceasta trebuie sa fie tînara, reînnoita, proaspat cosita. Necesitatea împartirii crescatoriei în zone tarcuri, singura garantie a obtinerii de rezultate concrete. Utilizarea unor exemplare selectionate si certificate pentru reproducere: nu se pot folosi pentru aceasta functiune melci neselectionati si fara certificarea speciei careia îi apartin.

Constructia si gestionarea spatiilor de crestere care prin extindere sa aiba posibilitatea de a fi eficiente. Spatiile de crestere de mici dimensiuni (500 - 1000 m2) dezvoltate în trecut se dovedesc acum total neeconomice.

Numarul de ore de munca indispensabile pentru o gestiune corecta a unei activitati de acest gen scade progresiv pe masura ce spatiul de cultura se extinde.

Capacitatea de a urma un plan de lucru si un proiect pregatit de o organizatie ce are o experienta de 25 ani în diferite zone climatice, tipuri de teren si specii de melci

Fisiere in arhiva (1):

  • Ferma Melci.doc