Genul Cycas

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Genul Cycas.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sandu Tatiana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Genul Cycas este originar din regiunile tropicale ale Asiei, Africa, Australia şi cuprinde cca. 8 specii de arbori şi arbuşti asemănători cu palmierii. Aceştia au tulpina dreaptă, groasă, simplă, brăzdată de urmele frunzelor căzute.

Este vorba de o plantă foarte interesantă care există încă de pe vremea dinozaurilor, din perioada Mezozoică, acum mai mult de 150 milioane de ani. Astăzi există în jur de 10 specii de cycade.

Cel mai cunoscut este Cycas revoluta sau Sagotierul japonez, deşi acesta nu se încadrează în categoria palmierilor. Forma şi textura sa unică îl fac o plantă foarte căutată atât pentru arta peisageră (acolo unde condiţiile de climă o permit) cât mai ales ca plantă de interior.

Plantă dioică, cu trunchiul îndesat şi port de palmier. În natură poate avea şi o înălţime de 5-7 m. În ghiveci atinge 1,5-2 m, iar sub formă de bonsai 30-70 cm.

Frunzele de 50cm-1,5m lungime, sunt persistente au culoarea verde strălucitor şi sunt dispuse în rozetă. Ele prezintă o nervură centrală, marcată, coriacee iar suprafaţa este neflexibilă şi ţepoasă.

Bazele peţiolurilor formează trunchiul semilemnos de formă aproape conică.

Florile mascule şi cele femele, în formă de con sunt purtate de plante diferite.

Toate părţile plantei, inclusiv seminţele sunt extrem de toxice pentru om şi animale.

Seminţele conţin cel mai ridicat nivel de alcaloizi precum cycasin, beta-metilamino L-alanină, etc. care provoacă iritaţii gastrointestinale grave, paralizii, distrugerea rapidă a ficatului şi moartea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Genul Cycas.ppt

Alte informatii

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi Facultatea Horticultură Specializarea Peisagistică