Granturi pentru Dezvoltarea Scolara - Program pentru Invatamantul Rural

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Granturi pentru Dezvoltarea Scolara - Program pentru Invatamantul Rural.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 63 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Agronomie, Stiinta Administratiei

Extras din document

INTRODUCERE

Proiectul pentru Învăţământul Rural este un proiect al Guvernului României cofinanţat de Banca Mondiala (Împrumut nr. 4691 RO) si implementat începând cu data de 14 noiembrie 2003, pe baza Legii nr. 441/2003. Valoarea Proiectului este de 91 de milioane USD, dintre care 60 milioane USD reprezintă împrumutul BIRD, 30 de milioane USD reprezintă contribuţia Guvernului, iar 1 milion USD contribuţia comunităţilor rurale. Obiectivul Proiectului îl constituie îmbunătăţirea accesului elevilor din mediul rural la un învăţământ de calitate, printr-un ansamblu de programe structurate in câteva mari componente. Proiectul se adresează tuturor elevilor si cadrelor didactice, tuturor şcolilor si comunităţilor din cele 2868 de comune din mediul rural din tara noastră, fiind un proiect de echitate sociala. Proiectul se derulează in 7 judeţe pilot (Arad, Argeş, Dolj, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Sibiu), urmând sa fie extins din toamna acestui an la nivel naţional.

Structura programelor din proiect este următoarea:

COMPONENTA 1 Îmbunătăţirea activitatilor de predare - învatare in şcolile din mediul rural (67. 91 milioane USD).

Sub-componenta 1.2 – Oportunităţi de dezvoltare in cariera pentru cadrele didactice (3, 41 milioane USD)

Sub-componenta 1.3 Asigurarea conditiilor minime de functionare pentru scolile din mediul rural este implementata de UMP Reabilitare Scoli

Sub-componenta 1.4 – Materiale de predare-invatare(3, 41 milioane USD

COMPONENTA 2: Imbunatatirea parteneriatului scoala-comunitate (3.34 milioane USD)

COMPONENTA 3: Consolidarea capacitatii de monitorizare, evaluare si realizare de strategii (3.34 milioane USD)

COMPONENTA 2: Imbunatatirea parteneriatului scoala-comunitate (3.34 milioane USD)

Componenta consta, in esenta, in realizarea unui program de granturi pentru scolile si comunitatile rurale care vor dezvolta impreuna proiecte educationale (2 500 de granturi in valoare medie de 4 000 USD).

Obiectivul acestei componente îl constituie sprijinirea şcolilor si comunitaţilor din mediul rural in vederea îmbunătăţirii calitatii procesului de învătământ. Şcolile, autorităţile si comunităţile locale sunt încurajate si sprijinite sa colaboreze in vederea identificării si rezolvării problemelor din învăţământ prin realizarea de planuri de dezvoltare şcolara si de proiecte educaţionale.

Procesul de implementare se bazează pe doua tipuri principale de activităţi:

acordarea de asistenta şcolilor, autorităţilor si comunităţilor locale in vederea realizării unor planuri de dezvoltare scoala la nivel local, activitate care se realizează printr-un proces de facilitare in toate judeţele tarii, la nivelul fiecărei comune si fiecărei scoli din mediul rural;

finanţarea unui program de 2500 de Granturi in valoare medie de 4000 de USD cu scopul de a motiva si îndruma şcolile si comunităţile in procesul de implementare a iniţiativelor locale menite sa îmbunătăţească procesul de învăţământ.

Granturile din cadrul proiectului sunt acordate pe baza unor proiecte educaţionale concepute pe baza planului de dezvoltare şcolara de la nivelul comunei realizat de către Consiliul Educaţional Local. Echipele de proiect sunt constituite din cadre didactice, elevi si reprezentanti ai comunitatii. In cadrul rudelor de competitie succesive, granturile sunt acordate pe baza unor criterii de discriminare pozitiva, care asigura sanse echitabile si pentru scolile din zonele cele mai defavorizate. Proiectele educationale pot urmari tematici diverse precum : centre de informare si comunicare la nivelul comunităţii; îndrumarea elevilor in alegerea carierei; vizite si excursii tematice; ferma scolii (gradina, sera, livada gradina botanica a scolii); prelucrarea materiilor prime locale, staţie meteorologica locala; tabere de ecologice, competitii sportive, crearea de noi jocuri didactice, elaborarea de noi materiale educaţionale; folosirea materialelor audio-video; valorificarea meseriilor tradiţionale, zilele ale portilor deschise, cluburi ale părinţilor; colaborarea la publicaţiile scolii si comunităţii; post de radio al scolii; trupa de teatru a scolii si comunităţii etc. Contribuţia comunităţii (in bani, in prestaţii etc.) in realizarea unor asemenea proiecte educaţionale trebuie sa fie de minimum 10% din valoarea proiectului.

CAPITOLUL : 1

PROGRAMUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNTUL RURAL

1.Învăţământul românesc în mediul rural

În contextul transformărilor care au caracterizat societatea românească în ultimul deceniu şi jumătate, reforma sistemului educaţional ocupă un loc aparte: prin dinamică şi cuprindere, ea a devansat majoritatea reformelor sectoriale, beneficiind de o importantă mobilizare de resurse umane şi financiare în interior, iar pe plan extern de surse obţinute prin proiecte ale Băncii Mondiale şi programe Phare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Granturi pentru Dezvoltarea Scolara - Program pentru Invatamantul Rural.doc