Iaurt Extra

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Iaurt Extra.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 137 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domenii: Agronomie, Industria Alimentara

Extras din document

Denumirea produsului: Iaurt extra

Ingrediente: lapte de vacă integral, culture de bacterii lactice: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus şi Streptococcus salivarius subsp. thermophilus (care dezvoltându-se în simbioză imprimă produsului aroma şi gustul specific), pectină, CMC (carboximetilceluloză).

Proprietăţi senzoriale:

Specificaţie

Aspect şi consistenţă Coagul compact, şi consistenţă omogenă (fină, cremoasă), fără bule de gaz, fără eliminare de zer (se admite eliminare de zer max. 2% la iaurtul extra), cu aspect de porţelan la rupere

Culoare Albă, de lapte sau cu nuanţă alb-gălbuie

Miros şi gust Plăcut, aromat, acrişor, gust şi miros specific de iaurt de lapte de vacă, fără gust sau miros străin

Proprietăţi chimice:

Grăsime % min Substanţă uscată % min Aciditate 0T Substanţe proteice % min Zer % max Temperatura de livrare 0C

4 15 6 – 6.5 3% 2 18

Arsen mg/kg max. Cupru mg/kg max. Plumb mg/kg max. Zinc mg/kg max. Cadmiu mg/kg max.

0.1 0.5 0.1 5.0 -------

Proprietăţi microbiologice:

Bacterii coliforme max. 100/ml

Escherichia coli max. 10/ml

Salmonella absentă/25 ml

Stafilococi coagulazo-pozitivi max. 10/ml

Drojdii şi mucegaiuri max. 100/ml

JUSTIFICAREA NECESITĂŢII ŞI OPORTUNITĂŢII TEMEI ALESE

Laptele reprezintă secreţia mamară a femelelor mamiferelor şi conţine aproape toate substanţele nutritive necesare menţinerii vieţii.Încă din cele mai vechi timpuri ale istoriei sale, omul a folosit în alimentaţia sa laptele de oaie, vacă, bivoliţă şi capră. Astăzi sub numele generic de “lapte” se subînţelege laptele de vacă.

Laptele este un aliment cu o valoare nutritivă deosebită, este singurul aliment care consumat de organismul nou-născut îi furnizează acestuia tot materialul nutritive de care are nevoie.Din punct de vedere chimic, laptele întruneşte cel mai complet buchet de insuşiri nutriţionale comparative cu toate alimentele. Metaforic vorbind, “laptele este un univers alimentar” este produsul ideal pentru copii, excellent pentru adolescenţi, bătrâni şi muncitori care lucrează în mediu nociv şi este bun pentru fiecare adult. Laptele a fost numit pe drept cuvânt “sângele alb, elixirul vieţii copiilor şi al sănătăţii adulţilor”.

Produsele lacto-acide sunt preparate obţinute prin fermentarea laptelui sub acţiunea bacteriilor lactice (culture lactice selecţionate) care fermentează lactoza din lapte, transformând-o în acid lactic, a cărui acumulare duce la scăderea pH-ului şi la precipitarea cazeinei cu coagularea laptelui.

În trecut, produsele lacto-acide se obţineau pe lângă stână sub formă de “jiniiţă” (lapte de putină sau lapte gros), actualul lapte acru, prepararea lor bazânde-se pe acidifierea naturală spontană a laptelui crud. Ulterior s-a extins prepararea acestor produse în toate gospodăriile folosind ca materie primă lapte de bivoliţă.

Cel mai vechi produs lacto-acid este laptele acru. Calităţile lui sunt cunoscute din timpuri îndepărtate, despre ele vorbind Herodot, Plinius cel Bătrân şi Marco Polo.

Iaurtul este cunoscut de două milenii, când se fabrica în, Asia Mică din lapte de oaie. A fost adus în Europa în 1540 pentru tratarea împăratului Francisc I de boli digestive.

Fisiere in arhiva (1):

  • Iaurt Extra.doc