Identificarea Resurselor Agroturistice din Localitatea Panatau-Cislau

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Identificarea Resurselor Agroturistice din Localitatea Panatau-Cislau.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Romeo Creţu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

CAP I. IDENTIFICAREA RESURSELOR AGROTURISTICE DIN LOCALITATE

Istoric:

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Pănătău făcea parte din plaiul Buzău al județului Buzău și era formată din satele Begu, Botești, Babețu, Corcoianu, Diculești, Gulești, Lupoiu, Lacul cu Anini, Pănătău, Plătișoru, Sibiciu de Jos și Valea Fântânei, având în total 2140 de locuitori ce trăiau în 517 case. În comună funcționau 4 biserici (la Sibiciu de Jos, Pănătău, Plăișoru și Begu). Anuarul Socec consemnează în 1925 o populație de 1493 de locuitori.

Primele urme de locuire umană pe teritoriul comunei Cislău au fost descoperite intamplator pe un platou din spatele actualei staţii CFR Cislău si au fost datate de arheologi ca apartinând primei epoci a fierului Hallstatt. O descoperire de senzaţie s-a facut in anul 1959 când s-a descoperit, intamplator, un mormânt de inhumaţie avand ca inventar arheologic o sabie de fier si cca 200 de sageţi de bronz in trei muchii. Piesele se afla la Muzeul de Istorie de le Ploieşti şi sunt datate ca apartinând sec IV.

Ca aşezare stabilă Cislăul există din epoca feudală fiind menţionat pentru prima oara intr-un document la 12 septembrie 1523 intr-un hrisov emis de Vladislav al III-lea pentru judecarea unei pricini intre jupâniţele Neaga si Neacsa cu boierii Aldea si Tatul din Pirscov.

În 1950, a fost arondată raionului Cislău din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1968, a revenit la județul Buzău în configurația actuală.

Aşezarea geografică:

Comuna Cislău este situată in Depresiunea Cislău care face parte din grupa vestica a Subcarpaţilor Buzăului. Comuna Cislău este amplasată pe cursul mijlociu al râului Buzău şi pe cursul inferior al râului Bâsca Chiojd.

Comuna Cislău se invecineaza cu:

- la sud cu judeţul Prahova;

- la nord oraşul Pătârlagele si comuna Pănătau;

- la vest comuna Calvini;

- la est comuna Vipereşti;

Comuna Cislău este alcatuită din satele:

- Cislău;

- Scărişoara;

- Băraşti;

- Gura - Bâscii;

- Buda - Craciuneşti;

Intravilanul comunei Cislău ocupă terasa medie a râului Buzău si conul de dejecţie a torentului Aninoasa precum si lunca inaltă a râului. Celelalte localitaţi sunt amplasate pe versanţii lini cât şi in lungul văilor.

Clima: este temperată cu unele particularități. Așezarea comunei caracterizează teritoriul printr-un gradient termic vertical diferit de la altitudinea de 250 m culoarul depresionar 700 m dealul Salciei. Acesta este concretizată prin temperatura lunii ianuarie de minus 1.7 grade C culoarul depresionar care scade la minus 2 grade minus 3 grade pe versanții

Regimul termic al lunii iulie - gradientul termic vertical acestei zone cuprinde 21 grade C şi 18 grade pe versanți. Această temperatură favorizează creşterea pomilor fructiferi: pruni, meri, peri şi a viţei de vie care altădată ocupa culmile de deasupra localităților Cislau Barăşti.

Specificul climatului local se reflectă şi în procesul inversiunilor de temperatură condiționat atât de prezenţa albiei late a râului Buzău cât si a versanților fragmentați înconjurători. Acest lucru conduce la o creștere a valorii termice pe frunți de terasă unde sunt amplasate localitățile faţă de lunca râului care se întinde dincolo de calea ferată Acest climat de adăpost face ca uneori să fie mai cald in zona deluroasă decât în luncă

Precipitaţiile: Media anuală este de 600-800 mm cu un maxim la sfârşitul primăverii, începutul verii şi la sfarşitul iernii şi la începutul primăverii când se pot produce viituri pe principalii torenţi.

Vântul - in depresiunea supcarpatică a Cislăului centrată bine in culuarul Buzăului, vale longitudinală, vânturile predominante sunt NV predominant 26.8% urmat de cele SV 12.8% şi cel de nord sub 10%. Viteza medie anuală este cuprinsă între 3-5 m/s. Vântul de NV bate cu o viteză de 4.5 m/s, iar vântul de nord are o viteză mai mare de 4.9 m/s.

Resursele Agroturistice naturale ale localitatii:

Cislău este reşedinţa comunei cu acelaşi nume şi face parte din judeţul Buzău, fiind situată chiar pe valea Buzăului, la o distanţă de 52 de kilometri de Buzău şi la 110 kilometri de Braşov.

Potenţialul turistic al zonei este un destul de ridicat, fiind o destinaţie populară de vacanţă, favorizată atât de prezenţa râului Buzău, cât şi a tradiţiilor culinare specifice zonei, bucătăria buzoiană fiind renumită pentru specialităţi ca pastrama şi cârnaţii de Pleşcoi.

Fiind amplasată într-o zonă cu potenţial turistic semnificativ, în Cislău şi în împrejurimi există o reţea bine pusă la punct de unităţi de cazare, de tipul vilelor şi pensiunilor turistice. Există, de asemenea, şi hanuri sau popasuri turistice amplasate de-a lungul celor mai importante drumuri din regiune, unde cazarea este la fel de accesibilă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Identificarea Resurselor Agroturistice din Localitatea Panatau-Cislau.doc

Alte informatii

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti Facultatea:Management Specializare: Inginerie şi Management in Alimentaţie Publică şi Agroturism