Importanta Agriculturii in Judetele Olt si Teleorman

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Importanta Agriculturii in Judetele Olt si Teleorman.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gabriel Croitoru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

I CONDITII NATURALE

I.1Conditii naturale in Romania

Avand o suprafata agricola de 14.741,2 mii ha (sau 61,8% din suprafata totala a tarii) in anul 2005, Romania dispune de resurse agricole importante in Europa Centrala si de Est. Desi zone semnificative din suprafata agricola utilizata sunt clasificate ca fiind zone defavorizate, conditiile pedologice sunt deosebit de favorabile activitatilor agricole de productie in regiunile de sud si de vest ale tarii. Cea mai mare parte a suprafetei agricole este arabila (63,9%) iar pasunile si fanetele detin de asemenea ponderi importante (22,8% si respectiv 10,2%). Podgoriile si livezile, inclusiv pepinierele, reprezinta restul de 1,5% si respectiv, 1,4% din suprafata arabila a tarii (INS – Anuarul Statistic al Romaniei, 2006).

Suprafata agricola a Romaniei a scazut usor de la un an la altul. Transferul suprafetelor de teren catre sectorul forestier si al constructiilor a constituit cauza principala a reducerii suprafatei agricole in ultimii douazeci de ani. Reducerea suprafetelor de teren, prin includerea acestora in zona urbana, reprezinta un fenomen intalnit in zonele cu productivitate mai mare, in timp ce schimbarea categoriei de folosinta a terenului agricol in cel forestier apare, in special, in zonele defavorizate.

Padurile si alte terenuri cu vegetatie forestiera (6.742,8 mii ha) reprezinta 28,28% din fondul funciar al Romaniei. Acesta este compus din paduri (6.233 mii ha), reprezentand 92,4% si alte terenuri acoperite cu vegetatie forestiera. (INS – Anuarul Statistic al Romaniei, 2006). Ponderea suprafetelor impadurite in totalul suprafetei Romaniei se situeaza sub media europeana si cu mult sub nivelul pe care cercetatorii il considera ca fiind un prag minim posibil, avand in vedere conditiile naturale ale tarii (32-35%).

I.2 Condiţii naturale in Teleorman şi Olt

Agricultura este o ramurã de tradiţie a judeţul Teleorman, situat pe primele locuri in ierarhia judeţelor ţarii în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă şi potenţialul producţiei vegetale si animale acesta a fost evaluat in 2007 la o suprafaţă agricolă de 499.184ha , ceea ce reprezinta 3,36% din suprafaţa agricolă a Romaniei si 85,12% din suprafaţa totală a sa. Principalele culturi în zonă sunt: grâu, porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahăr, legume. Sectorul zootehnic este reprezentat de creşterea bovinelor, ovinelor, porcinelor, păsărilor. Creşterea animalelor este favorizată de o bază furajeră corespunzătoare, principalele produse fiind: carnea de porc si vită, ouăle, lîna, laptele.

Pe locul următor se situează judeţul Olt cu o suprafaţă agricolă evaluată în acelaşi an de 437.165ha, reprezentând 2,95% din suprafaţa agricolă a României şi 79.08% din suprafaţa sa. Ambele judeţe prezintă o pondere destul de ridicată in ceea ce priveşte suprafaţa agricolă, acest fapt datorându-se în special zonei din care provin şi anume partea sudică a ţării, unde se întâlneşte clima temperat continentală, cu ascendente continentale iarna şi tropicale vara.

Totusi terenurile agricole din aceaste zone sunt afectate de o serie de procese de degradare ,printre acestea se numara secetele de lunga durata, inundatiile si alte probleme legate de clima care au un impact semnificativ asupra stabilitatii productiei si a securitatii alimentare nationale, iar in acest sens, irigatiile reprezinta o completare absolut necesara precipitatiilor in vederea diminuarii deficitului de apa din sol pentru a asigura conditii optime de dezvoltare a culturilor, reprezentand, de asemenea, o veriga tehnologica in cresterea plantelor.

Astfel, irigatia reprezinta un input pentru productia agricola, iar prin practicarea irigatiei producatorul agricol isi imbunatateste competitivitatea si are siguranta unei productii ridicate si relativ stabile de la an la an.

Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Agriculturii in Judetele Olt si Teleorman.doc