Importanta Cresterii Suinelor

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Importanta Cresterii Suinelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Importanţa creşterii suinelor

Atât pe plan mondial, cât şi în ţara noastră au existat cereri mari pe piaţă privind acoperirea necesarului populaţiei umane cu carne şi preparate din carnede porc. De-a lungul timpului s-au încercat performanţe deosebite în creşterea suinelor, pentru a satisface cerinţele legate de:

- Sporirea cantitativă şi calitativă a produselor alimentare

- Repartizarea lor echitabilă , pe plan general dar şi zonal

- Găsirea de noi sortimente cu conţinuturi sporite în substanţe proteice.

Oamenii de ştiinţă au apreciat ca şi în perspectiva anilor 2050 produsele animaliere vor continua să deţină ponderea în alimentaţia umană. În prezent se apreciază că necesarul mediu zilnic de substanţe proteice pentru om este de cca.70g, din care cel puţin 40g trebuie să provină din produsele animaliere.

Carnea rezultată din creşterea suinelor, a contribuit şi va continua să aducă un aport substanţial în acoperirea necesarului de substanţe proteice, se apreciază că are în medie 2700 kcal /kg, deci cu o valoare energo-protrică superioară.

Importanţa pentru consum a acestor produse, rezidă în aprecierea nivelului de trai şi de dezvoltarea unei ţări sau popor, luându-se în vedere un complex de indicatori, între care sunt incluşi şi nivelurile producţiilor animaliere, raportate pe locuitor.

Produsele animaliere conţinând cele mai mari proporţii de substanţe proteice, unele cu mare valoare biologică, sunt asimilate într-o alimentaţie raţională.

Avantajele creşterii suinelor

În aprecierea productivităţii suinelor, precocitatea este de mare importanţă şi se apreciază aptitudinile pentru valorificarea hranei şi pentru sporul de creştere în greutate vie. Privind în ansamblu putem certifica date despre nivelul productiv, despre sănătate sau constituţie etc.

Avantajele crescătorului depinde foarte mult de următoarele aspecte de reproducţie :

- Maturitatea sexuală a femelelor să fie atinsă la vârste cât mai timpurii;

- Prolificitatea să fie cât mai mare;

- Perioada de exploatare economică a reproducătorilor să fie cât mai extinsă.

Atât pe plan mondial cât şi în ţara noastră se înregistreză un consum pentru carnea de porc din ce în ce mai mare, aceasta datorându-se anumitor însuşiri biologice productive foarte fevorabile acestei specii, în comparaţie cu alte animale.

În urma sacrificării suinelor, rezultă în proporţii mari ţesutul adipos, adică slănina şi osânza dar şi o carne cu valoare energetică mare, iar în proporţii mici rezultă oasele şi subproduse care sunt utilizate în diverse industrii alimentare, de nutreţuri combinate şi farmaceutice.

Carnea de porc se caracterizează prin valoare energetică destul de mare şi conţinut în substanţe grase care îi conferă fragezime şi savoare. Carnea reprezintă cca 54 % din greutatea animalului viu; aceasta se poate întrebuinţa sub formă de semipreparate, mezeluri, afumături, conserve dar şi ca atare.

SCOPUL EXECUTĂRII PROIECTULUI

Stabilirea principalelor condiţii şi parametrii tehnici şi biologici de funcţionare ai unei ferme cu o capacitate de 703 capete.

Lucrarea urmăreşte stabilirea efectivelor optime, a producţiilor obţinute şi a sporurilor pentru fiecare categorie de vârstă.

Se urmăreşte corelarea etapelor în aşa fel încât să se asigure o continuitate în procesul de producţie.

În ţara noastră tendinţa generală este ridicarea productivităţii şi mai puţin sporirea efectivelor, factorul limitativ fiind asigurarea cu furaje, îndeosebi cereale.

Urmărirea rentabilităţii unei astfel de ferme este un element principal prin care se urmăreşte asigurarea unui câştig care să permită acoperirea cheltuielelor legate de producţie şi de obţinerea unui profit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Cresterii Suinelor.doc