Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 26403
Mărime: 460.70KB (arhivat)
Cost: 8 puncte

Extras din document

Importanţa

Floare–soarelui este una din cele mai importante plante uleioase cultivate pe glob (13% din producţia mondială de ulei) şi cea mai importantă plantă uleioasă pentru România. Uleiul extras din achenele de floarea-soarelui este semisicativ şi se caracterizează prin culoare, gust, şi miros plăcute, conţinut ridicat în vitamine (A, D, E, K) şi substanţe aromatice; în plus uleiul de floare-soarelui se conservă foarte bine pe o perioadă mai îndelungată.

Uleiul de floare-soarelui este unul dintre cele mai echilibrate sub aspectul acizilor graşi pe care îi conţine. El este utilizabil atât „la rece” cât şi gătit şi este bogat în acid linoleic – acid esenţial pentru alimentaţia umană.

Uleiul se extrage uşor prin presare , randamentul normal la extracţie fiind de circa 45%. La un hectar cultivat cu floarea – soarelui se pot obţine, la nivelul producţiilor actuale, între 900 şi 950 kg ulei, planta fiind astfel foarte economică; ca urmare poate asigura necesităţile ţării în ulei alimentar (şi parţial industrial), putându-se realiza anual şi disponibilităţi pentru export (V. BÂRNAURE, 1991).

În afară de folosire directă în alimentaţie, uleiul de floarea-soarelui este întrebuinţat în industria conservelor şi a margarinei. Uleiul mai poate fi folosit pentru obţinerea acidului oleic necesar în industria lânii, a săpunurilor, ca adjuvant în fabricarea pesticidelor, ca ulei fiert pentru vopseluri.

Fosfatidele rezultate în timpul procesului de extragere a uleiului permit fabricarea pe scară largă a lecitinei, mult apreciată în industria alimentară: în panificaţie, la prepararea ciocolatei, a prăjiturilor, a mezelurilor.

Deşi preţul său este ridicat, prin comparaţie cu uleiul de soia, ceea ce ar limita utilizarea ca ulei industrial, proprietăţile sale îl fac apt pentru o gamă largă de aplicaţii tehnologic (industriale). Astfel are un indice iodic moderat, conţinut ridicat în acid linoleic şi concentrare scăzută în acid linolenic, astfel că poate fi folosit pentru fabricarea de vopsele albe. Poate servi pentru producerea de lacuri speciale, răşini şi pentru numeroase utilizări în scopuri energetice.

Turtele de floarea-soarelui se situează printre cele mai valoroase, având în vedere: conţinutul ridicat în substanţe proteice (45 – 55%) şi bogăţia acestora în metionină; prezenţa în cantitate mare a vitaminelor complexului B; floarea-soarelui conţine mai multă riboflavină decât soia sau arahidele; are un mai bun echilibru fosfo-calcic, comparativ cu turtele de altă provenienţă. Conţinutul ridicat în celuloză limitează folosire lor la furajarea monogastricelor; turtele provenite din seminţe decorticate nu prezintă acest inconvenient.

Prin prelucrarea miezului de floarea-soarelui se pot obţine făină, concentrate şi izolate proteice. Încorporarea a 8-15% făină de floare-soarelui în făina de grâu sporeşte densitatea aluatului şi reduce volumul acestuia. În industria mezelurilor, concentratele de floarea-soarelui pot fi incluse în carne în proporţie de până la 25%; acestea pot fi folosite şi în industria laptelui.

Seminţele de floare-soarelui pot fi consumate direct (seminţe prăjite), modalitate de consum mai larg răspândită in SUA, ţările scândinave, unele ţări mediteraneene şi din Europa de Est. Soiurile destinate acestui scop prezintă seminţe mai sărace în grăsimi (în jur de 30%), coji mai groase şi mai puţin aderente la miez; pe lângă aminoacizi esenţiali, bine reprezentaţi (triptofan, izoleucină, lizină), floare-soarelui de „ronţăit” conţine mai mult fier, glucide, săruri minerale, vitamine (A,E, riboflavine şi tiamine) şi asigură în jur de 55o calorii/100g seminţe consumate.

Calatidiile (resturile de inflorescenţe) pot fi folosite ca furaj, mai ales pentru oi (conţin 7% proteine şi până la 57% glucide), apreciindu-se că au o valoare nutritivă similară cu a unui fân de calitate mijlocie (AL. VRÂNCEANU, 2000). Din cojile măcinate (pericarp) se extrag alcool etilic, furfurol, sau ele pot fi folosite pentru prepararea drojdiei furajere, un furaj proteic valoros pentru animale şi păsări.

Tulpina este foarte bogată în potasiu, şi poate fi utilizată pentru obţinerea carbonatului de potasiu sau a altor produse. Tulpinile sunt încă folosite ca sursă de căldură (local) sau în industrie, pentru fabricarea de plăci antifonice.

Floarea-soarelui este şi o excelentă plantă meliferă. În ţara noastră asigură cel mai important cules pentru familiile de albine (alături de salcâm şi tei). La un hectar de floarea-soarelui se pot obţine 30-130 kg miere (sau 15 – 40 kg miere/familia de albine) (după I. CÂRNU, GH. V. ROMAN, ANA-MARIA ROMAN, 1982).

Din punct de vedere agricol, este important că floarea-soarelui eliberează devreme terenul (sfârşit de august – început de septembrie), permiţând o bună pregătire a terenului pentru grâul care urmează; nu este la fel de favorabilă ca soia, dar starea structurală şi de fertilitate a solului după floarea-soarelui este, În general benefică, ceea ce face ca floarea-soarelui să fie o premergătoare bună pentru grâu.

Cheltuielile cu floarea-soarelui nu sunt ridicate: îngrăşare cu azot şi cu fosfor moderată, cerinţe mari faţă de potasiu, dar restituiri abundente; costurile pentru sămânţă sunt comparabile cu cele de la porumb. Floarea-soarelui se acomodează adesea, mai bine decât porumbul, pe terenuri cu soluri de calitate medie şi suportă mai bine stress-ul hidric. În plus, pentru lucrările din tehnologia de cultivare (semănat, prăşit, recoltare, etc.) floare-soarelui necesită un echipament agricol specializat (fermele producătoare de cereale păioase şi porumb, de exemplu, posedă echipamentul necesar). Totodată, calendarul lucrărilor agricole: pregătirea terenului, semănatul, combaterea chimică a buruienilor, recoltatul se pot realiza fără să stânjenească lucrările destinate celorlalte culturi agricole.

Dintre inconvenientele florii-soarelui se menţionează: sensibilitatea la boli, care impune restricţii foarte serioase în rotaţie, fiind excluse monocultura şi revenirea pe acelaşi teren mai devreme de 6 ani; dificultăţile de amplasare după multe plante cu care are boli sau dăunători comuni; consumul mare de apă şi elemente nutritive din sol, ceea ce impune fertilizarea culturilor postmergătoare, prin aplicarea de doze mari de îngrăşăminte.

Răspândire

În anul 1931, N Vavilov a situat originea florii-soarelui în partea de nord a Mexicului şi în statele americane Colorado şi Nebraska. Descoperirile arheologice din America de Nord au relevat prezenţa de achene şi porţiuni de calatidii de floarea-soarelui, îndeosebi în statele Colorado şi New Mexico. După unele evaluări cu carbon 14, se estimează că unele resturi descoperite datează de la anii 2 600 î. Ch.

Se pare că indienii din New Mexico cultivau această plantă şi o foloseau în alimentaţie, pentru fabricarea uleiului şi pentru consumul direct al miezurilor, ca atare sau prăjite, zdrobite şi amestecate cu alte făinuri pentru a realiza turte plate, uscate la soare.

Prin intermediul exploratorilor spanioli (probabil spre mijlocul secolului al XVI-lea), floarea-soarelui şi-a făcut apariţia în Europa, cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, specia s-a răspândit repede de-a curmezişul continentului (Franţa, Italia, Europa de Nord şi de Est), ca o curiozitate botanică; la sfârşitul secolului al XVI-lea, numeroase scrieri o semnalau în Belgia, Olanda, Elveţia, Germania¸ Anglia, ca plantă ornamentală.

Preview document

Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 1
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 2
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 3
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 4
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 5
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 6
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 7
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 8
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 9
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 10
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 11
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 12
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 13
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 14
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 15
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 16
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 17
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 18
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 19
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 20
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 21
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 22
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 23
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 24
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 25
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 26
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 27
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 28
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 29
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 30
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 31
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 32
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 33
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 34
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 35
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 36
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 37
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 38
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 39
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 40
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 41
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 42
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 43
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 44
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 45
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 46
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 47
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 48
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 49
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 50
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 51
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 52
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 53
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 54
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 55
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 56
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 57
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 58
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 59
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 60
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 61
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 62
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 63
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 64
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 65
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 66
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 67
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 68
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 69
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 70
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 71
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 72
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 73
Importanta si Raspandirea Florii–Soarelui in Lume si in Romania - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Importanta si Raspandirea Florii-Soarelui in Lume si in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Agentii Patogeni la Cultura Grau de Toamna

INTRODUCERE Agricultura a fost, este şi rămâne singura ramură care constituie sursa de hrană a omenirii, scopul esenţial al existenţei umane, cu...

Tehnologia Producerii de Samanta de Floarea-Soarelui, in Conditiile Anului 2010, la SC Agrocomplex SA Lunca, Pascani

INTRODUCERE În anul 1931, N. Vavilov a situat originea florii - soarelui în partea de nord a Mexicului şi în statele americane Colorado şi...

Rapita

Rapiţa (Brassica napus L.) face parte din familia plantelor crucifere (Brassicaceae). Rapita utilizata in prezent in Romania provine in...

Plante Oleaginoase

În grupa plantelor oleaginoase se găsesc specii de plante care au capacitatea de a acumula ulei în diverse organe în proporţie de 17 – 67 %....

Materii Prime Vegetale - Mazarea - Pisum Sativum

Mazărea 1.Istoric Originara din Asia Mica si Asia Centrala, mazarea a fost cultivata in Antichitate de greci si romani in sudul Europei, de unde...

Pajiști

Introducere Producerea furajelor reprezintă o activitate economică esenţială în creşterea animalelor şi a constituit o preocupare a omului din...

Floarea soarelui

Importanţă   Floare–soarelui este una din cele mai importante plante uleioase cultivate pe glob (13% din producţia mondială de ulei) şi cea mai...

Floarea Soarelui

Floarea-soarelui este una dintre cele mai importante plante uleioase cultivate pe glob (13% din producţia mondială de ulei) şi cea mai importantă...

Ai nevoie de altceva?