Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 6437
Mărime: 181.97KB (arhivat)
Publicat de: Edmond Chirilă
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantin Pascal
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi Facultatea de Zootehnie

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. 1. Memoriu justificativ 4
  3. 1.1 Importanţă, origine şi începutul creşterii caprinelor 4
  4. 1.2 Situaţia actuală creşterii caprinelor în ţara noastră 5
  5. 1.3 Date din literatura de specialitate privitoare la rasa Carpatină 6
  6. 2. Programarea structuriii şi evoluţiei efectivelor de caprine 7
  7. 2.1 Programarea reproducţiei şi fundamentarea ei tehnică 8
  8. 2.1.1 Programul de monte şi fătări 9
  9. 2.2 Programarea evoluţiei lunare a efectivului de caprine 10
  10. 2.3 Programarea evoluţiei trimestriale a efectivului de caprine 22
  11. 2.4 Programarea evoluţiei anuale a efectivului de caprine 26
  12. 2.5 Programarea numărului de zile furajate 27
  13. 3. Programarea producţiilor 28
  14. 3.1 Programarea producţiei de lapte 28
  15. 3.2 Recoltarea şi valorificarea producţiei de lapte 29
  16. 4. Programarea tehnologiei de creştere şi exploatare a caprinelor 30
  17. 4.1 Specificul întreţinerii pe categorii 30
  18. 5. Programarea şi organizarea bazei furajere 32
  19. 5.1 Hrănirea caprelor pe categorii 32
  20. 5.2 Sortimente de furaje utilizate 33
  21. 5.3 Norme şi raţii utilizate 34
  22. 5.4 Modul de preparare şi de administrare a hranei 42
  23. 6. Eficienţa economică a activităţii de producţie 44
  24. 6.1 Cost necesar total nutreţuri 44
  25. 6.2 Venituri din vânzarea animalelor 44
  26. 6.3 Rezultate financiare pe anul 2010 46
  27. Concluzii şi recomandări 47
  28. Bibliografie 48

Extras din proiect

1.Memoriu justificativ

1.1 Importanţă, origine şi începutul creşterii caprinelor

Importanţa creşterii şi exploatării caprinelor pe plan mondial şi în ţara noastră se justifică prin calitatea de excepţie a laptelui de capră, care se recomandă în mod deosebit în alimentaţia copiilor, a bătrânilor şi bolnavilor.

Un alt produs obţinut de la caprine îl reprezintă carnea, care are calităţi dietetice deosebite.

Pentru aceasta este bine ca în fiecare gospodărie să-şi gasească loc şi aceasta specie valoroasă.

Caprele sunt printre primele animale domesticite şi exploatate de om din cele mai vechi timpuri, lucru dovedit istoric, în urmă cu aproximativ 8000 de ani înainte de Hristos în Asia.

Spre deosebire de celelalte specii, caprinele manifestă o rezistenţă crescută faţă de condiţiile de climă. Din acest punct de vedere, ele au o mare putere de adaptare la modificările de climă.

Cu toate acestea caprele sunt destul de sensibile la frig şi condiţii necorespunzatoare de igienă. Deoarece ele traspiră puţin la temperaturi scăzute, şi mai puţin decât oile la temperaturi ridicate, au nevoie de o cantitate mai redusă de apă. Acestei adaptări la lipsa de apă i se atribuie marei lor răspândire pe glob, dar şi în zonele secetoase, necesarul respectiv pentru funcţiile vitale este procurat din furaje consumate.

Structura şi gradul de dezvoltare a invelişului pielos are un rol important în procesul de adaptare la diferiţi factori de mediu.

Frigul, ploile şi zapada pot influenţa negativ starea generală, în aceste condiţii ele se adapostesc pe lângă pomi, garduri, maluri stânci etc.

Rezistenţa organismului se manifestă şi prin faptul că nu se îmbolnavesc de boli contagioase, cum ar fi brucelaza sau tuberculoza, iar procentul de pierderi prin mortalitate e mai redus ca la celelalte animale.

Deoarece caprele au un temperament vioi şi o mare agilitate, asta le uşureaza accesul pe cele mai accidentate terenuri, pe distanţe lungi pentru a-şi căuta şi selecta hrana. Ele se pot caţăra pe colţuri de stânci, culegând frunze, muguri, rămurele şi iarbă la care alte specii de animale domestice nu au acces. Datorită acestui fapt capra este un animal rustic şi uşor de întreţinut.

O caracteristică biologică o reprezintă mobilitatea buzelor şi conformaţia botului si dentiţiei, care favorizează prinderea şi retezarea ierbii cât mai aproape de suprafaţa solului.

Caprele valorifică eficient furajele grosiere datorită gradului pronunţat de dezvoltare a tubului digestiv, caracteristică care se manifestă din faza timpurie a creşterii şi dezvoltării iezilor. La circa două săptamâni de la naştere, iezii pot culege diferite plante furajere, contribuind la dezvoltarea rapidă a capacităţii rumenului, care în scurt timp trebuie să ocupe circa 75% din volumul gastric total în timp ce “chiagul” numai 20 %, faţă de 80% cât reprezintă la naştere. Capra deşi poate consuma un număr mare de ierburi preferă numai unele plante aflate în anumite stadii de maturitate. Ea manifestă o insuşire selectivă de valorificare a anumitor plante datorită îndeosebi simţurilor - tactil, gust şi miros – foarte pronunţate. Caprele mai au şi un accentuat simţ al gustului amar, sărat, dulce şi acru – deoarece capacitatea lor de a alege este mai mare faţă de ovine şi bovine.

1.2 Situaţia actuală creşterii caprinelor în ţara noastră

În condiţiile aderării ţării noastre la Uniunea Europeana , se impune ca o necesitate absolută, să fie redus sistemul actual, al producţiei de subzistenţă, şi înlocuirea acestuia cu ferme de dimensiuni care să permită livrarea pe piaţă a produselor realizate. Un astfel de tip de fermă, posibil de realizat din punct de vedere tehnico – organizatoric şi cu mari şanse de reusită din punct de vedere economico – financiar, este cel pentru creşterea raţională a caprelor.

În ţara noastră, exista trei sisteme de creştere şi exploatare a caprelor, în funcţie de interes şi posibilităţi: câte 4 - 6 capete, pe lângă casă, produsele obţinute fiind utilizate în gospodăria proprie; 20 - 60 de capete, crescute în turmele de ovine si foarte rar, in ferme specializate, 60 - 100 de capete, produsele obţinute fiind comercializate şi o importantă sursă de venit.

În cazul în care unii crescători de animale vor să-şi sporească efectivele, aceasta se realizează prin doua metode: sporirea efectivelor din prasila proprie şi cumpărări de la alţi crescători.

În prezent la noi se urmăreşte în principal producţia de lapte de pe urma caprinelor, pe loc secundar aflându-se producţia de carne, şi in cazuri foarte rare producţia de păr şi puf.

În România, creşterea caprelor a început cam în aceeaşi perioadă cu creşterea ovinelor. Însă, efectivele sunt mult mai reduse faţă de cele de ovine deoarece această specie la noi în ţară încă stârneşte mai puţin interes. În număr mare se cresc in prezent în judeţul Sibiu, în Dobrogea şi în vestul ţării. La noi se cresc două rase: Carpatina şi Alba de Banat, iar scopul principal al creşterii acestora este reprezentat de producţia de lapte şi în mai mică măsură cea de carne.

1.3 Date din literatura de specialitate privitoare la rasa Carpatină

Carpatina este cea mai veche şi cea mai raspândită, primitivă, rustică, rezistentă şi foarte heterogenă, din punct de vedere al culorii, dezvoltării şi exteriorului şi a producţiilor de lapte şi de iezi din România.

Exteriorul este caracteristic animalelor tardive: talia mijlocie, torace potrivit de dezvoltat, corp alungit, spinare ascuţită, şale înguste, piept strâmt. Coarnele sunt prezente la majoritatea indivizilor din ambele sexe, mai dezvoltată însă la masculi.

Producţia medie de lapte este de 250 – 280 l obţinuţi într-o lactaţie de 200–240 zile. Prolificitatea rasei este relativ redusă încadrându-se între limitele 130 -140 %.

Culoarea la caprinele acestei rase este în majoritatea cazurilor albă, însă se mai întâlnesc frecvent şi indivizi de diverse culori, precum şi multe bălţături. Urmează apoi caprele de culoare gri de nuanţe diferite, apoi cele roşcate, albe şi negre.

Structura învelişului pilos este reprezentat din două categorii de fibre: păr şi puf deosebite intre ele prin lungime şi fineţe, fineţea pufului este cuprinsă între 10-19 µ iar a părului depăşeşte. Lungimea firelor de păr este cuprinsă între 7-10 cm cu maxime de peste 30 cm, iar a fibrelor de puf este de 2-4 cm.

Producţia piloasă este în general redusă, fiind cuprinsă între cca. 0,150-0,250 kg puf şi 0,600-1200 kg păr şi se recoltează prin pieptănare.

Greutatea corporală la naştere este cuprinsă între 2,5 ţi 4 kg în funcţie de numărul de iezi obţinuţi.

La adulţi greutatea vie este cuprinsă intre 35-43 kg la femele şi 50-60 kg la mesculi. Indicele de prolificitate are valori diferenţiate şi poate sa atingă valori mari intr-un stadiu de vârstă mai avansată până la 145 %. Au o fecunditate cuprinsă între 96-97%, iar durata lactaţiei este de 7-8 luni.

Preview document

Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 1
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 2
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 3
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 4
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 5
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 6
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 7
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 8
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 9
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 10
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 11
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 12
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 13
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 14
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 15
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 16
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 17
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 18
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 19
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 20
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 21
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 22
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 23
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 24
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 25
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 26
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 27
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 28
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 29
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 30
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 31
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 32
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 33
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 34
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 35
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 36
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 37
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 38
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 39
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 40
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 41
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 42
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 43
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 44
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 45
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 46
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 47
Înființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Infiintarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatina cu un Efectiv Rulat Anual de 295 de Capete.doc

Alții au mai descărcat și

Fermă de vaci de lapte cu întreținere liberă

Cap.1 Memoriu justificativ 1.1 Importanţa şi oportunitatea investiţiei Importanţa creşterii bovinelor rezultă din ponderea pe care o au în...

Tehnici de creștere a animalelor - ovine

1. INTRODUCERE 1.1 Importanta cresterii animalelor domestice „ De fapt omul nu se comportă niciodată ca un animal. Comparaţia cu animalele...

Elaborarea proiectului tehnologic pentru o fermă de producție de ovine, situată în zonă de deal cu capacitatea de 180 de capete din rasă țurcană,varietatea brumărie

1.MEMORIU JUSTIFICATIV 1.1IMPORTANTA,OPORTUNITATEA SI EFICIENTA INVESTITIEI Importanta investitiei este motivata de faptul ca in aceasta regiune,...

Creșterea bovinelor în sistem legat

CAPITOLUL I Memoriu justificativ Exploataţia agro-zootehnică LactofarmIs A.F. este amplasată în comuna Popricani la aproximativ 15 km de oraşul...

Elaborarea proiectului tehnologic - creșterea ovinelor

pe care o conduc este amplasată la periferia municipiului Paşcani (jud. Iaşi),în N-E ţării, mai exact la 4 Km. de oraş, în Lunca-Paşcani, pe valea...

Aplicarea Măsurilor de Biosecuritate într-o Unitate de Bovine

CAPITOLUL 1. CONCEPTUL DE BIOSECURITATE 1.1 Principii generale de biosecuritate Pentru a fi în măsură să înţelegem conceptul de biosecuritate,...

Inființarea unei Ferme de Caprine de Rasa Carpatină cu un Efectiv Rulat Anual de 280 de Capete în Zona de Deal

1.Memoriu justificativ 1.1 IMPORTANTĂ, ORIGINE ŞI ÎNCEPUTUL CREŞTERII CAPRINELOR Caprinele reprezintă o specie ce se bucură de un real interes în...

Fermă de capre - 600 capete

1. DATE GENERALE In prezent , cresterea si exploatarea caprinelor cunoaste o dezvoltare ascendenta datorita particularitatilor lor biologice si...

Ai nevoie de altceva?