Judetul Teleorman

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Judetul Teleorman.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 13 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marcela Stefan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1) Date generale 1
2) Clima 1
3) Hidrografie 2
4) Vegetatie si fauna locala 2
5) Atractii turistice 2
6) Agricultura
7) Cultivarea plantelor 3
i) Cultura cerealeor 4
ii) Culturi plante oleaginoase 5
iii) Cultura plantelor tuberculifere 5
iv) Plantele furajere 5
8) Cresterea animalelor 6
i) Cresterea taurinelor 6
ii) Cresterea porcinelor 7
iii) Cresterea pasarilor
(a) Gaina 8
(b) Bibilicile 9
9) Soluri 9
10) Ingarsaminte 10
11) Bibliografie 11

Extras din document

• Localizare

În partea de sud a României, în partea centralistică a Câmpiei Române, între paralele 43037’ şi 44031’ latitudine nordică şi între meridianul 24039’ şi cel de 25048’ longitudine estică.

• Vecini

La sud: Dunărea şi Bulgaria, la nord: Judeţele Argeş şi Dâmboviţa, la vest: Judeţul Olt, la est: Judeţul Giurgiu.

• Suprafaţa

5.790 km2 (respectiv 2,5% din teritoriul ţării).

• Populaţie

470.000 locuitori.

• Oraşe

Alexandria, reşedinţă de judeţ, cu 59.000 locuitori, pe malul râului Vedea, la 88 km sud-vest de Bucureşti, oraş relativ tânăr. Alte oraşe: Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea (cea mai sudică aşezare din ţară noastră).

Relieful

Judetul Teleorman aparţine în întregime Câmpiei Române, o unitate de platforma ce a fost formata in Cuaternar in urma retragerii marii Sarmatice (retragere ce s-a facut de la nord la sud si de la vest la est). Judetul cuprinde Câmpia Burnasului vestic sau Câmpia Călmăţuiului (între Olt şi Vedea) şi Câmpia Găvanu Burdea şi Boian, în nord, cu altitudini mai înalte (39 m în sud şi 150 m în nord), având o uşoară înclinare de la nord spre sud şi de la vest spre est, acoperită cu loesseide, în care apar crovuri (depresiuni) şi văi cu meandre adâncite.

Clima

Clima reprezinta regimul starii timpului (vremii) caracteristic unei zone ecologice, pe o perioada îndelungata de ani, rezultat din interactiunea dintre energia radianta solara, caracterul suprafetei pamântului si circulatia generala a aerului în atmosfera pe mari regiuni ale globului sa a unei tari.

Microclima este starea vremii pe suprafete mici, ca rezultat al neuniformitatii suprafetei terestre din punct de vedere al proprietatilor sale fizice.

Clima câmpiilor se caracterizeaza printr-o repartizare teritoriala destul de uniforma a principalelor elemente meteorologice; vara cad ploi la intervale mari sub forma de averse; iarna perioadele de ger alterneaza cu cele de dezghet

Judetul Teleorman se afla in Zona pedoclimatica nr.1 (calda secetoasa) ce cuprinde Câmpia Româna, Dobrogea si partial Câmpia de Vest si se caracterizeaza prin temperatura medie anuala de 11 grade celsius si precipitatii scazute de 500-600 mm media anuala.

Accidentele climatice

Factorii meteorologici în cazul în care se manifesta tulburent, pe o perioada scurta sau lunga de timp, pot provoca pagube productiei agricole, mai ales terenurilor si culturilor. Dintre fenomenele climatice care afecteaza agricultura sunt:

- gerul din iarna, pe o semanatura fara zapada, distruge o parte din plante si reduce numarul lor optim la unitatea de suprafata, de unde pierderi de recolta de 10-60 %;

- grindina dist ruge plantele sau parti din acestea, în deosebi în perioada de înflorire si coacere si duce la pierderea recoltei;

- seceta, datorata temperaturii ridicate si persistente în aer si sol, precum si lipsei de precipitatii, este o adevarata calamitate pentru productia vegetala; actioneaza primavara împiedicând cresterea radacinilor, iar vara în perioada de înflorire si de umplere a bobului la cereale, planta produce boabe mici si zbârcite (sistare); toamna, când în solul uscat întârzie încoltirea si rasarirea pla ntelor;

- vântul usuca terenul, mareste evaporo-transpiratia solului, provoaca caderea plantelor, spulbera zapada, erodeaza solul (eroziune eoliana), actioneaza destructiv pe solurile nisipoase, dezvelind sau acoperind culturile;

- precipitatiile prea abundente creaza exces de apa pe terenul agricol cu baltiri si inundatii, reduce aerisirea solului si activitatea microorganismelor, provoaca eroziuni în zona colinara.

Cunoscând aceste accidente meteorologice, cultivatorul poate lua diferite masuri de prevedere si combatere: ir igatie, rachete antigrindina, perdele de protec

Hidrografie

Sunt reprezentate de Teleorman, Vedea, Călmăţuiul şi mai redus în nord-est, pârăul Glavacioc, dar şi de Olt în sud-vest, şi Dunăre în sud, care formează o luncă largă, favorabilă agrementului. Judetul prezinta si nenumarate balti utilizate de obicei pentru pescuit, exemple constand in Balta Blejesti, Balta egreta, Balta Seaca.

Raul Teleorman

Vegetatie si fauna locala

Judetul Teleorman prezinta o vegetatie zonala de stepa si silvostepa, in care predomina ierburile mici cum ar fi pirul, colilia, ciulinul.

Padurile reprezentau în anul 2005: 5% din suprafata în judetul Teleorman. Au avut loc procese de refacere a pădurilor realizat cu specii repede crescătoare de foioase. In acest scop s-au folosit atât specii autohtone de mare valoare si randament – stejarul, nucul, ciresul, frasinul, paltinul – precum si cele exotice cu crestere rapida: duglasul, pinul, plopul euro-american, salcamul.

Ca animale salbatice, se evidentiaza rozatoarele (iepurele, popandaul, harciogul), pasari(prepelita, potarnichea), dar si o sumedenie de serpi (ex: sarpele comun de casa) si soparle (ex: gusterul). Popandaul

Fisiere in arhiva (3):

  • Judetul Teleorman
    • Coperta.doc
    • Cuprins.doc
    • Judetul Teleorman.doc