Laptele de Consum - Cercetari privind Procesul Tehnologic si Eficienta Economica a Produselor de Origine Animala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Laptele de Consum - Cercetari privind Procesul Tehnologic si Eficienta Economica a Produselor de Origine Animala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Calin Ion

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Tehnologia creşterii animalelor şi obţinerii produselor animaliere este domeniul ştiinţific care se ocupă cu cercetarea particularităţilor biologice şi productive ale animalelor domestice, păsărilor, albinelor şi peştilor cu scopul folosirii eficiente a acestora pentru obţinerea produselor animaliere, elaborează metode de creştere şi regimuri de întreţinere a animalelor domestice, tehnologii performante pentru obţinerea produselor animaliere. Importanţa problemelor ştiinţifice şi tehnologice a specialităţii nominalizate pentru economia naţională este în majorarea producerii produselor animaliere, îmbunătăţirea calităţii, reducerea cheltuielilor pe unitatea de producţie obţinută.

Respectarea standardelor de calitate şi a reglementărilor sanitare şi fito-sanitare constituie o altă direcţie de maximă importanţă în procesul de armonizare la normele comunitare. Cunoaşterea şi aplicarea prevederilor de acest tip de către fermieri sunt vitale din cel puţin două motive. Pe de o parte ele constituie o condiţie pentru accesul la mecanismele comunitare de sprijin (principiul condiţionalităţii). Pe de altă parte, nerespectarea standardelor de către producători atrage după sine imposibilitatea comercializării produselor agricole pe piaţa comunitară. În ultimii ani s-a înregistrat o transpunere accelarată a aquisului în domeniul calitativ, sanitar şi fito-sanitar. Totuşi acest ritm ridică o serie de probleme atât pentru fermieri cât şi pentru procesatori. Comisia Europeană şi-a exprimat îndoiala cu privire la capacitatea de implementare a noii legislaţii din cauza resurselor insuficiente. Totodată, transpunerea acquis-ului în legislaţia naţională presupune pe lângă probleme de informare şi costuri suplimentare de adaptare pentru agricultori şi procesatori. Aceste costuri pot constitui o piedică în calea obţinerii avantajelor PAC(Politica Agricola Comuna) de către fermieri. În acelaşi context stimularea activităţii în domeniul agriculturii ecologice ar trebui să constituie o prioritate. Trebuie precizat că un produs agricol, pentru a obţine eticheta de ecologic trebuie să îndeplinească unele criterii generale aplicabile tuturor produselor realizate şi comercializate în spaţiul comunitar, la care se adaugă şi o serie de criterii specifice. În acest context România a elaborat Planul Naţional de Acţiune în domeniul ecologic. Asigurarea fondurilor de co-finantare ar putea fi o altă provocare cu care se vor confrunta autorităţile după aderarea la UE. Cea mai mare parte a măsurilor vitale pentru restructurarea sectorului agricol se înscriu în cadrul politicii comunitare, în rândul componenţei de dezvoltare rurală. Această componentă importantă a politicii PAC presupune şi o contribuţie naţională care să suplimenteze bugetul comunitar. Iniţial această contribuţie naţională era de 50% din valoarea totală a proiectului de finanţat. Pe anumite măsuri, statele ce vor deveni membre din 2004 au negociat un procent de numai 20% din cauza presiunii asupra bugetelor naţionale.

Laptele consumat de om ca atare sau prelucrat este produs de mai multe specii de animale (vaca , bivolita, capra, oaie, camila), insa bovinele participa cu peste 90% din productia mondiala de lapte si cca 87 % in tara noastra.

Capitol 1 Importanta si evolutia produsului la

nivel mondial si national.

I.1 Evolutia laptelui la nivel mondial.

La nivel mondial, efectivele de taurine au inregistrat o crstere usoara , amplitudinea acestei cresteri fiind diferita de la o regiune la alta, in functie de conditiile din zonele respective.

Efectivul mondial de vaci in perioada analizata (1993-1995), a inregistrat o crestere de 5000 de capete, respectiv 3%.Aceasta crstere a efectivului s-a realizat pe seama sporirii numarului de animale in tarile cu o agricultura slab dezvolatata.Astfel, Africa a inregistrat cea mai mare crestere a efectivelor , ajungand in anul 1995 la un numar total de 38240 mii capete fata de 36972 mii capete si Asia la care sporirea efectivelor in perioada analizata a fost de peste 1%.De remarcat ca in tarile unde agricultura in general, si zootehnia in special , sunt foarte bine dezvoltate, efectivele de animale au ramas constante in perioada analizata, inregistrand chiar o usoara diminuare a efectivelor-U.E(cu aproape 1%).Productia mondiala de lapte in perioada 1993-1995 a fost in relatie directa cu evolutia efectivului total de animale , inregistrand o usoara crestere in prima parte a intervalului studiat de cca 3356 mii tone , dupa care a realizat un salt accentuat a productiei de aproape 2%(10402 mii tone).

Fisiere in arhiva (1):

  • Laptele de Consum - Cercetari privind Procesul Tehnologic si Eficienta Economica a Produselor de Origine Animala.doc