Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4863
Mărime: 31.07KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA BIOTERRA BUCURESTI

Extras din proiect

Linia tehnologică pentru fabricarea conservelor din visine:

- Recoltarea visinelor :

Visinele sunt printre cele mai intalnite fructe din tara noastra. Sunt folosite in bucatarie la prepararea a tot soiul de bunatati, si sunt recomandate pentru cardiaci, obezi si pletorici.

In tara noastra se cultiva doua grupe de soiuri de visine: visine propriu-zise si soiuri hibride.

Visinele propriu zise provin din visinul comun (cerasus vulgaris Mill.) sunt acide si astringente (soiurile Spaniole, Crisaiia, Mocanesti, Oblacinska, Schattenmorelle). In proportie de 90% sunt folosite in consum.

Soiurile hibride intre cires si visin au fructe dulci si armonios acidulate, fiind mai gustoase decat ciresele. Principalele soiuri hibride sunt: Mari timpurii, Timpurii engleze, Timpurii de Cluj, Spanca.

Sezonul de coacere si de recoltare a visinelor incepe in prima saptamana din iunie cu soiurile Fortuna si Timpurii engleze, si se incheie in ultimele doua saptamani din iulie, cu soiurile Meteor si Schattenmorelle.

Visinele contin : apa (80-90%), zaharuri (6-14%), acizi (2-4%), pectine, substante tanoide, proteine, celuloza, saruri minerale, provitamina A, complexul de vitamine B, acid folic, vitamina E. Valoarea energetica a visinelor este de circa 63 kcal la 100 g.

- Transportul visinelor :

Transportul fructelor la unitatile de prelucrare se face in cel mai scurt timp de la recoltare, in vehicule acoperite pentru protejarea de influenta intemperiilor.

In timpul transportului, fructele trebuie ferite de socuri sau vatamari mecanice.

Ambalajele folosite sunt in functie de textura fructelor. Pentru fructe cu textura sensibila se utilizeaza lazi de diferite tipuri, transportul se face in containere de capacitate mare.

Se interzice supraincarcarea cu fructe a ambalajelor pentru a evita vatamarea prin strivire a fructelor si de aceea stratul de fructe va fi cu 10-15 cm sub nivelul superior a peretilor lazilor sau containerelor. In aceeasi unitate de ambalaj se transporta fructe cu grad de maturitate apropiat, pentru a evita degradarile si pierderile.

Depozitarea temporara a fructelor pana la introducerea in procesul de prelucrare trebuie sa fie cat mai scurta sau daca este posibil chiar suprimata.

Fructele se pastreaza in depozite simple, bine aerisite, racoroase, uscate sau in depozite frigorifice.

In timpul depozitarii fructele sufera o serie de modificari de natura fizica, biochimica si microbiologica in functie de specia, soiul, calitatea si prospetimea fructelor, durata si temperatura de pastrare, umiditatea relativa a aerului, posibilitatea de circulatie a aerului etc.

- Receptia visinelor :

Receptia se executa in puncte fixe la intrarea in unitatea de prelucrare sau la punctele de achizitie si cuprinde controlul cantitativ si calitativ al materiei prime.

Obiectivele urmarite prin receptia calitativa sunt: gradul de prospetime; starea igienico-sanitara; consistenta fructelor; gradul de maturitate; aspectul exterior, forma, marimea si culoarea; gust si aroma; substanta uscata solubila.

Controlul calitativ al fructelor se efectueaza prin examen organoleptic si analize de laborator utilizand aparate de masura si control. Gradul de maturitate si prospetime a visinelor se pot determina vizual sau prin verificarea fermitatii texturii, utilizand maturometrul sau penetrometrul.

Starea sanitara se poate determina prin metode microbiologice rapide de depistare a incarcaturii microbiene de pe suprafata fructelor. Indicatorii referitori la forma, marime, culoare, gust, aroma si substanta solubila se au in vedere la stabilirea destinatiei fructelor la prelucrarea sub forma de compot, gem sau dulceata.

Preview document

Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 1
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 2
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 3
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 4
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 5
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 6
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 7
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 8
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 9
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 10
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 11
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 12
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 13
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 14
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 15
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 16
Linia tehnologică pentru fabricarea sucului și a conservelor din vișine - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Linia Tehnologica Pentru Fabricarea Sucului si a Conservelor din Visine.docx

Alții au mai descărcat și

Conservarea prin concentrare cu ajutorul zahărului a cireșelor

I - Descrierea materiei prime și materiilor auxiliare Materii prime Cireșele Cireșele sunt primele fructe proaspete ale anului, iar prin...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Bioantioxidanții - factorii de protecție a sucurilor de fructe

I.Materii prime in tehnologia conservelor de legume si fructe In afara de consumul in stare proaspata, cale principala de valorificare deplina in...

Cappy de Mere Verzi

1. DEFINIREA PRODUSELOR NOI Firmele producătoare de alimente îşi pot lărgi gama sortimentală prin achiziţia şi creearea de produse noi. Acestea...

Apa în Industria Alimentară

APA ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ Apa reprezintă un element indispensabil vieţii, constituind un factor important în aproape toate procesele de...

Ambalarea sucurilor naturale

Introducere TEHNOLOGIA DE OBTINERE A SUCURILOR DE FRUCTE SI LEGUME Prin sucuri de fructe se definesc acele băuturi obţinute din diferite specii...

Tehnologii Generale în Industria Alimentară

1. APA ÎN INDUSTRIA ALIMENTARA Apa reprezinta un element indispensabil vietii, constituind un factor important în aproape toate procesele de...

Ai nevoie de altceva?