Linia tehnologica pentru obtinerea sucului concentrat de mere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Linia tehnologica pentru obtinerea sucului concentrat de mere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

ARGUMENT . 4
CAPITOLUL I - GENERALITĂȚI-ORIGINE,VALOARE NUTRITIVĂ,PRODUCȚIE
1.1 Generalități ... 5
1.2 Soiuri de mere ... 6
1.3 Valoarea nutritivă a sucului concentrat de mere 8
CAPITOLUL II -MATERII PRIME ȘI AUXILIARE
2.1 Materii prime și condiții de calitate .. ..9
2.2 Materii auxiliare .9
2.3 Ambalaje .9
2.4 Aditivi alimentari .10
CAPITOLUL III -CARACTERTICIILE MATERIILOR PRIME,A MATERIILOR AUXILIARE SI A PRODUSULUI FINIT
3.1 Caracteristicile fizico-chimice ale materiilor prime .11
3.2 Caracteristicile organoleptice ale produsului finit .. ..11
CAPITOLUL IV -TEHNOLOGIA DE FABRICARE A PRODUSULUI LUAT ÎN STUDIU
4.1 Schema tehnologică a produsului luat în studiu . .12
4.2 Descrierea operațiilor tehnologice pentru obținerea compotului de cireșe ..18
4.3 Descrierea utilajelor folosite în cadrul liniei tehnologice .18
4.4 Descrierea utilajului principal 25
Bibliografie .26

Extras din document

Argument

Tema proiectului face referire la tehnologia de obținere a sucului concentrat de mere.

În ultima vreme, sucurile de fructe au căpătat o largă utilizare, putându-se vorbi de o terapie prin sucuri de fructe în cele mai diverse afecțiuni.

Lipsa vitaminelor din organismul uman este o problemă tot mai des întâlnită, care a luat o avergură din ce în ce mai mare în ultimul timp.

Pe lânga complexul de vitamine, fructele mai conțin și fibre alimentare, care nu au valoare energetică, dar care sunt deosebit de utile pentru aparatul digestiv.

Sucurile de fructe au un conținut ridicat de glucide, vitamine și săruri minerale având valoare nutritivă și totodată dietetică.O importantă parte din cantitatea de glucide din sucuri se regăsește sub formă de fructoză, fiind tolerată și de diabetici.Datorită conținutului mare de săruri de potasiu, sucurile de fructe oferă rezultate avantajoase în prevenirea și tratarea bolilor cardio-vasculare.

Datorită absenței grăsimilor și a cantității mari de zaharuri și vitamine sucurile de fructe sunt indicate de asemenea în combaterea bolilor de ficat și ale vezicii biliare.

Sucurile de fructe au o acțiune antiinfecțioasă și antimicrobiană ale căror utilizare este recomandată în diverse boli ale pielii.

Ca urmare a acestor avantaje industria sucurilor de fructe s-a dezvoltat în ultima vreme încearcând să aduca pe piată consumatorilor produse considerate adevarate remedii naturale pentru menținerea sănătății.

Capitolul I-Generalități-Origine,Valoare nutritivă,producție

1.1 Generalități

Încă din cele mai vechi timuri mărul a constituit o componentă a hranei cotidiene. Chiar dacă este considerat un simplu aliment, acesta prezintă proprietăți curative anticipate încă din timpurile străvechi.Din cele peste 11 tipuri de produse ce se pot obține în prezent prin prelucrarea merelor (gemuri, compoturi, marmalade etc.) sucurile și concentratele au în mod deosebit o acțiune benefică asupra organismului prin valoarea alimentară dietetică și terapeutică.

Sucul de mere concentrat este produsul obținut din suc de mere, prin îndepărtarea fizică a unei cantități din conținutul de apă. În cazul în care produsul este destinat consumului direct, cantitatea de apă îndepărtată este de cel puțin 50%.

Sucul de mere concentrat este un lichid vâscos, limpede, fără gust sau miros de caramel, de culoarea sau consistența mierii de albine, cu un conținut de substanță uscată de cca. 65 o Bx. Ulterior, din acesta, prin operația de diluare cu apă, se va obține sucul de mere.

Sucurile concentrate care au defecte (aspect tulbure, gelificat sau caramelizat) nu se pot folosi la prepararea sucurilor de mere, întrucât le pot transmite produsului final.

Prin concentrarea sucurilor se înregistrează în mod evident costuri scăzute de manipulare și transport. Totodată, prin concentrare se înregistrează și o diminuare a activității apei, ceea ce duce la creșterea stabilității microbiologice și extinderea duratei de păstrare în condiții determinate.

Consumat cu regularitate, sucul de mere prezintă însușiri terapeutice precum:proprietăți anticanceroase,este depurativ,detoxifiant hepatic,este antiseptic,bun remediu pentru durerile reumatice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Linia tehnologica pentru obtinerea sucului concentrat de mere.docx

Bibliografie

1. BANU CONSTANTIN, 2007 - "Tratat de inginerie alimentară, vol. 1", Editura Agir, București
2. BECEANU D., 2009 - Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor, Editura “Ion Ionescu de la Brad”, Iasi;
3. ȚENU I., 2008 - Operații și aparate în industria alimentară. Volumul I - Operații mecanice, hidrodinamice și aerodinamice, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iași;
4. ȚENU I., 2014 - Operații și aparate în industria alimentară. Volumul II - Operații cu transfer de căldură și masă, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iași;