Masini de Semanat Universale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Masini de Semanat Universale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Introducere.2
1. Construcţia şi funcţionarea aparatelor de distribuţie cu care sunt echipate maşinile de semănat universal .5
1.1. Construcţia aparatelor de distribuţie .6
1.2. Desfăşurarea lucrării cu maşina de semănat .11
2. Construcţia, funcţiona¬rea şi reglajele aferente aparatelor cu distribuţie pneumatică ale maşinilor de se¬mănat plante prăşitoare .13
2.1. Construcţia aparatului de distribuţie .17
3. Construcţia şi funcţionarea maşinilor de semănat universale .20
3.1. Generalităţi .20
3.2. Construcţia maşinilor de semănat .22
3.3. Pregătirea pentru lucru a maşinilor de semănat universale .29
4. Maşina Universală de Semănat Hassas .34
5. Concluzii .36
6. Bibliografie .37

Extras din document

Maşini de semănat universal

Introducere

Se apreciază că semănatul este prima verigă din lanţul tehnologic, cu pondere însemnată în nivelul producţiei agricole. Pregătirile pentru semănat încep imediat după recoltarea plantei premergătoare, în ceea ce priveşte terenul, şi imediat după recoltat, în ceea ce priveşte sămânţa, iar încheierea acestor pregătiri are loc în ziua semănatului.

Semanatul este lucrarea agricola ce consta in introducerea in sol a semintelor la adancimi corespunzatoare cerintelor agrobiologice impuse de fiecare cultura, uniform repartizate, acoperirea lor cu sol afanat si tastarea sau nivelarea solului, astfel incat sa se creeze conditii de incoltire a semintelor si dezvoltarea plantelor. Pregatirea semintelor pentru semanat are ca scop asigurarea calitatii fizice si fiziologice superioare a semintelor.

Până la inventarea primei maşini rudimentare de semănat, seminţele erau aruncate pe sol cu mâna liberă, proces ce presupunea o productivitate mică şi un grad redus de încolţire.

Epoca de semanat reprezinta perioada in care se face semanatul. Pentru conditiile tarii noastre, sunt trei epoci: toamna, primavara si vara. Epoca de semanat depinde de specia de plante, de biologia fiecarei specii, de soiurile sau hibrizii cultivati, de conditiile de clima, sol, relief si temperatura solului, de scopul pentru care se face cultura, de termenul de livrare.

Semanatul se efectueaza cu masina, in randuri si, numai in cazuri rare, prin imprastiere cu mana sau cu masinile acolo unde se poate lucra cu semanatoarea, in araturi sau pe suprafete restranse in legumicultura la plante cu vegetatie scurta, care nu se prasesc si nu se raresc.

Semanatul cu masina se practica in mai multe variante:

Semanatul in randuri obisnuite. Distanta dintre randurile de plante este de 12 – 15 cm, iar intre plante de 0,25 – 4 cm., in functie de speciile sau soiurile de plante. Se foloseste la cereale paioase, la unele plante leguminoase, la inul de ulei.

Semanatul in randuri dese. Se caracterizeaza printr-o distanta intre randuri de 6-8 cm. Astfel, se seamana culturile cu o densime mare la unitatea de suprafata, avand avantajul fata de metoda precedenta a realizarii unei distante mai mari pe rand intre plante si, prin urmare, un spatiu de nutritie mai corespunzator.

Semanatul in randuri departate. Distanta intre randuri, cel mai frecvent, este curpinsa intre 30 – 80 cm, in functie de cultura respectiva. Aceasta metoda prezinta avantajul ca permite efectuarea prasitului mecanic intre randuri, fiind vorba de culturi prasitoare. Metoda are mai multe subvariante: semnatul bob cu bob, in benzi si in cuiburi.

Semnatul bob cu bob asigura distribuirea in brazda a semintelor, cate una, la distante aproximativ egale, inlaturandu-se astfel lucrarea de rarit.

Semanatul in benzi consta in semanatul unui numar de randuri mai apropiat, iar intre acestea se lasa distante mai mari pe unde circula tractorul atunci cand se fac lucrari de intretinere sau de recoltat.

Semanatul in cuiburi. Lucrarea aceasta se refera la introducerea in sol a mai multor seminte la un loc.

Semanatul in coame. Pe solurile cu exces de umiditate, se foloseste metoda aceasta. Masina de semanat executa coamele in care sunt introduse semintele. Datorita denivelarilor realizate la semanat, se mareste suprafata de evaporatie a apei, iar semintele gasesc conditii mai bune pentru incoltire.

Semanatul in rigole. Semintele sunt introduse in rigole (santuri) deschise de niste piese de rarita atasate la brazdarele semanatorii. Pe masura ce plantele cresc, odata cu lucrarile de intretinere se arunca pamant de pe coama in rigole pana cand suprafata terenului devine neteda. Metoda se practica in zonele aride, asigurandu-se introducerea semintelor in pamant reavan si o inradacinare mai adanca a plantelor.

Semanatul in culise. Se practica, de obicei, in legumicultura, in zone cu vanturi puternice si frecvente. In acest scop se semana benzi formate din 2 – 4 randuri de porumb sau alte plante cu talie inalta, iar intre benzi se cultiva fasole, pepeni, castraveti, ardei etc.

Adancimea de semanat are influenta asupra germinatiei, rasaririi si uniformitatii culturii. Variaza intre limite destul de mari, in functie de o serie de factori: marimea semintei si puterea

de strabetere, particularitatile de germinatie, umiditatea solului, data semanatului, metoda de recoltare, textura solului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Masini de Semanat Universale.doc

Bibliografie

1. Asist.univ.dr.ing. M., Hodarnau, Laboratorul de MALS, Facultatea Alimentatie si Turism, Universitatea Braşov
2. ***www.ecursuri.ro
3. ***www.mertsan.netfirms.com
4. ***www.precis.ro