Mecanisme de feedback legate de încălzirea globală

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 20 în total
Mărime: 8.96MB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din proiect

GENERALITATI

In 1997 reprezentanti ai 130 de tari s-au intalnit la Kyoto pentru a reglementa si limita cantitatile de gaze de sera eliminate in mediu. Protocolul nu intra in vigoare decat daca va fi aprobat de senatele tarilor implicate. Efectele lui sunt majore pe plan economic: noi taxe pentru benzina, costuri mai mari pentru energie, cateva milioane de slujbe distruse, instalarea de noi echipamente pentru reducerea emisiilor de poluanti si eventual relocarea unor fabrici in alte tari, plus cresterea pretului alimentelor in urma cresterii pretului combustibilului folosit la masinile agricole.

UN STUDIU DE CAZ

James Lovelock este sigur că toate datele pe care le are, din perspectiva biologică asupra planetei noastre, îl conduc spre această unică concluzie apocaliptică. Domnia sa este convins că mecanismul de autoreglare al Terrei (Gaia), din ce în ce mai mult acceptat de către comunitatea ştiinţifică în ultima perioadă (preferat a fi numit Sistemul Terestru), nu va fi capabil să contracareze efectele încălzirii globale.

Aceasta se datorează faptului că sistemul conţine mii de mecanisme de feedback, care în trecut au funcţionat astfel încât să menţină o temperatură în limitele suportabile pentru specia umană, iar în prezent el tinde să amplifice încălzirea globală, favorizată printre altele şi de factorul antropic. Aceasta înseamnă că influenţa factorului antropic asupra sistemului de termoreglare climatică nu numai că este una neliniară dar ea se va manifesta accelerat şi incontrolabil.

Stim ca pamantul se incalzeste din ce in ce mai mult. Oamenii de stiinta au avertizat ca temperatura globala va creste cu 5 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol. Cele 5 grade sunt suficiente pentru a provoca schimbari majore cum ar fi ridicarea nivelului apei marilor, in productia de mancare si poate afecta si ploile. Cunoscand care sunt problemele primul pas pe care trebuie sa il facem este sa schimbam ceva.Exista patru niveluri la care putem intelege si rezolva problema incalzirii globale:

care sunt mecanismele incalzirii globale

cu ce contribuim la ridicarea nivelului incalzirii globale

dorintele noastre

ce sunt ciclurile naturale

MECANISME DE FEEDBACK DIOXIDUL DE CARBON

Mecanismele incalzirii globale sunt foarte simple. Exista prea mult dioxid de carbon in atmosfera. Pamantul absoarbe caldura provenita de la soare si cea mai mare parte o reflecta in spatiu. Dar in prezent, pamantul retine mai multa caldura de la soare, aproximativ 0.85 pe metru patrat, decat reflecta in spatiu. In principal, este vina dioxidului de carbon care retine radiatiile solare si nu le mai reflecta in spatiu. Acest fenomen creeaza efectul de incalzire globala.

In prezent, dioxidul din atmosfera contine aproape 380 ppm (parti pe milion), in comparatie cu o mie de ani in urma cand nivelul era de 280 ppm, insa se prezice ca acest nivel va ajunge la 500 ppm la sfarsitul acestui secol.

Exista si alti factori care pot influenta clima terestra. Acesti factori pot fi neglijati uneori, existand tendinta ca incalzirea globala sa fie pusa doar pe seama omului si a tendintelor sale distructive. In realitate clima a cunoscut variatii si inainte ca omul sa civilizeze Terra. Soarele are o activitate si temperatura care variaza (in cicluri de 27 de zile, 11, 88, 210 si 2300 de ani) afectand clima terestra.

Acum 1000 de ani Groenlanda a fost indeajuns de calda pentru a permite practicarea agriculturii si viata unei colonii de vikingi. In schimb 1600 a fost poreclit "mica glaciatiune", temperatura medie fiind cu 0.5-1 oC mai rece decat cea actuala (ghetarii montani au coborat la altitudini mai joase si multe rauri care azi nu ingheata iarna erau acoperite de gheata). Aceste fapte pot fi corelate cu variatia activitatii solare.

Conținut arhivă zip

  • Mecanisme de Feedback Legate de Incalzirea Globala.ppt

Te-ar putea interesa și

Modificarea climei datorată poluării

1. Introducere Engels : “Niciodata in istorie complexitatea raporturilor dintre om si natura nu a fost mai mare decat in zilele noastre, facand...

Ai nevoie de altceva?