Metode de Combatere a Buruienilor in Cultura Plantelor de Camp

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Metode de Combatere a Buruienilor in Cultura Plantelor de Camp.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Cap.1. Argument
Cap.2. Buruienile din culturile agricole
Cap.3. Factori care influenteaza pagubele produse de buruieni
Cap.4. Actiunea buruienilor asupra plantelor cultivate si surse de imburuienare ale culturilor agricole
Cap.5. Metode de combatere a buruienilor
5.1. Metode preventive de combatere a buruienelor
5.2. Metode agrotehnice de combatere a buruienilor
5.3. Metode fizico-mecanice si biologice de combatere a buruienilor
5.4. Metode chimice de combatere a buruienilor
Cap.6. Implicaţii în activitatea de agroturism
Cap.7. Concluzii si recomandari
Bibliografie

Extras din document

Cap.1. Argument

Buruienile sunt definite in cultura de specialitate ca fiind plante străine intr-o cultura agricolă, care produc pagube, cosumand apa şi substantele nutritive din sol şi care duc la scaderea recoltei.

Pagubele produse de buruieni sunt următoarele: creşterea costurilor de producţie, reducerea nivelului producţiilor, deprecierea calităţii produselor agricole, intoxicaţii produse animalelor, efecte negative asupra sănătăţii oamenilor şi sunt gazde pentru diferiţi agenţi patogeni.

Realizarea unor producţii agricole, care să satisfacă nevoile de consum, dar şi de calitate, este condiţionată de influenţa reciprocă ai celor trei factori esenţiali: ereditari, ecologici şi antropici. Aceşti factori acţionează în complex, iar planta devine un receptor al acestor trei factori.

Amplitudinea pagubelor determinate de buruieni este foarte mare datorita numerosilor factori de care depinde.Cei mai importanti dintre acesti factori sunt epoca la care are loc imburuienarea, natura buruienilor, gradul de imburuienare, planta cultivata, lucrarile de ingrijire aplicate, conditiile de cultura si conditiile de clima si sol.

Producţia diferitelor culturi, poate fi afectată în mare măsură, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ, de atacul diferitelor specii de buruieni.

Pierderile cauzate de buruieni, boli şi insectele dăunătoare la culturile agricole şi la produsele depozitate, pe plan mondial se ridică la aproximativ 35% din recoltele potenţiale.

Buruienile au ca atu in fata plantelor cultivate urmatoarele

particularitati biologice:

• .capacitatea mare de inmultire, pe cale sexuala prin seminte cat si vegetativ prin stoloni, rizomi, bulbi, lastari, etc;

• .constitutia anatomica specifica, favorizeaza raspandirea lor prin intermediul vantului, apei, animalelor (perisori, aripioare, etc.);

• .germinarea semintelor are loc esolonat, putand dura doi ani;

• .semintele de buruieni se maturizeza in epoci diferite;

• .buruienile sunt rezistente la ger, seceta, boli, etc.

Combaterea buruienilor,este una dintre masurile importante pentru obtinerea de productii mari si se bazeaza pe cunoasterea surselor de imburuienare, a vegetatiei existente pe terenul agricol, a rezervelor de seminte si alte organe de inmultire din sol, precum si pe recunoastea particularitatior biologice al fiecarei specii, modul de viata, inmultire si raspandire.

Cap.2. Buruienile din culturile agricole

Sunt plante salbatice fara valoare economica, adaptate sa traiasca impreuna cu plantele cultivate, pe pajisti sau pe terenurile necultivate si care sub o forma sau alta dauneaza productiei agricole.

Buruienile reduc spatiul care revine plantelor cultivate,le umbresc,determina scaderea temperaturii la suprafata solului cu 2-4 grade C,iau lumina plantelor,saracesc atmosfera in bioxid de carbon de care plantele cultivate au nevoie.

Exemple de buruieni si seminte daunatoare:

-palamida si sulfina, folosesc din sol de doua ori mai multa apa decat graul;

-laptele cucului,brandusa de toamna,cucuta, matraguna, consumate de animale pot provoca intoxicarea sau iritarea organelor interne ale animalelor;

-usturoiul salbatic, pelinul,sulfina galbena, imprima un gust neplacut laptelui si untului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Combatere a Buruienilor in Cultura Plantelor de Camp.doc