Mexic, Taditii și Obiceiuri Culinare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 2140
Mărime: 1.42MB (arhivat)
Publicat de: Iorgu Dragomir
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Capitolul 1

PREZENTAREA ŢĂRII

Cu o cultură şi o geografie variate, Mexicul este o ţară a contrastelor, cu ceva pe gustul fiecăruia: oraşe coloniale şi centre urbane moderne, zone arheologice, rezervaţii naturale, şi nu în ultimul rând plaje faimoase, ca cele de la Acapulco şi Cancun. O destinaţie potrivită pentru toate gusturile şi bugetele, cu un sistem de comunicare dezvoltat: aeroporturi internaţionale moderne, autostrăzi catre cele mai importante destinaţii turistice, transport maritim intern şi internaţional. Pe langă toate acestea, Mexic este un loc ideal pentru cumpărături, un paradis al gastronomiei şi al distractiilor, o destinaţie fascinantă, de neuitat. Dar Mexic nu oferă numai plaja şi distracţie, ci şi o bogată moştenire culturală, rămăşiţe ale unei lumi fascinante şi încă necunoscute - civilizaţia Maya.

Organizarea de stat

Mexic este republică prezidenţială, stat federal. Activitatea legislativă este exercitată de preşedinte şi de un parlament bicameral-Congresul, compus din Senat cu 128 de membri şi Camera Naţională a Deputaţilor cu 500 de membri. Activitatea executivă este exercitată de un cabinet numit şi condus de preşedinte. Acesta este ales prin vot direct iar la baza puterii judecătoreşti stă Codul lui Napoleon.Fiecare stat are organe legislative şi executive proprii.

Sărbătoarea naţională este pe 16 septembrie(1810, Ziua Independenţei de sub dominaţie spaniolă).

Cultura

Vechile civilizaţii ale Mexicului au produs unele dintre cele mai spectaculoase opere de arhitectură construite vreodată în lume.În zone precum Teotihuacan, lânga Ciudad de Mexico, Monte Alban, lânga Oaxaca ori la Uxmal sau Chichen Itza, în peninsula Yucatan, se pot întâlni oraşe pre-hispanice aproape intacte. Spectaculoasele lor centre ceremoniale utilizate de elita religioasa sau politica erau menite să impresioneze. Ele conţineau enorme piramide din piatră, altare de sacrificiu, palate, zone administrative, terenuri de sport.Stilurile utilizate de civilizaţiile indigene sunt foarte diferite:în timp ce la Teotihuacan şi la Monte Alban construcţiile aztece şi zapotece sunt relativ simple, proiectate să impresioneze prin scara la care au fost ridicate, arhitectura maya a acordat mai mare atenţie esteticii, prin faţade acoperite de superbe basoreliefuri pictate şi de sculpturi masive.Cele din siturile Maya de la Uxmal şi Chichen Itza sunt printre cele mai frumoase creaţii arhitectonice din Mexic.

Istoria Mexicului

Cuprinde mai multe culturi impresionante si misterioase in acelasi timp.

Olmecii, un popor misterios despre care nu se stie nici de unde au venit nici cum au disparut, au influentat culturile ulterioare.

Toltecii, asezati in nordul Vaii Mexicului, au ridicat orasul Tula, in jurul anului 600 ICh. Cultura tolteca a influientat puternic cultura maya si azteca

Mayasii au avut cea mai puternica si influenta cultura. Ei sunt care au inventat sistemul numeric si au fost maestrii ai ingineriei si arhitecturii, au folosi scrierea hieroglifica, au controlat un mare imperiu si aveau mari calitati de comercianti.

Zapotecii si Mixtecii au dezvolata valea Oxaca. Au fost excelenti constructori si artistii in metal si ceramica. Descendentii lor locuiesc in statul Oxaca de astazi

Aztecii, sunt ultimul trib sosit din nord in jurul anului 1200 ICh, pe Valea Mexicului. Nu au avut o istorie scrisa, informatiile pastrandu-se din generatie in generatie, in forma orala. Pentru o lunga perioada de timp au avut un stil de viata nomad. Abia in 1325, marele trib al aztecilor se stabileste in sudul lacului Texcoco, la Tenochtitlan, localitate devenita astazi Mexico, denumire ce deriva din numele zeului razboiului Mexitli.

Capitolul 2

TRADIŢII ŞI OBICEIURI ÎN MEXIC

Tradiţia reprezintă cel mai simplu mod de a comunica sau de a transmite valori culturale şi artistice şi de asemenea cea mai simplă şi mai directă cale de a face istorie. Mexicul sărbătoreşte foarte multe sărbători Romano Catolice. Fiecare comună, sat sau oraş are un sfânt pentru care anual există o sărbătoare.

Câteva dintre principalele sărbători sunt: Boboteaza sau ziua celor 3 magi sărbătorită pe 6 ianuarie când cei trei magi sunt trimişi să îl viziteze pe Pruncul Isus, Ziua Sfantului Antón sărbătorită pe 17 ianuarie, aici copii obişnuiesc să-şi ducă animalele la biserică pentru a fi binecuvântate în numele Sfântului Antón, poreclit Sfânt al animalelor. Săptămâna Carnavalului este săptămâna dinaintea Paştelui, Joia Verde, Ziua Sf. Ioan Botezătorul sărbătorită pe 24 Iunie, Ziua Maicii Domnului pe 15 august, Ziua Morţilor pe 2 noiembrie, Ziua tuturor Sfinţilor pe 1 noiembrie.

Pe 12 Decembrie se sărbătoreşte Ziua Fecioarei din Guadalupe numită şi patroana sfântă a Mexicului. În această zi toate afacerile sunt închise chiar dacă aceasta nu este o sărbătoare oficială. În seara de dinaintea Boboteazăi copii obişnuiesc să-şi umple o pereche de pantofi cu fân în speranţa că cei trei magi să le pună în pantofi cadouri şi dulciuri.

Deoarece Sf Ioan este considerat protectorul apelor, ritualul scăldatului se ţine de ziua Sf. Ioan Botezătorul, începând la miezul nopţii cu muzică, spectatorii aruncând flori în apă printre cei ce se scaldă.

Ziua Morţilor pe 1 noiembrie este cunoscută în Mexic ca “ El dia de los muertos “ datorită credinţei că sufletul morţilor va veni înapoi pe pământ în această zi pentru a vizita familia şi prietenii lăsaţi în urmă. Ca şi la noi, oamenii fac vizte speciale la cimitire pentru a îngriji mormintele şi pentru a aduce flori şi lumânări. Aici există o combinaţie de bucurie şi tristeţe. Paştele la fel ca şi la noi coincide cu sezonul de primavera iar Crăciunul rămâne cea mai importante sărbătoare şi în Mexic.

Preview document

Mexic, Taditii și Obiceiuri Culinare - Pagina 1
Mexic, Taditii și Obiceiuri Culinare - Pagina 2
Mexic, Taditii și Obiceiuri Culinare - Pagina 3
Mexic, Taditii și Obiceiuri Culinare - Pagina 4
Mexic, Taditii și Obiceiuri Culinare - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Mexic, Taditii si Obiceiuri Culinare.doc
  • Mexic, Taditii si Obiceiuri Culinare.ppt

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?