Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4086
Mărime: 674.25KB (arhivat)
Publicat de: Victor Oroș
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iurcu Elena

Cuprins

  1. - Starea solurilor – p. 2-5
  2. - Sursele de poluare a solurilor – p. 5-11
  3. - Degradarea solurilor si desertificarea – p. 11-12
  4. - Conditiile naturale ale Republicii Moldova – p.12-13
  5. - Managementul resurselor de sol – p. 13-14

Extras din proiect

STAREA SOLURILOR

Reforma funciarã a majorat numãrul participantilor la relatiile funciare si a generat o varietate de forme de proprietate si moduri de gospodãrire a pãmântului. La 1 noiembrie 2005 în Republica Moldova activau 147 cooperative de productie, 104 societãti pe actiuni, 4 colhozuri, 4 întreprinderi intergospodãresti, 1292 societãti cu rãspundere limitatã, 387 mii de gospodãrii tãrãnesti, 221 întreprinderi si 117 mii gospodãrii individuale.

În ultimii ani protectia solului a devenit mult mai anevoioasã, iar reformele agrare efectuate în lipsa unei conceptii bine gândite (în particular, distribuirea terenurilor agricole a fost efectuatã fãrã a tine cont de particularitãtile geoecologice a teritoriului Republicii Moldova), au condus la reducerea productivitãtii solurilor si la activizarea proceselor distructive.

Fragmentarea terenurilor agricole a redus posibilitatea practicãrii unei agriculturi dura¬bile bazatã pe tehnologii moder¬ne de prelucrare si de mentinere a fertilitãtii solului.

Relieful accidentat, caracte¬rul torential al precipitatiilor în perioada caldã a anului, gradul scãzut de împãdurire sunt facto¬rii care contribuie la majorarea suprafetelor erodate (fig.5.1). Pe parcursul ultimilor 40 de ani, suprafata solurilor erodate a avansat în medie cu peste 7 mii hectare anual. Nivelul cel mai înalt de erodare a

solurilor aflate în circuitul agricol este înregis¬trat în raioanele centrale si de sud ale tãrii (Cãlãrasi, (56%), Cahul, (44%), Hîncesti, (44%), Ungheni (43%) si Nisporeni (43%). Pierderile anuale de sol fertil de pe terenu¬rile agricole, cauzate de eroziune, constituie, estimativ, 26 mil. tone, inclusiv humus - 700 mii t, azot – 50 mii t, fosfor - 34 mii t, potasiu – 597 mii tone. Impactul eroziunii se extinde si asupra altor sectoare, prin înnãmolirea bazinelor acvatice, poluarea so¬lurilor si apelor cu produse de uz fitosanitar si fertilizanti, distrugerea cãilor de comu¬nicare, a constructiilor hidrotehnice, etc.

Suprafata terenurilor afectate de ravene constituie 11837 ha. Formarea râpelor scoate anual din circuitul agricol aproximativ 100 ha terenuri, iar volumul de sol scos din circuitul agricol e de 10 – 15 mil. m3. O daunã colosalã cauzeazã resurselor funciare alunecãrile de teren. Suprafata lor, conform cadastrului funciar, constituie 25301 ha. Cele mai mari suprafte cu alunecãri de teren sunt în raioanele Cãlãrasi- - 2209 ha, Ungheni – 2065 ha, Hîncesti – 1165 ha, Strãseni – 667 ha, Telenesti – 538 ha.

Alunecãrile de teren reprezintã un pericol permanent si pentru multe obiective sociale: case de locuit, drumuri, constructii hidrotehnice, etc.

Meritã o atentie deosebitã si procesele de dehumificare a solului. Continutul de humus în majoritatea solurilor valorificate a scãzut pânã la 2,0%, iar în unele varietãti si mai putin. Datele studiilor agrochimice ale solurilor, efectuate recent pe mai mult de 135 mii ha (datele CRPA) denotã cã continutul humusului în majori-tatea solurilor utilizate în circuitul agricol este la nivelul moderat si relativ optim de aprovizionare. Analiza rezultatelor a sase cicluri de cartare agrochimicã, efectuate în perioada 1965-2005, scoate în evidentã tendinta de scãdere treptatã a continutului de humus în stratul arabil, iar gradul mare de variatie în spatiu a acestuia denotã un bilant al humusului foarte tensionat.

Monitorizarea pe parcursul ultimilor 40 de ani a continutului de fosfor mobil în sol atestã cã efectul remanent al îngrsºãmintelor cu fosfor aplicate în trecut, desi foarte important, este limitat în timp. S-a constatat cã în sol nu se creeazã rezerve mari, de fosfor mobil, care ar asigura solul pentru perioade îndelungate.

Monitorizarea situatiei actuale a solurilor în functie de starea de aprovizionare cu potasiu mobil scoate în evidentã o refacere spontanã a continutului acestuia pe seama formelor de potasiu adsorbite în structura mineralelor primare si secundare, precum si ca urmare a translocãrii prin rãdãcini a potasiului din orizonturile pro¬funde ale solului în stratul arabil.

Fertilizarea sistematicã cu îngrãsãminte fosforice, pe parcursul ultimilor dece¬nii, a asigurat si un regim favorabil al continutului de zinc în solurile agricole. Reducerea bruscã a cantitãtilor de îngrasãminte cu fosfor aplicate a redus pânã la minimum fluxul zincului mobil în soluri. În acelasi timp, reactia preponderent bazicã a solurilor agricole a anihilat considerabil procesele de transfer al zincului din rezervele potentiale în forme mobile asimilabile pentru plante. Drept urmare, se constatã o tendinþã generalã de reducere a nivelului de aprovizionare a solurilor cu forme mobile ale de zinc. Pe de altã parte, solurile Republicii Moldova sunt relativ bine asigurate cu forme mobile ale manganului.

Lucrãrile de monitorizare a stãrii fizice a solurilor în cadrul unor terenuri de referintã care apartin diferitor unitãti pedoclimatice aratã cã aceasta este supusã fenomenelor de compactare, dezagregare si pulverizare a structurii; prãfuire si col¬matare a spatiilor macroporoase (slitizarea) în faze climatice uscate; înmuiere si înnãmolire a agregatelor structurale în faze îndelungat umede; crustificare, vertiso¬laj (crãpare) si formare a cãilor preferentiale de curgere a apei, etc. în stare uscatã.

Preview document

Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 1
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 2
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 3
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 4
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 5
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 6
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 7
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 8
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 9
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 10
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 11
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 12
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 13
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 14
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 15
Monitoringul calității solurilor în Republica Moldova - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Monitoringul Calitatii Solurilor in Republica Moldova.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?