Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 1364
Mărime: 34.53KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.Dr.Pop Mircea
Proiectul contine norme de hrana unice pentru bovine si retete de nutret combinat pentru suine respectiv caracteristicile nutritive ale nutreturilor utilizate,stabilirea necesarului de nutreturi pentru vacile de lapte si pentru monogastrice,aspecte privind eficienta economica a utilzarii nutreturilor si consideratii proprii in raport cu veniturile obtinute.

Cuprins

INTRODUCERE

1.Definirea exploatiei

2. Norme de hrana

3. Caracteristicile nutritive ale nutreturilor utilizate

4. Ratii de hrana pentru vaci de lapte

5. Amestec de nutreturi concentrate pentru monogastrice

6. Stabilirea necesarului de nutreturi pentru vacile de lapte

6. Stabilirea necesarului de nutreturi pentru monogastrice

7.Aspecte privind eficienta economica a utilizarii nutreturilor

CONSIDERATII PROPRII

BIBLIOGRAFIE

Extras din document

INTRODUCERE

Nutritia si alimentatia influenteaza direct si evident nu numai nivelul productiilor animale dar si reproductia, procesele de crestere si dezvoltare, starea de sanatate a animalelor si nu in ultimul rand eficienta economica – obiectiv determinant in desfasurarea activitatii din zootehnie.

O alimentatie performanta sub aspect productiv si economic impune cunoasterea si aplicarea conceptelor si recomandarilor nutritiei animale, stiinta aflata in continuu progres. Nutritia a contribuit decisiv, alaturi de ameliorarea genetica, la evolutia spectaculoasa in ultimii zeci de ani a performantelor obtinute in zootehnie; intre acestea, poate cea mai elocventa este reducerea cu zeci de procente a consumului specific de harana pentru realizarea diferitelor productii.

Nutritia animala are in vedere faptul ca, in timp ce productia vegetala se bazeaza exclusiv pe elementele anorganice si energia solara, productia animala este realizata prin folosirea compusilor organici produsi de plante.In acest fel se stabileste o stransa legatura intre sol si animal, prin intermediul plantelor.

Produsele animale sunt componente esentiale ale hranei omului, in Romania, prin alimentele de origine animala se asigura circa 25 % din caloriile zilnice.Produsele de origine vegetala sau animala asigura in proportii diferite cerintele omului in nutrienti, ceea ce inseamna ca o dieta normala este compusa dintr-un amestec de alimente de origine animala (1/3) si vegetala (2/3) ; excluderea produselor animale din alimentatia omului este incompatibila cu existenta umana.

Importanta nutiritiei in productia animala este evidentiata si prin ponderea costului hranei (peste 50%) in costurile produselor animale. Atentia pe care crescatorii de animale o dau nutritiei si alimentatiei efectivului, determina in mare masura, rentabilitatea activitatii lor.

Este de neconceput o activitate de selectie si ameliorare a animalelor in conditii necorespunzatoare de hranire; la fel, reproductia normala a animalelor depinde de o alimentatie rationala, bazata pe cele mai noi cunostinte.

Nutritia si alimentatia animalelor au o influenta importanta asupra calitatii produselor de origine animala, prin intermediul lor se poate modifica proportia diferitelor componente ale corpului (proteine,lipide,apa ), insusirile organoleptice si cele chimice ale productiei animalelor si chiar calitatile tehnologice ale acestora.

Ca stiinta, nutritia a cunoscut o dezvoltare continua, atat pe baza observatiilor crescatorior de animale, cat si mai ales, progreselor din stiinta si tehnologia cresterii animalelor si din alte dscipline.

Nutritia si alimentatia animalelor au rol deosebit in apararea sanatatii animalelor, sigurantei animalelor si protectia mediului.

1.Definirea exploatiei

Conducerea fermei „Happy cow” situata la aproximativ 30 km de Piatra Neamt, pe directia vanturilor dominante de SV, a tinut sa se realizeze un studiu cu privire la eficienta utilizării nutreturilor verzi si a fanurilor, precum si a celor de completare (nutreturi combinate, fainuri) în ceea ce priveste raporturi cheltuielimasa depusaproduse obtinute.

In acest scop s-au adus la zi normele de hrana si valorile nutritive ce vor fi luate în calcul; s-au realizat ratii pentru taurine, respectiv retete pentru porcine si s-a calculat eficienta economica pe baza costurilor acestora.

Date generale:

Efectivul de taurine : 100 vaci de lapte cu greutate de 600 kg , o productie zilnică de 35 l lapte cu 4 % grasime .

Efectivul de porcine este alcatuit din 100 de porci achizitionati la 10 kg la un pret de 1000lei . Ei vor fi crescuti si ingrasati pana la 100 de kg si vor fi vanduti la un pret de 4,5leikg in viu.

Suprafata arabilă: 63 ha , suficient pentru a asigura culturile necesare hranei pentru animale.

Preview document

Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 1
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 2
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 3
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 4
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 5
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 6
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 7
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 8
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 9
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 10
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 11
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 12
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 13
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 14
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 15
Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Nutritia si Alimentatia Bovinelor si Porcinelor.doc

Alții au mai descărcat și

Ferma de Vaci de Lapte cu Intretinere Libera

Cap.1 Memoriu justificativ 1.1 Importanţa şi oportunitatea investiţiei Importanţa creşterii bovinelor rezultă din ponderea pe care o au în...

Proiect de An la Cultura Pajiștilor și a Plantelor Furajere

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. Importanta, clasificare, raspândire Pajistea reprezinta suprafata de teren acoperita cu vegetatie ierboasa,...

Stabilirea Tehnologiilor de Producție într-o Unitate de Creștere Intensivă de Suine cu Capacitatea de 1388 Capete

1.Importanţa creşterii suinelor Importanţa pentru consum produselor animaliere rezidă în aprecierea nivelului de trai şi de dezvoltare a unei...

Cultura Pajiștilor și a Plantelor Furajere

Capitolul 1. Introducere Se numesc pajisti suprafatele de teren acoperite cu vegetatie ierboasa sub forma unui covor vegetal. Pajistile sunt...

Laptele de Consum

LAPTELE DE CONSUM Introducere Laptele este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor. În toate scrierile vechi ce...

Inființarea unei Ferme de Vaci din Rasa Bălțată cu Negru Românească

CAPITOLUL I MEMORIU EXPLICATIV 1.1. Amplasarea şi descrierea fermei Ferma zootehnică va fi situată în judeţul Iaşi, comuna Bălţaţi, pe o...

Nutritie Animala

Tema proiectului 1. Să se calculeze valoarea energetică a TSD, EA, UN, UF și transformările energetice suferite în organism de nutrețuri cunoscând...

Nutriție și alimentație animală

INTRODUCERE Nutriția animală poate fi definită ca fiind “ știința care se ocupă cu studiul schimburilor nutritive dintre organism și mediu, a...

Ai nevoie de altceva?