Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 92 în total
Cuvinte : 46573
Mărime: 174.15KB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Pedologia este ştiinţa care studiază solurile din punct de vedere al formării şi evoluţiei lor, al însuşirilor morfologice, fizice, chimice, biologice, cât şi sub aspectul repartiţiei geografice şi utilizării lor raţionale, prin aplicarea celor mai adecvate măsuri de păstrare şi ridicare a potenţialului de producţie al acestora.

Ca obiect de studiu al acestei ştiinţe este considerat solul cu proprietăţile sale morfologice, fizice şi chimice.

Prin sol se defineşte corpul istorico-natural specific de la suprafaţa uscatului format sub influenţa condiţiilor de mediu şi caracterizat prin anumite proprietăţi, care asigură condiţii prielnice de viaţă pentru organismele vegetale.

Proprietatea fundamentală a solului de a asigura condiţii prielnice pentru dezvoltarea plantelor, constituie o caracteristică esenţială ce-l deosebeşte net de roca mamă, pe seama căreia s-a format şi poartă denumirea de fertilitate.

Fertilitatea este o însuşire specifică şi totodată o rezultantă a stadiului de formare şi evoluţie a solului, a alcătuirii şi proprietăţilor acestuia, a proceselor fizice, chimice şi biochimice care se desfăşoară în stratul superficial al scoarţei terestre.

Definiţia şi obiectul Pedologiei

Pedologia este ştiinţa care studiază solurile din punct de vedere al formării şi evoluţiei lor, al însuşirilor morfologice, fizice, chimice, biologice, cât şi sub aspectul repartiţiei geografice şi utilizării lor raţionale, prin aplicarea celor mai adecvate măsuri de păstrare şi ridicare a potenţialului de producţie al acestora.

Etimologic termenul de “pedologie” este de origine greacă provenind din cuvintele “pedon”= teren, sol, ogor şi “logos” = studiu, discuţie, vorbire, ştiinţă. Acest termen este utilizat pentru prima dată de către Frederich Fallou, în lucrarea “Pedologia sau ştiinţa generală şi specială a solului”, apărută în anul 1862. Ca obiect de studiu al acestei ştiinţe este considerat solul cu proprietăţile sale morfologice, fizice şi chimice.

În anul 1881 V.V.Dokuceaev pune bazele pedologiei ca ştiinţă şi defineşte solul ca fiind “orizontul exterior al rocilor modificat pe cale naturală de către apă, aer şi diferite organisme vii sau moarte”. Ulterior acelaşi autor modifică definiţia solului considerându-l ca un rezultat al interacţiunii mai multor factori naturali: roca generatoare, organismele vegetale şi animale, relieful, vârsta regiunii, clima cu principalele sale elemente componente, etc.

În prezent ca urmare a dezvoltării cunoştinţelor despre sol, a evoluţiei ştiinţei, în general, prin sol se defineşte corpul istorico-natural specific de la suprafaţa uscatului format sub influenţa condiţiilor de mediu şi caracterizat prin anumite proprietăţi, care asigură condiţii prielnice de viaţă pentru organismele vegetale.

Ca atribut fundamental al solului este acela de a fi mediu de viaţă al plantelor şi de a face posibilă obţinerea unor producţii vegetale. Această calitate esenţială se datorează faptului că solul este un mediu fizic, chimic şi biologic dinamic, care conferă un ansamblu de condiţii necesare creşterii şi dezvoltării vegetaţiei naturale şi cultivate, constituind cel mai prielnic suport al plantelor, spaţiu de dezvoltare a rădăcinilor, sursă de substanţe nutritive şi apă, etc.

Dintre cele mai importante caracteristici, care-l definesc ca mediu de viaţă, se remarcă următoarele:

a) solul este un corp natural care se formează şi evoluează în timp, la suprafaţa uscatului, pe seama rocilor şi sub influenţa acţiunii organismelor vegetale şi animale, a condiţiilor de climă, relief, apă, etc.

b) solul este un corp care conţine materie vie, microfloră, macrofloră, microfaună, macrofaună şi în care au loc procese specifice vieţii, asimilaţie, dezasimilaţie, sinteză-descompunere de substanţe organice, concentrare şi eliberare de energie, etc.

c) solul este un mediu în care elementele de nutriţie sunt reţinute şi acumulate sub formă de compuşi organici, îndeosebi sub formă de humus, materie organică specifică numai solului şi care sunt eliberate treptat prin mineralizarea componentei organice.

d) Solul este un corp cu o compoziţie organo – minerală complexă care pe lângă rolul de rezervor al substanţelor nutritive mai prezintă şi alte însuşiri cum sunt cele de adsorbţie cationică, anionică, moleculară, de reacţie, capacitate de tamponare, etc.

e) Solul este un corp poros, afânat , care poate fi străbătut de rădăcinile plantelor, care are capacitatea de a reţine apa, conţine aer şi are unele însuşiri termice care-I conferă condiţii pentru dezvoltarea plantelor.

Fertilitatea solului

Proprietatea fundamentală a solului de a asigura condiţii prielnice pentru dezvoltarea plantelor, constituie o caracteristică esenţială ce-l deosebeşte net de roca mamă, pe seama căreia s-a format şi poartă denumirea de fertilitate.

Fertilitatea este o însuşire specifică şi totodată o rezultantă a stadiului de formare şi evoluţie a solului, a alcătuirii şi proprietăţilor acestuia, a proceselor fizice, chimice şi biochimice care se desfăşoară în stratul superficial al scoarţei terestre.

Definiţiile care se atribuiau fertilităţii au evoluat şi ele concomitent cu dezvoltarea cunoştinţelor despre sol. Dacă în anul 1949 Wiliams defineşte fertilitatea ca fiind “capacitatea solului de a asigura producerea de recolte vegetale”, în anul 1963 Ehwald, consideră această proprietate ca fiind “capacitatea solului de a satisface cerinţele de viaţă ale plantelor în cadrul posibilităţilor create de ceilalţi factori staţionali”.

În ţara noastră C. Chiriţă, 1977 defineşte fertilitatea sau potenţialul productiv al solului ca fiind “însuşirea întregului mediu fizic de a asigura creşterea şi dezvoltarea plantelor prin acţiunea simultană a tuturor factorilor complexului său ecologic”.

În prezent prin “fertilitate se înţelege capacitatea solurilor de a pune la dispoziţia plantelor substanţe nutritive şi apă, permanent, simultan şi în cantităţi optime, de a asigura condiţiile fizice, chimice şi biochimice necesare creşterii acestora în contextul satisfacerii şi celorlalţi factori de vegetaţie”.

Fertilitatea solului în condiţii naturale, nemodificate de intervenţia omului poartă denumirea de fertilitate naturală.

Exploatarea terenurilor agricole cât şi diverse lucrări care se aplică solurilor au ca rezultat imediat modificarea însuşirilor de producţie şi respectiv crearea unei noi fertilităţi denumită culturală sau efectivă. Ca atare fertilitatea are un caracter dinamic, fiind strâns corelată cu stadiul de dezvoltare al ştiinţei şi tehnicii, al societăţii umane. Astfel se poate spune că unele soluri care în trecut erau improprii agriculturii au devenit terenuri fertile.

Preview document

Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 1
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 2
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 3
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 4
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 5
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 6
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 7
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 8
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 9
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 10
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 11
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 12
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 13
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 14
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 15
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 16
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 17
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 18
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 19
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 20
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 21
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 22
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 23
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 24
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 25
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 26
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 27
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 28
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 29
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 30
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 31
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 32
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 33
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 34
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 35
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 36
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 37
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 38
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 39
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 40
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 41
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 42
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 43
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 44
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 45
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 46
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 47
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 48
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 49
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 50
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 51
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 52
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 53
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 54
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 55
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 56
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 57
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 58
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 59
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 60
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 61
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 62
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 63
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 64
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 65
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 66
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 67
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 68
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 69
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 70
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 71
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 72
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 73
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 74
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 75
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 76
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 77
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 78
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 79
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 80
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 81
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 82
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 83
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 84
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 85
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 86
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 87
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 88
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 89
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 90
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 91
Obiectul și Rolul Pedologiei în Dezvoltarea Producției Agricole - Pagina 92

Conținut arhivă zip

  • Obiectul si Rolul Pedologiei in Dezvoltarea Productiei Agricole.doc

Alții au mai descărcat și

Fertilitatea Solurilor Privind Implimentarea Agriculturii Ecologice

INTRODUCERE Deja suntem obişnuiţi cu peisajul persistent în compartimentele de produse agricole din centrele comerciale de prestigiu. Fructe...

Nutriția minerală a plantelor

Nutritia minerala a plantelor este un proces fiziologic de aprovizionare a plantelor cu substante nutritive. Altfel spus: Nutritia (plantelor) –...

Compoziția Solului

Tema 1: Compoziţia solului 1.1 Mineralogia Mineralele argiloase. Cuprind o serie de silieaţi. secundari rezultaţi prin alterarea silicaţilor...

Rolul microelementelor în nutriția plantelor

NUTRIȚIA MINERALĂ A PLANTELOR Substanţele organice complexe ce alcătuiesc corpul plantelor şi asigură buna desfăşurare a proceselor fiziologice...

Elaborarea sistemelor de fertilizare și lucrări al solului

Pentru a-si valorifica la maximum potentialul productiv, plantele cultivate au nevoie de cantitati corespunzatoare de apa, lumina, dioxid de carbon...

Solul - parte constitutivă a mediului de viață pentru plante

I. Solul, parte constitutivă a mediului de viaţă pentru plante I.1. Solul complex dinamic la suprafaţa terestră Prin sol se înţelege formaţiunea...

Agrochimie

Curs 1+2 CAPITOLUL I INTRODUCERE ÎN CHIMIA ŞI MANAGEMENTUL NUTRIENŢILOR ŞI FERTILIZANŢILOR 1.1. GENERALITĂŢI Lumea contemporană se confruntă...

Pedologie

OBIECTUL ŞI ROLUL PEDOLOGIEI ÎN DEZVOLTAREA AGRICULTURII 1.1. OBIECTUL PEDOLOGIEI Pedologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul solului (din...

Te-ar putea interesa și

Potențialul Agricol al Județului Arges

INTRODUCERE Lucrarea de faţă se doreşte a fi un răspuns la problemele esenţiale cu care se confruntă agricultura românească şi în speţă cea...

Necesitatea utilizării apei de irigație în sudul Olteniei

În ultimele decenii, lumea este confruntată, la nivel mondial, cu numeroase evenimente şi situaţii deosebite generate de schimbările climatice, de...

Utilizarea informației pedologice în scopul identificării, caracterizării și evaluării resurselor de teren și a impactului de mediu

Pamantul este bunul economic cel mai de preţ al oamenilor, iar agricultura este cea mai veche şi mai mare întreprindere de producţie. Problemele...

Gestionarea și Valorificarea Patrimoniului Pedologic

1) Patrimoniul pedologic, definiţii, categorii Cu referinţă la termenul „patrimoniul pedologic” în vorbirea curentă sunt folosite mai multe...

Importanța Studiilor Pedologice

Pamântul este bunul economic cel mai de pret al oamenilor, iar agricultura este cea mai veche si mai mare întreprindere de productie. Problemele...

Patrimoniul Pedologic

I. PATRIMONIUL PEDOLOGIC 1. 1. Patrimoniul pedologic, definiţii, categorii. Cu referinţă la termenul „patrimoniul pedologic” în vorbirea curentă...

Pedologie - Note de Curs

Capitolul 1 OBIECTUL ŞI ROLUL PEDOLOGIEI ÎN PRODUCŢIA AGRICOLĂ TUL 1.1. Definiţia şi rolul pedologiei Pedologia este ştiinţa care cercetează...

Geologie și Pedologie

CAPITOLUL I OBIECTUL DE STUDIU AL GEOLOGIEI Cuvinte cheie: geologie; cristalografie; mineralogie; pertografia; paleontologie; sedimentologie;...

Ai nevoie de altceva?