Obtinerea Berii Brune

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Obtinerea Berii Brune.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 62 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Petrescu Ion, Daniel Videanu George

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Argument

Berea este o băutură fermentată obţinută din fermentaţia alcoolică a unei infuziuni de orez germinat numit malţ şi aromatizată cu hamei.

Berea a fost cunoscută din cele mai vechi timpuri şi primii fabricanţi de bere au fost egiptenii. De la aceştia au luat obiceiul de a face bere evreii, iar mai târziu arabii, grecii şi românii.

La noi în ţara se pomeneşte pentru primă dată de bere la anul 1407. În Muntenia prima fabrică de bere a fost înfiinţată pe la 1811 la Bucureşti, iar în Moldova pe la 1798 la Roman.

Industria berii a fost la început o industrie casnică. A trecut apoi în manastriri că un fel de privilegiu al acestora. Abia prin secolul al XVIII-lea începe a se face fabrici în afară mânăstirilor şi de aici începe dezvoltarea acestei industrii. Începând cu secolul al XIX-lea, în urma cercetărilor ştiinţifice, sau pus bazele ştiinţifice ale acestei industri, înfiinţându-se institute de cercetări şi studii, astfel că s-a ajuns ca fabricarea berii să fie o industrie care practică şi ştiinţa merg mână-n mână.

Compoziţia chimică a berii, variază după tipul de bere fabricat, după concentraţia iniţială a mustului de bere, după calitatea materiilor prime şi după procedeele de fabricare folosite.

În general toate speciile de bere obţinute se pot împărţi în trei grupe:

• Grupa berilor uşoare care sunt fabricate cu un must conţinând 6-8% extract;

• Grupa berilor mijlocii care sunt cele mai răspândite şi care provin de la un must conţinând 10-12% extract;

• Grupa berilor ţări sau de lux care sunt preparate dintr-un must ce conţine peste 14% extract;

Gustul, fineţea şi conservarea berii sunt în raport direct cu gradul de zaharificare a substanţelor amidonoase şi gradul de hidroliză al substanţelor proteice.

Berea este o băutură igienică şi nutritivă. Ea aduce organismului elemente constitutive şi conţine o oarecare cantitate de substanţe nutritive şi digestive.

Se înţelege prin aliment o substanţă care introdusă în organism poate să repare diferite pierderi ale acestuia sau poate produce căldura sau un lucru muşchilor.

Un aliment are două funcţiuni principale şi anume: de a permite dezvoltatea şi repararea ţesuturilor precum şi de a produce energie.

Capitolul I

Tehnologia berii

Berea poate fi definită ca o băutură slab alcoolică, nedistilată, obţinută prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malţ şi eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei

Din această definiţie rezultă şi principalele materii prime folosite la fabricarea berii: malţul, cereale nemaltificate, hameiul şi apă.

Fabricarea berii din aceste materii prime are loc în trei etape mari şi anume:

Fabricarea malţului din orz ( malţificarea);

Obţinerea malţului de bere ( fierberea);

Fermentarea mustului de bere cu ajutorul drojdiei, inclusiv condiţionarea berii rezultate.

Fabricarea berii brune

Obţinerea berii din materiile prime prezentate mai sus , în cele două etape principale – obţinerea mustului de bere şi fermentarea acestuia.

După cântărire malţul şi cerealele nemaltificate sunt măcinate în mori speciale pentru a da posibilitatea enzimelor să acţioneze în timpul operaţiei de plămădire şi zaharificare. Cu ajutorul apei şi sub acţiunea enzimelor din malţ se realizează la plămădire şi zaharificare transformarea substanţelor macromoleculare insolubile din malţ în produse solubile cum aşa moleculară mică şi medie care vor alcătui extractul mustului de bere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Obtinerea Berii Brune.doc