Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 115 în total
Cuvinte : 18808
Mărime: 2.46MB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.univ.dr. Hontus Adelaida
Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti

Cuprins

  1. Capitolul I. Analiza potențialului turistic 3
  2.  Potențialul turistic natural 3
  3. Județul Bistrița-Năsăud 3
  4. Județul Timiș 7
  5. Vegetație 8
  6.  Potențialul turistic antropic 11
  7. Județul Bistrița-Năsăud 11
  8. Județul Timiș 13
  9. Lăcașuri de cult 13
  10. Castele 14
  11. Monumente și statui 14
  12. Muzee și galerii de artă 14
  13. Biblioteci 14
  14. Capitolul II. Studiul actual actual al turistice din județele Timiș și Bistrița-Năsăud 18
  15. Județul Bistrița-Năsăud 18
  16. Județul Timiș 26
  17. Capitolul III. Analiza circulației turistice privind cererea si oferta turistică din județele Timiș și Bistrița-Năsăud 36
  18. Județul Bistrița-Năsăud 36
  19. Județul Timiș 72
  20. CONCLUZII 107
  21. Strategii de dezvoltare durabila pe perioada 2020-2030 107
  22. JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD 107
  23. JUDEȚUL TIMIȘ 110
  24. Bibliografie 115

Extras din proiect

Relieful judeţului Bistriţa-Năsăud este unul dintre principalii factori,care contribuie în mod nemijlocit la desfăşurarea fenomenelor hidrologice.Teritoriul judeţului este variat şi complex, dispus sub forma unui amplu amfiteatru natural cu deschidere în trepte către Podişul Transilvaniei, conturându-se trei zone de relief.

- Zona montană străjuieşte judeţul în partea de nord şi est şi cuprinde o cunună de munţi din arcul Carpaţilor Orientali, grupa nordică şi mijlocie, din care fac parte

- - Munţii Ţibleşului, la nordul judeţului, cu înălţimi de până la 1800 m, alcătuiţi din formaţiuni vulcanice.

- - Munţii Rodnei, desfăşuraţi în partea de nord-est a judeţului, constituind un masiv format din şisturi cristaline, cu văi adânci şi puţin accesibile. Cel mai înalt vârf muntos din judeţ îl reprezintă Ineul - 2280 m.

- - Munţii Bârgăului, amplasaţi în partea de est a judeţului, find alcătuiţi din roci vulcanice. Sunt munţi de înălţimi mai mici, cel mai înalt vârf fiind Heniul Mare - 1410 m.

- - Munţii Călimani, aflaţi la sud de Munţii Bârgăului, cel mai înalt vârf al lor de pe teritoriul judeţului fiind Bistriciorul.

- Zona dealurilor - ocupă partea centrală, de sud şi de vest a judeţului apărând ca unităţi bine individualizate, cum ar fi: Dealurile Năsăudului, Dealurile Bistriţei, Piemontul Călimanilor, Culmea Şieului.

- Zona de câmpie - spre vest este evidenţiată o unitate morfostructurală, Câmpia Transilvaniei, o unitate de coline înalte, cu limita la nord a râului Someşul Mare, în sud Valea Mureşeni, în sud Valea Mureşului, iar la est interfluviu Şieu-Teaca şi Valea Şieului.

- Zona de luncă - însoţeşte cursurile principalelor rîuri, în special al Someşului Mare, şi reprezintă aproximativ 3% din suprafaţa judeţului.

-

Teritoriul judeţului este drenat de o reţea hidrografică bine reprezentată, axată pe câteva râuri principale: Someşul Mare, Şieu, Bistriţa. Alături de apele curgătoare, pe teritoriul judeţului există câteva lacuri dintre care amintim: lacurile glaciale din Munţii Rodnei - Lala Mare, Lala Mică, Tăul Zânelor din Munţii Călimani, de importanţă pastorală şi turistică.

Pe râul Bistriţa, în aval de Colibiţa este lacul de acumulare, cu un volum de peste 80 milioane m.c. , fiind singura amenajare care are resurse şi funcţiuni privind asigurarea apei, fiind posibilă alimentarea cu apă a localităţiilor din câmpie printr-o amenajare corespunzătoare.

Rezervatii naturale:

Parcul dendrologic Arcalia (la 17 km vest de Bistrita, in apropierea satului Arcalia) - se intinde pe mai mult de 16 ha si adaposteste peste 150 de specii de copaci provenind din diverse zone ale lumii (salcam japonez, brad argintiu, molid caucazian etc).

Alte rezervatii: Piatra Corbului (parc geologic si vegetal, situat in muntii Calimani), Muntele de sare de la Saratel

Statiuni: Sangiorz (la 56 km de Bistrita) - statiune balneoclimaterica amplasata intr-o zona depresionara (465 m), inconjurata de formatiuni vulcanice acoperite de paduri de fag. Izvoarele minerale de la Sangiorz au fost atestate documentar inca din 1770.

Alte statiuni: Colibita (830 m altitudine), Piatra Fantanele (1.100 m, in apropierea pasului Tihuta, aici se poate practica schiul), Valea Vinului.

Din punct de vedere climatic, judeţul Bistriţa-Năsăud se încadrează în zona continentală moderată, cu unele influenţe polar maritime şi temperat maritime.

Temperatura medie anuală coboară sub 0oC în regiunile montane, la peste 1900 m şi se ridică la peste 8,5oC în zona sud-vestică (de deal şi câmpie) a judeţului. Evoluţia temperaturii este tipic continentală, cu maximă în luna iulie şi minimă în luna ianuarie.

Precipitaţiile, în funcţie de anotimp, depăşesc în general media pe ţară, media anuală înregistrând 680 mm/m2.

Fauna judeţului Bistriţa-Năsăud cuprinde o serie de specii ocrotite: furnica roşie, broasca ţestoasă de apă, cocşul de munte, cocoşul de mesteacăn, barza neagră, mierla de apă, râsul, capra neagră etc.

În cadrul judeţului se află cea mai mare concentrare de urs brun din Europa, în zona Dealul Negru. De asemenea, judeţul Bistriţa-Năsăud deţine recordul mondial la trofeul de urs brun, recoltat în anul 1994, pe fondul de vânătoare Colibiţa.

În ce priveşte recoltarea prin actul de vânătoare, în ultimii ani s-a dezvoltat valorificarea cu precădere a vânatului mare cu vânători străini.

Peştera Izvoru Tausoarelor

Pestera are o lungime de aproape 16 kilometri, fiind una dintre cele mai mari ca dimensiune din cadrul Carpatilor Orientali. Atunci cand pasiti in interiorul sau veti fi surprinsi sa observati o fauna destul de numeroasa, specifica reliefului carstic. De-a lungul timpului Pestera Izvorul Tausoarelor a fost declarata monument al naturii datorita faptului ca nu veti gasi in interiorul sau stalagmite, stalagtite si draperii, formatiuni specifice pesterilor. In interiorul sau putem gasi numeroase cristale din gips.

Lacul glaciar Lala Mare

Este cel mai extins lac glaciar din Muntii Rodnei, avand suprafata de 5637,5 m² si face parte din Rezervatia mixta „Ineu - Lala”.

In afara lacului Lala Mare in care se afla pastravi (pastrav indigen, pastrav curcubeu), turistii pot admira rododendronul (arbust originar din regiunea mediteraneeana).

Ceva mai sus de Lacul Lala Mare se afla Lala Mica, cu o adancime de numai jumatate de metru.

Desi traseul pana la lac nu este tocmai usor din cauza stancilor si a jnepenisului, turistii care ajung la destinatie se pot bucura de un peisaj mirific.

Parcul Național Călimani

Muntii Calimani au fost declarati „parc national” intrucat in zona putem admira o fauna destul de rara. Prezenta jneapanului, a cocosului de mesteacan si a zambrului in muntii Calimani au determinat ocrotirea acestor locuri, fiind protejate prin litera legii.

Parcul National Calimani cuprinde 24.041 hectare, in regiune putand fi permise atat pasunatul, cat si taiatul lemnelor in cantitati mai reduse.

Pentru a ajunge in Muntii Calimani poti opta fie la parcurgerea traseului cu masina, fie cu trenul. Accesul in regiune se face destul de usor. Datorita intinderii sale, Parcul National Calimani este cuprins de patru judete importante - Suceava, Harghita, Mures si Bistrita-Nasaud. De aceea pentru a ajunge in zonele protejate ale parcului puteti opta fie sa strabateti drumul dinspre Vatra Dornei-Poiana Stampei, fie dinspre Rastolnita-Toplita.

Parcul Național Munții Rodnei

Facand parte din grupa Carpatilor Orientali, Muntii Rodnei se bucura de cele mai inalte altitudini, fiind asezati in partea nordica a tarii.

Aici putem remarca Varful Pietrosu care este unul din cele mai inalte din Muntii Rodnei, avand o altitudine de 2303 metri.

Muntii Rodnei sunt cuprinsi intre judetele Bistrita Nasaud si Maramuresului.

Frumusetea Muntilor Rodnei nu are cum sa nu fie remarcata de cei ajunsi pe culmile cele mai inalte pentru a-i vizita. Culmile inalte formate din sisturi cristaline, rocile vulcanice neogene, gresiile conglomerate fac parte din cele mai interesante obiective pe care le poti admira atunci cand te afli in varf.

Nu putem pleca fara sa nu remarcam urmele ghetarilor cuaternari, fiind cele mai proeminente. Cheile Bistricioarei,Cormoaia si Pasul Prislop, defileul Stramba si Rebra, dar si circurile glaciare Lala, Iezer, Izvorul Cailor, Buhaescu si Negoiescu pot fi vazute de catre turistii ajunsi aici.

Bibliografie

www.statistici.insse.ro/shop

https://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C8%9Bul_Bistri%C8%9Ba-N%C4%83s%C4%83ud

http://www.portalbn.ro/Pagini/RepereGeografice.aspx

http://www.prefecturabn.ro/pref/portal.nsf/88758D9494072DD6C2257A1D0033E415/$FILE/JudetulBN.pdf

http://www.travelworld.ro/judetul/bistrita-nasaud.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C8%9Bul_Timi%C8%99

http://www.oocities.org/timis_ro/geografie.html

http://www.ghidvideoturistic.ro/ghid-turistic/atractii-turistice.asp?idZona=46&c1=Obiective-turistice-Banat--Timis-Arad

http://locuridinromania.ro/judetul-caras-severin/atractii-si-obiective-turistice-din-comuna-valiug

http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/230C6C9D45A0B85AC225798A003F4AA5/$FILE/REZUMAT.pdf

http://www.cjtimis.ro/judetul-timis/strategia-de-dezvoltare-a-jude.html

Preview document

Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 1
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 2
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 3
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 4
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 5
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 6
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 7
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 8
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 9
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 10
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 11
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 12
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 13
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 14
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 15
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 16
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 17
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 18
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 19
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 20
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 21
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 22
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 23
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 24
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 25
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 26
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 27
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 28
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 29
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 30
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 31
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 32
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 33
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 34
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 35
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 36
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 37
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 38
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 39
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 40
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 41
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 42
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 43
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 44
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 45
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 46
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 47
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 48
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 49
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 50
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 51
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 52
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 53
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 54
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 55
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 56
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 57
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 58
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 59
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 60
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 61
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 62
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 63
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 64
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 65
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 66
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 67
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 68
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 69
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 70
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 71
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 72
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 73
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 74
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 75
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 76
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 77
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 78
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 79
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 80
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 81
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 82
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 83
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 84
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 85
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 86
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 87
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 88
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 89
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 90
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 91
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 92
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 93
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 94
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 95
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 96
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 97
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 98
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 99
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 100
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 101
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 102
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 103
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 104
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 105
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 106
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 107
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 108
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 109
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 110
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 111
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 112
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 113
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 114
Organizarea și amenajarea turistică din județele Timiș și - Pagina 115

Conținut arhivă zip

  • Organizarea si amenajarea turistica din judetele Timis si Bistrita-Nasaud.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Prospectare turistică - Grupa Retezat-Godeanu-Parâng

Muntii Retezat 1.Fond morfoturistic : Muntii Retezat se afla in Carpatii Meridionali , fiind considerati cei mai inalti si mai stancosi din sirul...

Propunerea unor măsuri de reabilitare a podurilor din Timișoara și a canalului Bega pentru o Timișoară capitală culturală

INTRODUCERE Activitatea turistică reprezintă călătoria efectuată de plăcere, având ca scop final inducerea unei stări de bună dispoziție și...

Evoluția Turismului în România

CAPITOLUL I DEZVOLTAREA TURISMUL ÎN ROMÂNIA Conform determinărilor turismul1 este „activitatea cu caracter recreativ sau sportiv, constând din...

Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș

Cap. 1. Aspecte teoretice privind turismul Turismul se prezintă ca o activitate complexă, cu o multitudine de faţete, cu încărcătură economică...

Stațiuni Montane din Județul Hunedoara

ARGUMENT Natura îşi oferă lumii întregi în permanenţă din frumuseţea, varietatea şi unicitatea ei. Ţine doar de noi oamenii să o înţelegem, să o...

Prospectarea ofertei turistice a Județului Timiș

Introducere Judeţul Timiş prin tradiţie, perseverenţă şi performanţele sale a devenit cel mai atractiv centru economic al României, un important...

Turismul Rural din România

Introducere Teritoriul ţării noastre prezintă o mare varietate de valori cultural istorice - artă populară, etnografie, folclor,...

Pensiunea alpină

CAP I Noţiuni introductive despre agroturism 1.1. Importanţa turismul rural În numeroase programe de dezvoltare durabilă a turismului din...

Ai nevoie de altceva?