Pepiniera Pomicolă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 20481
Mărime: 141.16KB (arhivat)
Publicat de: Eugenia M.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Miclea Eugenia

Extras din proiect

ARGUMENT

Am ales tema “ Pepiniera pomicolă , considerand ca speciile pomicole cultivate in gradina casei reprezinta o ocupatie placuta , profitabila care contribuie la bugetul familiei .

Consider ca alimentatia rationala nu poate fi conceputa fara fructe care trebuie sa participe in ratia zilnica cu 15 -20% .

Cultura pomilor in gradina casei are darul sa ridice gradul de confort, prin imbunatatirea microclimatului , combaterea poluarii aerului , pune in evidenta aspectul cladirilor si mentine si ajuta la petrecerea placuta a timpului liber .

Venituri importante pentru bugetul familiei se pot obtine prin valorificarea in stare proaspata a fructelor , sau prin prelucrarea industriala a fructelor in urma carora se obtin geluri , gemuri , dulceturi , sucuri , nectaruri , compturi .

Fructele deshidratate prune , mere , pere , piersici , caise se valorifica la preturi mari , rezultand in jur de 250 -300 Kg fructe uscate pe suprafata de 500 m2 livada .

Consider ca pepiniera este unitatea ce se ocupa cu producerea materialului saditor , pomicol de la samanta si pana la plantarea in livada .

Obtinerea unui material saditor de calitate superioara si autentic impune utilizarea a numeroase materiale si lucrari ce se desfasoara in cadrul unor sectoare specifice pepinierei organizate in parcele .

Tehnologia obtinerii pomilor altoiti impune prezenta protatltoiului si altoiului pentru mentinerea caracterului fidel al unui soi .

Soiurile speciilor pomicole prezinta caracteristica de a nu-si transmite prin seminte calitatile lor necesitand astfel obtinerea pomilor altoiti .

Consider capsunile drept primele fructe autohtone ale anului atragatoare si pretuite ca gust si aspect in comparatie cu restul fructelor , se bucura de apreciere din partea consumatorului si totodata se pot obtine venituri importante .

Tinand cont de faptul ca odata infiintata o plantatie de capsuni poate da productii de pana la 3 ani . Este foarte importanta cunoasterea momentuluisi a modului de recoltare si pastrarea a stolonilor .

Consider ca infiintarea unei plantatii de pomi reprezinta o necesitate in conditiile in care in tara noastra consumul individual de fructe este evaluat la 84 Kg anual fiind recomandat un consum zilnic de 300 g fructe .

Tara noastra se situeaza la limita nordica de cultivare rentabila a unor specii iubitoare de caldura cum sunt piersicul caisul , migdalul , existand un microclimat favorabil pentru a cultiva nucul , alunul , castanul comestibil si smochinul .

Prezenta pomilor constituie pe langa efectul economic deosebit un element estetic si foarte util pentru viata prin diminuarea poluarii aerului .

CAP.I PEPINIERA POMICOLA

Scopul lucrarii este de cunoastere concreta a modului de organizare al unei pepiniere pomicole.

Pepiniera este unitatea agricola ce se ocupa cu producerea materialului saditor pomicol de la samanta si pana la plantarea in livada .

Obtinerea unui material saditor de calitate superioara si autentic impune utilizarea a numeroase materiale si lucrari ce se desfasoara in cadrul unor sectoare specifice pepinierei organizate in parcele distincte:

Sectoarele pepinierei

Sectorul plante mama ce incadreaza:

Plantatia mama seminceri , in care sunt plantati pomi din specii salbatice ,

chiar soiuri cultivate , din care se recolteaza fructe pentru semintele lor necesare producerii puietilor portaltoi. Plantatiile seminceri , incadreaza parcele inguste si lungi amplasate la marginea pepinierei , perpendiculare pe vantul dominant.

Plantatia mama elita, cuprinde pomi din soiurile recent raionate , solicitate de cultivatori pentru fructele lor. Din pomii acestora se recolteaza ramurile altoi. Parcelele vor fi cu dimensiunile unei plantatii obisnuite de 5 -12 ha si amplasate tot la marginea pepinierei .

Plantatia mama de arbusti , din care se recolteaza butasi si drajoni. Suprafetele

destinate cu dimensiuni de 100 m / 50 m si de obicei se amplaseaza spre exteriorul

pepinierei .

Plantatia mama pentru stoloni de capsun – stoloniera , incadreaza suprafetele uneori

separate de pepiniera cu dimensiuni 50 / 100 m .

Sectorul de inmultire cuprinde:

Sectorul de inmultire al portaltoilor

- scoala de puieti sau de seminte in care se obtin puieti portaltoi din seminte.

Dimensiunile parcelelor acestui subsector pot fi de 50 m / 50 m in cazul cand lucrarile sunt total manuale sau pot avea 250 m lungime cand semanatul si lucrarile intre randuri se realizeaza mecanizat. Suprafata unei parcele este de 0, 25 ha si cuprinde 4 sole pentru realizarea unui asolament de 4 ani;

- scoala de marcote din care se obtin marcotele pentru portaltoi vegetativi. Parcelele au dimensiuni de 50 m lungime si 100 m latime. Marcotiera este organizata in 2 sole pentru asolament;

- scoala de butasi , cuprinde butasii pusi la inradacinare , folositi fie pentru portaltoi vegetativi , fie chiar pentru inmultirea arbustilor , iar astazi chiar a unor soiuri. Este organizata in parcele de 50 / 50 m si cuprinde 4 sole pentru rotatia speciilor.

Sectorul de inmutire si formare a pomilor numit si scoala de pomi , incadreaza:

- campul I numit si camp de altoire;

- campul II numit si camp de crestere al altoiului;

- campul III sau camp de formare al pomilor cu totul izolat , retinut astazi in

pepiniera cand pomii se livreaza cu coroana formata.

Dimensiunile parcelelor pentru fiecare camp sunt de 100 m latime si 50 m lungime. Parcelele se amplaseaza capat la capat si sunt despartite de alei. In cadrul acestui sector se retin 5 sau 8 sole egale ca suprafata , pentru asigurarea unui asolament de 5 si respectiv 8 ani.

Sectorul anexe - cuprinde o suprafata restransa pe care se amplaseaza santurile pentru stratificat pomi , marcote , butasi , puieti din seminte , suprafete rezervate soproanelor pentru sortat , depozitat unelte si chiar suprafete rezervate drumurilor.

Preview document

Pepiniera Pomicolă - Pagina 1
Pepiniera Pomicolă - Pagina 2
Pepiniera Pomicolă - Pagina 3
Pepiniera Pomicolă - Pagina 4
Pepiniera Pomicolă - Pagina 5
Pepiniera Pomicolă - Pagina 6
Pepiniera Pomicolă - Pagina 7
Pepiniera Pomicolă - Pagina 8
Pepiniera Pomicolă - Pagina 9
Pepiniera Pomicolă - Pagina 10
Pepiniera Pomicolă - Pagina 11
Pepiniera Pomicolă - Pagina 12
Pepiniera Pomicolă - Pagina 13
Pepiniera Pomicolă - Pagina 14
Pepiniera Pomicolă - Pagina 15
Pepiniera Pomicolă - Pagina 16
Pepiniera Pomicolă - Pagina 17
Pepiniera Pomicolă - Pagina 18
Pepiniera Pomicolă - Pagina 19
Pepiniera Pomicolă - Pagina 20
Pepiniera Pomicolă - Pagina 21
Pepiniera Pomicolă - Pagina 22
Pepiniera Pomicolă - Pagina 23
Pepiniera Pomicolă - Pagina 24
Pepiniera Pomicolă - Pagina 25
Pepiniera Pomicolă - Pagina 26
Pepiniera Pomicolă - Pagina 27
Pepiniera Pomicolă - Pagina 28
Pepiniera Pomicolă - Pagina 29
Pepiniera Pomicolă - Pagina 30
Pepiniera Pomicolă - Pagina 31
Pepiniera Pomicolă - Pagina 32
Pepiniera Pomicolă - Pagina 33
Pepiniera Pomicolă - Pagina 34
Pepiniera Pomicolă - Pagina 35
Pepiniera Pomicolă - Pagina 36
Pepiniera Pomicolă - Pagina 37
Pepiniera Pomicolă - Pagina 38
Pepiniera Pomicolă - Pagina 39
Pepiniera Pomicolă - Pagina 40
Pepiniera Pomicolă - Pagina 41
Pepiniera Pomicolă - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Pepiniera Pomicola.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Înființarea unei Plantații Pomicole

Introducere Acţiunea de înfiinţare a unei plantaţii pomicole (livezi) este de importanţă majoră, deoarece ea angrenează capitalul iniţial ce se...

Pepinieră pomicolă

Pepiniera pomicola reprezinta o exploatatie comerciala distincta care se amplaseaza intr-o zona pomicola importanta ,cu traditie in cultivarea...

Te-ar putea interesa și

Monografie - municipiul Oltenița

INTRODUCERE Monografia unei localitati pare a fi la prima vedere titlul unei lucrari geografice de forma stereotipa. Acest punct de vedere este...

Valea Prahovei

Ţinutul cu cea mai mare afluenţă turistică şi, respectiv, cel mai mare renume este ofertantă în toate anotimpurile şi are puncte de interes pentru...

Studii privind Stabilirea Perioadei Optime de Altoire a Soiurilor de Măr

Introducere Cultura pomilor şi arbuştilor fructiferi, parte componentă a sectorului horticol şi, implicit, a agricuturii din România, are o veche...

Comuna Romanu - studiu geografic argumentativ pentru politica de dezvoltare locală

Argument Aşa cum este socotit în lucrarea România. Populaţie. Aşezări umane. Economie, de George Erdeli şi Vasile Cucu, chintesenţa spaţiului în...

Măsuri de sprijin pentru tinerii fermieri

INTRODUCERE Motivația alegerii acestei teme derivă din dorința de a înțelege mai multe despre Programul Național de Dezvoltare Rurală și care sunt...

Dezvoltarea Durabilă a Agriculturii în Spatiul Județului Călărași

1.1.Introducere Importanţa durabilităţii ca un concept cheie legat de elaborarea de politici privind protecţia mediului a crescut rapid în ultimii...

Eficiența Economică A Plantațiilor Pomicole în Republica Moldova

Specificul culturii mărului Importanta culturii marului se datoreaza valorii alimentare si gustative, terapeutice si profilactice a fructelor,...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Arges

Introducere Judeţul Argeş, situat în partea de sud- vest a României, este unul dintre judeţele ţării cu un potenţial turistic ridicat. Astfel, în...

Ai nevoie de altceva?