Performanta de Crestere a Bovinelor pentru Carne

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Performanta de Crestere a Bovinelor pentru Carne.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mitu Vasile

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

CUPRINS
Cap I: Rase de taurine pentru carne in Romania 3
1) Rase de carne importate 3
2) Rase locale ameliorate 3
3) Rase Baltata Romaneasca 4
4) Statiunea de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor Arad 5
Cap II: Contextul actual al cresterii bovinelor 6
1) Motive de investitie intr-o ferma de crestere a bovinelor 6
2) Parghii pentru cresterea capacitatii potentiale productive specificeraselor de taurine exploatate in Romania 7
3) Efective de vaci de carne si productia in ultimii 5 ani 8
4) Compozitia chimica a carnii de vita in comparative cu alte specii 11
5) Ferme detinatoare de animale de rasa pura specializate pentru productia de carne in Romania 12

Extras din document

RASE DE CARNE IMPORTATE

(SCURT ISTORIC)

Incepand cu anul 1958 s-au importat in tara noastra 4 rase de carne si anume: rasa Hereford, Sant Gertuda, Aberdeen-Angus si Cherolaise. Dintre acestea, in numar mare s-a importat rasa Hereford, dar perspective mai mari de folosire a avut Cherolais.

Rasa Charolais este cea mai buna si una dintre cele mai vechi rase de carne din Franta. Este o rasa masiva, cu talie de cca 1,32 m si greutate corporala a vacilor de 700-750 kg. taurii adulti ajung la 950-1200 kg sau chiar la greutati corporale mai mari. Viteii au la nastere o greutate medie de cca 40-50 kg. Are culoarea galbena, cu nuante de galben deschis laptos, pana la galben inchis sau galbeen-murdar. Se caracterizeaza printr-o dezvoltare buna a lungimilor, largimilor si adancimilor si mai ales printr-o dezvoltare ezceptionala a terenului posterior. Musculature este foarte bine dezvoltata. Un neajuns al acestei rase il reprezinta frecventa relative mare a fatarilor distocice (grele), urmate in multe cazuri de sterilitate. Scopul pentru care a fost importata era pentru intreprinderile agricole de stat. Facandu-se cercetari s-a descoperit ca transmite in descendenta viteza mare de crestere, randamentul bun la taiere si calitatea superioara a carcasei, de aceea a fost folosita in incrucisari industriale cu vacile slab productive din rasele de lapte si mixte, in 1980-1990.

RASE LOCALE AMELIORARE

Ameliorarea animalelor este procesul de modificare dirijata a potentialului productive a caracterelor ereditare, a genofondului populatiilor de animale domestice in directia dorita de om- determina modificari in structura genetica a populatiei in potentialul de productie, , deci, indirect, influenteaza productia

Rasele pe care le incadram astazi in categoria raselor locale ameliorate s-au format in urma incrucisarilor de tip absorbtie la care au fost supuse vacile de rase locale, Sura de stepa si Rasa de Munte, cu tauri din rasele ameliorate importate in tara noastra in ultimii 80-100 de ani. Ca urmare a acestor incrucisari si a conditiilor diferite de mediu de care au beneficiat in tara noastra, populatiile rezultate constituie rase diferite, cu caracteristici morfologice si productive proprii. Rasele locale ameliorate care s-au format in acest fel in tara noastra sunt: rasa Baltata romaneasca, rasa Bruna denumita se rasa Bruna de Maramutes dupa locul ei de formare, rasa Pizgau de Transilvania si Taurinele Rosii dobrogene.

Rasele de taurine din Romania in special Bălţata Românească şi Bruna sunt un adevarat rezervor de carne de bovină atât in rasa curată cât şi prin incrucişări industriale cu rase specializate in producţia de carne(Aberdeen Angus,Charolais,Limousine ,Bleu Blanch Belgique) datorită faptului că tineretul taurin din cele două rase se adaptează bine la diferitele sisteme tehnologice extensive ,intensive ,semiextensiv,semiintensiv in condiţii pedoclimatice si ecogeografice diferite.

RASA BALTATA ROMANEASCA

S-a format prin incrucisarea de tip absorbtie a rasei Sure de stepa din Transilvania cu rasa Simmental. Aceasta rasa a fost importata la noi in tara dupa anul 1860, in fostul judet Radauti din partea de nord a Moldovei, apoi in Transilvania si ceva mai tarziu in Banat.

Rasa Baltata romaneasca este o rasa de lapte-carne de talie mare (cca 1,35-1,4 m) si cu o buna dezvoltare corporala (greutate medie de 550-650 kg) Datorita acestei greutati si a randamentului ridicat la taiere, aceasta da o cantitate mare la taiere. Animalel din aceasta rasa se ingrasa usor si dau o carne de calitate superioara. Rezultte bune se obtin in special prin cresterea si ingrasarea intensive a taurasilor pana la varsta de 15-17 luni, cand pot ajunge la greutati de 500-550 kg si un randament la taiere de peste 55%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Performanta de Crestere a Bovinelor pentru Carne.docx